Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συναντήθηκαν για να συζητήσουν την επέκταση του παγκόσμιου μπλοκ υπό την ηγεσία του Νότου και τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος για να αμφισβητηθεί το δολάριο ΗΠΑ

Το μπλοκ BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής επεκτείνεται, καθώς τα μέλη του αυξάνονται σε οικονομική και πολιτική επιρροή.

Μαζί, τα πέντε μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία (όταν μετράται σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) είναι μεγαλύτερο από αυτό της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών BRICS συναντήθηκαν στη Νότια Αφρική την 1 και 2 Ιουνίου. Εκεί συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ .

Επίσης, παρών στη συνάντηση στη Νότια Αφρική ήταν μια ομάδα κορυφαίων διπλωματών από χώρες που περιγράφονται ως «φίλοι των BRICS», συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ιράν, του Καζακστάν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS. Τουλάχιστον 13 κράτη έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση .

Μελλοντικά μέλη περιλαμβάνουν την Αλγερία, την Αργεντινή, το Μπαχρέιν, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ιουνίου, το Bloomberg ανέφερε, «τα κράτη BRICS ζήτησαν από την ειδικά δημιουργηθείσα τράπεζα του μπλοκ να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα , συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να προστατεύσει άλλες χώρες μέλη από τον αντίκτυπο των κυρώσεων όπως αυτές που επιβλήθηκαν. για τη Ρωσία».

«Η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης» στη συνάντηση, σημείωσε το Bloomberg.

Το Reuters αναγνώρισε ότι οι υπουργοί BRICS «προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή στη φιλοδοξία τους να ενισχύσουν την επιρροή τους σε έναν πολυπολικό κόσμο».

Σήμερα, τα μέλη των BRICS αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, όταν μετράται με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), και αυξάνεται σταθερά.

Το μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας που εκπροσωπείται από το μπλοκ της G7 των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας μειώνεται σταδιακά.

Η εφημερίδα του Πεκίνου China Daily τόνισε πώς η άνοδος των BRICS είναι μια σημαντική « πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ».

«Σε μια οικονομική ανάπτυξη που δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, το ΑΕΠ των χωρών BRICS έχει ξεπεράσει αυτό της G7. Αυτές οι ειδήσεις, σε συνδυασμό με τα σχέδια των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα αργότερα αυτό το έτος, αποτελούν πρόκληση για το δολάριο ΗΠΑ ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο», έγραψε η China Daily τον Απρίλιο. .

Οι αρχηγοί κρατών των μελών των BRICS σχεδιάζουν να συναντηθούν σε μια σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο στη Νότια Αφρική.

Υπάρχουν, ωστόσο, αναφορές ότι η Πρετόρια μπορεί να ζητήσει από άλλη χώρα να φιλοξενήσει τη συνάντηση, επειδή οι δυτικές χώρες πιέζουν τους Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν .

*φωτό: Οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS σε συνάντηση στη Νότια Αφρική την 1η Ιουνίου 2023

πηγή: geopoliticaleconomy.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το