Η πανδημία του COVID-19 και η υπερβολική δόση ναρκωτικών αποδεικνύεται ότι είναι οι κύριες αιτίες αυτής της μείωσης του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν την Πέμπτη ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ σήμερα είναι μόνο 76,4 χρόνια, το οποίο είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν από το 1996.

Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι μια τέτοια πτώση παρατηρήθηκε πέρυσι, σημειώνοντας ότι το 2020 ο μέσος Αμερικανός αναμενόταν να ζήσει 77 χρόνια. Ο μέσος όρος έχει μειωθεί κατά 2,4 χρόνια από το 2019, σύμφωνα με το CDC.

Από την άποψη αυτή, ο οργανισμός ανέφερε ότι το 2021 οι ΗΠΑ κατέγραψαν απότομες αυξήσεις στα ποσοστά θνησιμότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το CDC απέδωσε αυτή την τροπή των γεγονότων σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία COVID-19, η οποία κηρύχθηκε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας του ΠΟΥ διεθνούς ενδιαφέροντος το 2020.

Σύμφωνα με το CDC, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν πέρυσι για οκτώ από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου. Οι καρδιακές παθήσεις, η κύρια αιτία, αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία COVID-19 εκτινάχθηκε στο 22%.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας αναφέρθηκε επίσης σε αύξηση 16% το 2021 στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Σύμφωνα με το CDC, η φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή ήταν ο κινητήριος παράγοντας.

Από αυτή την άποψη, οι νέοι έχουν πληγεί σοβαρά, με τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται κατά 10% στα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών και κατά 13% σε παιδιά ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στις ΗΠΑ μειώθηκε στα 73,5 χρόνια, 0,7 χρόνια λιγότερο από το 2020, ενώ ο μέσος όρος για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 0,6 χρόνια, στα 79,3 χρόνια.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το