Το Μ-Λ ΚΚΕ ξεκινά πανελλαδική κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα:

Μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα – Πανεργατική μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη σε όλη την Ελλάδα, με τις οποίες τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, άνοιξαν την αυλαία της μεγάλης μάχης που καλείται να δώσει η εργατική τάξη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να τσακίσει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από πολύχρονους, αιματηρούς αγώνες. Στην πραγματικότητα, για την κυβέρνηση το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικονομική “ανάπτυξη” που επαγγέλλεται. Σε αυτό το νομοσχέδιο που γκρεμίζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων θέλουν να στηρίξουν η κυβέρνηση και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη  την “ανάπτυξή” τους.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο, αν περάσει, θα έχει βαριές συνέπειες πάνω στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης να υψωθεί ένα φράγμα πανεργατικών μαζικών αγώνων για να μην περάσει είναι τώρα εξαιρετικά αναγκαία και επιτακτική.

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα κρατούν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι και την αδράνεια απέναντι σε ένα πολύ βαρύ εργασιακό και συνδικαλιστικό χτύπημα που είναι έτοιμη να τους καταφέρει η κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ξεπερασθεί και οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι ομοσπονδίες να ξεκινήσουν μαζικό αγώνα και να μην εγκλωβισθούν στην χωρίς αποτέλεσμα πρακτική μιας κινητοποίησης της τελευταίας στιγμής, όταν το νομοσχέδιο θα είναι ήδη στη Βουλή για ψήφιση.

Το Μ-Λ ΚΚΕ κινείται σταθερά στην κατεύθυνση πως ο μόνος δρόμος για να μην περάσει το νομοσχέδιο είναι ο πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός, ο παρατεταμένος λαϊκός αγώνας που θα φράξει το δρόμο στην αντιλαϊκή πολιτική! Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να δώσει ελπίδα και αγωνιστική προοπτική στην πάλη του λαού.

Στα πλαίσια αυτά, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία, στα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, στις ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις  να οργανώσουν και να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενάντια στο κλίμα της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, τα συνδικάτα να οργανώσουν απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Προωθώντας αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ ξεκινούν με αγωνιστικό παλμό πανελλαδική κινητοποίηση για να βρεθούν ξανά στο δρόμο του αγώνα δίπλα στους εργαζόμενους, για να προπαγανδίσουν και να παλέψουν τους στόχους πάλης του εργατικού κινήματος με την αγωνιστική παρουσία τους, με τις εξορμήσεις και πικετοφορίες, με την προκήρυξη, τα πανό και τις αφίσες.

Τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο απόσπασμα

-Πανεργατική μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

Μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα

Πανεργατική μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Η κυβέρνηση φέρνει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο – πραγματικό αντεργατικό έκτρωμα, με το οποίο επιδιώκει να πλήξει σε βάθος και σε μεγάλη έκταση βασικά δικαιώματα των εργαζομένων για το χρόνο και τον τρόπο εργασίας τους, τη μισθολογική αμοιβή τους, τη συλλογική σύμβαση, τη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.

Το νομοσχέδιο έχει προαναγγελθεί ως “σεισμός στην εργατική νομοθεσία”και ως κορυφαία μεταρρύθμιση” της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το συμπεριλαμβάνει, μάλιστα, στο λεγόμενο “Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” και θα αποτελέσει δέσμευσή της προς της ΕΕ για να λάβει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό “Ταμείο Ανάκαμψης”. Ένα “προαπαιτούμενο” που θα λειτουργεί σαν τα προαπαιτούμενα και τους κόφτες των μνημονίων που ζήσαμε.

Περιλαμβάνει διατάξεις που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και καθιερώνουν “ατομικές συμφωνίες” εργοδότη και μεμονωμένου εργαζόμενου, έτσι ώστε η θέση διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου με την εργοδοσία να γίνει ακόμα πιο αδύναμη.

Διατάξεις που τσακίζουν την 8ωρη ημερήσια εργασία και την πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, για να επιβάλουν ένα εξαντλητικό και διαλυτικό για τον εργαζόμενο καθεστώς ασύδοτης ελαστικοποίησης της εργασίας και τηλεργασίας, απλήρωτων και κατά πολύ αυξημένων υπερωριών, εργασίας και τα Σαββατοκύριακα και εκτεταμένης κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Διατάξεις που σκοπεύουν να παρεμποδίσουν και αποδυναμώσουν το όπλο της απεργίας (κήρυξη απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυξημένο “προσωπικό ασφαλείας” κατά τη διάρκειά της, απαγόρευση της περιφρούρησής της από τους εργαζόμενους) και να ελέγξουν τη λειτουργία των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε μεγάλο βαθμό, έρχεται να “κεφαλαιοποιήσει” αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση (εκ περιτροπής απασχόληση, τηλεργασία κ.ά.), εδώ και ένα χρόνο, με πρόσχημα την πανδημία και κυρίως να τα συστηματοποιήσει και μονιμοποιήσει με νόμο.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη που επαγγέλλεται. Μια “ανάπτυξη” που θα πατήσει πάνω στο γκρέμισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, πάνω στη μεγαλύτερη εργασιακή εκμετάλλευση και την οικονομική καθήλωση των εργαζομένων για να προσφέρει ανάκαμψη των κερδών και του πλούτου του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο θα έχει πολλαπλές σκληρές επιπτώσεις για τα εργασιακά, οικονομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η ενημέρωση γι’ αυτές και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να υψωθεί ένα φράγμα πανεργατικών μαζικών αγώνων, που θα εμποδίσει την ψήφισή του, είναι τώρα εξαιρετικά αναγκαία και επιτακτική.

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα κρατούν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι και την αδράνεια απέναντι σε ένα πολύ βαρύ εργασιακό και συνδικαλιστικό χτύπημα που είναι έτοιμη να τους καταφέρει η κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ξεπερασθεί και οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι ομοσπονδίες να ξεκινήσουν μαζικό αγώνα και να μην εγκλωβισθούν στην χωρίς αποτέλεσμα πρακτική μιας κινητοποίησης της τελευταίας στιγμής, όταν το νομοσχέδιο θα είναι ήδη στη Βουλή για ψήφιση.

  • Είναι ανάγκη, τώρα, μέσα στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία, να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και συνελεύσεις με στόχο το ξεκίνημα μαζικών αποφασιστικών κινητοποιήσεων για την απόκρουση του νομοσχεδίου.
  • Να προωθηθεί ο αγωνιστικός συντονισμός των σωματείων για το ξεδίπλωμα της μαζικής εργατικής πάλης κατά του νομοσχεδίου.
  • Να δυναμώσει η πίεση στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν πανεργατικούς απεργιακούς αγώνες και συλλαλητήρια.

ΝΑ ΦΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το