Ήταν Νοέμβριος του 2019, η ΝΔ του Κυρ. Μητσoτάκη είχε-δεν είχε συμπληρώσει ένα 5μηνο κυβερνητικής θητείας και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσία του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντιστράτηγου Κρίστοφερ Καβόλυ, κατέθετε τα διαπιστευτήριά του, μιλώντας στο όνομα της χώρας μας:
«Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πολεμήσαμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον. Τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη αυτών των συμμαχιών, τιμούμε το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή του δυτικού κόσμου, υπερασπίζοντας συχνά την ακεραιότητα του δυτικού κόσμου, την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, σαν άλλος διαχειριστής ενός τσιφλικιού με έκταση χώρας:
«Η Σούδα αναδεικνύεται το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. (…) Στο έδαφός της απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις, (…) ενώ στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της σταθερότητας.
Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας. (…) Διευρύνεται, όμως, και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Εκεί, όπως ξέρετε, κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, επαναεριοποίησής του για να είμαι πιο ακριβής, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας (…).
Στα Βαλκάνια στα οποία η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία. Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί -και θα αποτελεί πάντα- το δυναμικό τους ορμητήριο
».

Λίγες ώρες πριν υποδεχτεί τους …Ρωσαγγλογάλλους για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από το ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, ο Κυριάκος Μητσoτάκης έστελνε -και μόνο με την εκεί παρουσία του- το μήνυμα για τις προτεραιότητες της Ελλάδας στις συνεργασίες της. Δίπλα στο διοικητή των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπουρκ, ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογώντας για τους «δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες» θύμιζε ότι «ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Τόμας Τζέφερσον»(!), για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

Ανταποδίδοντας όλα αυτά τα καλά λόγια, ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στα τέλη του περασμένου Απριλίου εξέφραζε τη θερμή «Γνώμη» του (έτσι ονομάζεται η στήλη) σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Βήμα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα: Δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Αν κανείς δεν γνώριζε την ιδιότητα του Τζ. Πάιατ, διαβάζοντας το άρθρο, θα στοιχημάτιζε πως πρόκειται για κάποιον διεθνή έμπορο/διαφημιστή όπλων:
«…στηρίζουμε τόσο πολύ τις επενδύσεις που κάνει η Ελλάδα για να αναβαθμίσει τις δυνάμεις της ύστερα από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην κατηγορία Viper (…)
Ακόμα και πέρα από την αναβάθμιση Viper, η Ελλάδα δείχνει ισχυρή δέσμευση στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της. Η αγορά του κορυφαίου ελικοπτέρου ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60 Romeo θα συνδυαστεί άψογα με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη Ρ-3Β Orion δίνοντας στην Ελλάδα αξεπέραστη ικανότητα ελέγχου θαλάσσιας περιοχής. Η έξυπνη χρήση από την Ελλάδα συστημάτων από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων όπως τα 70 ελικόπτερα Kiowa OH-58 Warrior, τα 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και αεροκινητήρων θα αυξήσει δραματικά τις ικανότητες της Ελλάδας έναντι λογικού κόστους. Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης πρόσφατα ενέκρινε την παραχώρηση 1.200 Μ-117 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό. Και στο μέλλον περιμένουμε να υποδεχθούμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35, το οποίο είναι φυσική προέκταση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper.
Και μην ξεχνάτε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ εστιασμένη στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τον Εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Φρεγατών που εκπροσωπεί την ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς να επεκτείνουμε τη ναυτική μας σχέση
».

Όμως, ο Τζ. Πάιατ είναι ασφαλώς κάτι πολύ περισσότερο από ικανός έμπορος, γνωρίζοντας καταρχάς πώς να υπηρετεί τις «καλές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες. «Καθώς πετούσαμε πάνω από τον Κόλπο του Ναβαρίνου με το F-16 εξήγησα στον πιλότο μου την αποφασιστική ναυμαχία που έγινε πριν από 200 χρόνια και τις κοινές αξίες και τη φιλία που ενώνουν τις χώρες μας από τότε». Αν κανείς δεν γνώριζε ιστορία, διαβάζοντας το άρθρο, θα νόμιζε πως οι ΗΠΑ πολέμησαν στο πλευρό των ελληνικών συμφερόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827.

Ο έμπειρος πρεσβευτής, φυσικά, δεν ενδιαφέρεται μόνο για το σκέλος που αφορά στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ (οι οποίες την 5ετία 2016-2020 υπήρξαν ο πρώτος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, αυξάνοντας σε σχέση με την 5ετία 2011-2015 το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά, από το 15% στο 37%!, υλοποιώντας εξαγωγές σε 96 χώρες της υφηλίου). Στη γραμμή που χάραξαν πριν 200 χρόνια τα «Δάνεια της Ανεξαρτησίας», και στη θέση των Ρωσσαγγλογάλλων, οι ΗΠΑ σήμερα επιχειρούν όχι απλώς να σφιχταγκαλιάσουν, αλλά κυριολεκτικώς να αλυσοδέσουν την Ελλάδα με σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας του πιο αδύναμου προς τον ισχυρότερο.

Στο σύντομο άρθρο του μεν, ο Τζ. Πάιατ πρόλαβε ωστόσο να αναφερθεί στην στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος 2021» στην οποία συμμετείχαν «εκατοντάδες αξιωματικών και αεροπόρων από οκτώ χώρες συμμάχων και εταίρων» και η οποία «είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ανθίζουν τα τελευταία χρόνια». Πρόλαβε να αναφερθεί και στην σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας άσκηση του αμερικανικού στρατού «Defender Europe 2021» με συμμετοχή περισσοτέρων από 28.000 στρατιωτικούς από 26 χώρες, «αποδεικνύοντας άλλη μια φορά τη σημαντική θέση της Ελλάδας στο σημείο συνάντησης των ηπείρων καθώς και τη στρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να πετάξει το «τυράκι» για την αστική τάξη της χώρας μας, σημειώνοντας πως «αυτή η πρόοδος στηρίζεται στην ανανεωμένη μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε υποθετικούς αντιπάλους ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί και ισχυρές».

Από δω το πάει, από εκεί το φέρνει, όμως όπως και να το δει κανείς, αυτό που οι ΗΠΑ ονομάζουν με εύσχημο τρόπο «συνεργασία» των δύο χωρών, αφορά δολοφονικά σενάρια πολέμων γραμμένα από το χέρι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ συγκεκριμένα απογειώθηκαν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη για να πλήξουν με βομβαρδισμούς άλλοτε το Ιράκ, άλλοτε το Ιράν, άλλοτε το Αφγανιστάν), αφορά στρατιωτικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων με κανονική υποθήκευση της Ελλάδας και των επόμενων γενεών (αξίζει να θυμηθούμε τις παραγγελίες σε φρεγάτες, υποβρύχια, άρματα μάχης, ελικόπτερα, αεροσκάφη, drones κλπ κλπ, ειδικά μέσα στον πυρήνα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τη 10ετία 2010-2020) και σίγουρα αφορά «αμυντικούς» σχεδιασμούς με τον τρόπο που τους αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ (με την Ελλάδα κατʼ ευφημισμόν «σύμμαχο», στην πραγματικότητα αμερικανικό προγεφύρωμα απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους της).

«Η σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι μόνο εξοπλιστική…», συνεχίζει ο Πάιατ, «…Έχει να κάνει με τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες που ενώνουν τις χώρες μας 200 χρόνια τώρα. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να πετύχουμε και έτσι αυξάνεται η ασφάλεια στην περιοχή μας και στον κόσμο». Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτική αγορά κάθε είδους πολεμικού υλικού που αποφασίζουν οι ΗΠΑ να πωλήσουν, η οποία ήδη συμβαίνει, είναι να ασπαστεί η ελληνική κοινωνία τα στρατηγικά συμφέροντα και τις αξίες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, της πλέον δολοφονικής μηχανής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Συμφέρον και χρέος του ελληνικού λαού είναι, αντιθέτως με όσα διαφημίζει ο Τζ. Πάιατ, ακριβώς να μπει όριο τέλους «σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το