Πεντέλη 23/1/22

Το Παίδων Πεντέλης, η ιστορία του, η προσφορά του

40 χρόνια. Παιδιατρική κλινική, παιδοχειρουργική, ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, οφθαλμολογικό, παιδοψυχιατρικό, ακτινοδιαγνωστικό, μικροβιολογικό, ΜΕΘ, ειδικά ιατρεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες φροντίδας. Χιλιάδες παιδικές ζωγραφιές. Οι μικροί ασθενείς μεγαλώνουν. Πολλοί σήμερα είναι και οι ίδιοι γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, προσωπικό του Νοσοκομείου. 40 χρόνια καθημερινής παρουσίας. Με ξενύχτια και με αγωνία. Με ένταση μα και με χαμόγελα. Με δυσκολίες και συντριβές. Με μια αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο.

Δέκα χρόνια συστηματικής απόπειρας υποβάθμισης

Μνημόνια. Συνέβησαν πολλά αυτά τα χρόνια. Ολοκληρώθηκαν συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπλήρωση, αποσπάστηκε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τρύπες αλλού, αποδήμησαν νέοι γιατροί/επιστήμονες στο εξωτερικό, εντατικοποιήθηκε η εργασία του προσωπικού, συσσωρεύτηκαν οφειλόμενα ρεπό και άδειες. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι δυσκολίες στη συντήρηση και οι καθυστερήσεις στις ανακαινίσεις, στην προμήθεια υλικών έως και στην ανανέωση του πετρελαίου. 10 χρόνια συστηματικής φθοράς. Παρ’ όλα αυτά το Παίδων Πεντέλης στάθηκε επάξια χάρη στο προσωπικό του και εξακολουθεί αμείωτα να αποτελεί την αυτονόητη επιλογή των οικογενειών τόσο του ανατολικού και βόρειου τομέα όσο και ευρύτερα. Με ασθενείς να προσέρχονται από όλο το λεκανοπέδιο, έως και την Εύβοια, τη Βοιωτία, τα νησιά.

10  χρόνια φήμες

Θα γίνει Κέντρο Υγείας, κέντρο αποκατάστασης και πρόσφατα δομή φιλοξενίας για παιδιά με εισαγγελική εντολή.

Ένα μικρό χρονικό των ημερών και η δημιουργία mega εμβολιαστικού

Μια φήμη. Μετά μια απόφαση και μια ταμπέλα και γεννήθηκε ένα mega εμβολιαστικό κέντρο. Επιχειρησιακό θαύμα μέσα σε λίγα 24ωρα με οργανωτικό σχεδιασμό τον αιφνιδιασμό. Η έλλειψη του προσωπικού λύθηκε με το κλείσιμο της εφημερίας. Οι αντιδράσεις για τη μετατροπή ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου σε υπερδομή που πραγματοποιεί μία ενδομυϊκή ένεση, απαντήθηκαν προφορικά με δεσμεύσεις περί προσωρινότητας. Η εξήγηση για την επιλογή του νοσοκομείου μας ήταν η ύπαρξη άνετου πάρκινγκ. Πρόχειρα να βρεθούν οι βάρδιες, να στηθούν οι χώροι, να αποφευχθεί η συμφόρηση, να λειτουργήσει το πολυδιαφημισμένο project. Με την πίεση των πολλαπλάσιων ραντεβού που τρέχουν και δε φτάνουμε. Φήμη και ο οργανωτικός σχεδιασμός για την επαναφορά στην πρότερη λειτουργία. Θα δούμε πότε, μπορεί και νωρίτερα. Κανείς δε λέει πώς. Ως πότε θα προγραμματίζονται οι πρώτες δόσεις και πότε θα καλυφθεί η ανάγκη εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού του λεκανοπεδίου;

Μήπως διαφωνείτε με τον εμβολιασμό;

Κατηγορηματικά όχι! Θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και πρέπει να γίνει σε δομές της πρωτοβάθμιας υγείας με την απαραίτητη ενίσχυσή τους. Ας γίνει και στα υπάρχοντα mega εμβολιαστικά κέντρα*. Ας γίνει και σε γήπεδα, σε ιδιωτικά ιατρεία χωρίς καμία επιβάρυνση, σε δημοτικά ιατρεία, σε προσωρινές εγκαταστάσεις όπως και σε άλλες χώρες. Δε χωράει στο μυαλό μας ότι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο δε νοσηλεύει, δε χειρουργεί, δεν αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά γιατί δε βρέθηκε καλύτερη λύση για τη χορήγηση εμβολίων. Ενισχύστε το προσωπικό, ανοίξτε την εφημερία, επιμεληθείτε και αξιοποιήστε χώρους και θα πλαισιώσουμε και το εμβολιαστικό όπως κάναμε και τόσο καιρό με τα εμβόλια των ενηλίκων. Όπως κάναμε τόσο καιρό με τις 4 εμβολιαστικές γραμμές των παιδιών.

Ο υπουργός έθεσε “ταβάνι” 6 βδομάδων, δε σας αρκεί αυτή δέσμευση;

Ο υπουργός από το βήμα της βουλής δεσμεύτηκε πράγματι για “ταβάνι” 6 εβδομάδων (ή και λιγότερο) στην αναστολή της 24ωρης εφημερίας του Παίδων Πεντέλης. Ωστόσο κανένα έγγραφο δεν αναφέρεται σε ημερομηνία λήξης, κανένα έγγραφο δεν ορίζει τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων. Θεωρούμε ότι η απουσία σχεδιασμού για την έναρξη του mega εμβολιαστικού προοιωνίζει απουσία σχεδιασμού και για την επιστροφή του Νοσοκομείου στην πρότερη λειτουργία του. Θεωρούμε ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας δεν ήταν τυχαία, θεωρούμε ότι τα σχέδια μετατροπής του δεν είναι τυχαία. Το “ταβάνι” για το οποίο μίλησε ο Υπουργός Υγείας είναι άλλη μια μετάθεση στο μέλλον. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει πως μια νέα κρίση απαιτεί μια νέα προσαρμογή. Τα μέτρα επανεξετάζονται ανά 15 μέρες και οι αποφάσεις παρατείνονται. Η αλλιώς: ουδέν μονιμότερον του προσωρινού… Διεκδικούμε άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε απλά για να δούμε αν ήμασταν υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας, όπως ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός. Ζητάμε να ανοίξει τώρα το νοσοκομείο, να πάψουμε να… υπερβάλλουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας. Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρχει σχέδιο για το “μετά”, να υλοποιηθεί στο ¨τώρα”. Το Νοσοκομείο σε 6 εβδομάδες θα είναι βαθιά λαβωμένο από την αναστολή των εφημεριών.

Λίγα λόγια για την εφημερία. Και τον τρόπο εφημέρευσης του Παίδων Πεντέλης

Επιχειρήθηκε να υποτιμηθεί ο τρόπος εφημέρευσης του Παίδων Πεντέλης σε σύγκριση με τα δύο κεντρικά νοσοκομεία παίδων. Όλα τα νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν ανά 4 ημέρες, δηλαδή 7-8 φορές το μήνα. Το Παίδων Πεντέλης εφημέρευε μέχρι πρότινος 10 φορές το μήνα. Τα κεντρικά παίδων, ως μεγαλύτερα νοσοκομεία, εφημερεύουν κάθε δεύτερη μέρα αλλά με κάθε κλινική εντός αυτών να συμμετέχει επίσης με 7-8 εφημερίες το μήνα. Όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών, όπως και στη βαρύτητα ή στην πολυπλοκότητα των παθήσεων που διαχειρίζεται κάθε νοσοκομείο, αυτά είναι ανάλογα της στελέχωσής του και της υλικοτεχνικής του υποστήριξης. Ο ρόλος του Παίδων Πεντέλης μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί με την στήριξή του. Και έτσι να λειτουργήσει ακόμη πιο αποσυμφορητικά για τα ήδη επιβαρυμένα Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Να ελαττώσει τις αναμονές για τις οικογένειες, να προσφέρει μαζί με όλο το υπόλοιπο ΕΣΥ υψηλής ποιότητας δωρεάν ανθρώπινες υπηρεσίες υγείας.

Είσαστε όλοι ενωμένοι; Λέτε όλοι τα ίδια;

Στόχος όλων μας είναι να επανέλθει το νοσοκομείο στην τριτοβάθμια λειτουργία του. Να επιζήσει και να αναπτυχθεί. Ζητάμε το αυτονόητο. Αλίμονο αν λέγαμε όλοι τα ίδια. Είμαστε άνθρωποι με ποικίλες διαδρομές, εργαζόμενοι σε ποικίλα πόστα, με σχέσεις εργασίας τόσο διαφορετικές. Παρ’   όλα αυτά συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία που διαπνέει ετούτο το κείμενο και διαπνέει τις συζητήσεις στους διαδρόμους. Την αγωνία για ένα ανοιχτό δημόσιο σύγχρονο Παίδων Πεντέλης.

Αντί επιλόγου

Ευχαριστούμε όσους στάθηκαν και όσους στέκονται δίπλα στον κοινό μας σκοπό από όποιο μετερίζι. Ευχαριστούμε για κάθε tweet και κάθε καρδούλα, κάθε παρουσία στο δρόμο, κάθε ψήφισμα σε σχολείο, σε δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστούμε για κάθε συζήτηση που ξεθολώνει τα νερά και κάνει το μήνυμά μας καθαρό.

Ανοιχτό Παίδων Πεντέλης

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Συντονιστική Επιτροπή για ανοιχτό Παίδων Πεντέλης

*Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μαθαίνουμε ότι τα ραντεβού της Δευτέρας 24/1 και της Τρίτης 25/1 θα μετακινηθούν για την Πέμπτη 27/1 και την Παρασκευή 28/1 στο mega εμβολιαστικό Προμηθέας λόγω κακοκαιρίας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Παίδων Πεντέλης δεν έκλεισε ποτέ λόγω καιρού παρά την τοποθεσία του. Δηλώνουμε έτοιμοι για την επιστροφή μας στο πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών από αύριο 24/1.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το