Στις 15 Ιούνη 1815 στις 4μ.μ. το απόγευμα στο Βατερλό, ο Άγγλος στρατηγός Ουέλλιγκτον, βλέποντας τη σαφή υπεροχή των γαλλικών στρατευμάτων, κοιτώντας το ρολόι του, αναστέναξε: «ή ο Μπλύχερ (Σημ. ΛΔ.: ο Πρώσος στρατάρχης), ή η νύχτα…». Η έγκαιρη άφιξη των πρωσικών στρατευμάτων τον δικαίωσαν και ο Ναπολέων, από το θρόνο της Ευρώπης, βρέθηκε στους βράχους της Αγίας Ελένης!    Αμέσως μετά, στην Ευρώπη κυριάρχησε το αντιδραστικό καθεστώς της Ιερής Συμμαχίας…

***

Με κάποιες χρονικές αναλογίες το ίδιο καθεστώς ισχύει και σήμερα μέσα στην ιμπεριαλιστική, αντιδραστική ΕΕ της κυριαρχίας των μονοπωλίων, του αυταρχισμού, του αντικομμουνισμού και των εσωτερικών διενέξεων. Αυτές οι εσωτερικές διενέξεις οδήγησαν το γερμανογαλλικό άξονα να θεσμοθετήσει ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με το σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχοντας κατά νου τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες καταστρατηγούν το «κράτος δικαίου» ( sic) όπως τουλάχιστον το εννοεί ο γερμανογαλλικός άξονας και τα εμπορικά του συμφέροντα.

Σήμερα Πέμπτη (19/11) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, συγκαλεί τηλεδιάσκεψη του σώματος με θέμα την πανδημία και τη δίκαιη διανομή των 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer (με κόστος 19,50 €/δόση και ήδη παραγγελίες 1,2 εκατ. δόσεις παγκοσμίως), καθώς και νέα συμφωνία της Κομισιόν για 405 εκατ. δόσεις εμβολίου της γερμανικής εταιρείας CureVac (που ανακοίνωσε σήμερα 16/11 η Πρόεδρος της Κομισιόν) -μόλις είναι διαθέσιμα- στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημειώνουμε πως η πανδημία για τις αστικές τάξεις της Ευρώπης εμφανίζεται σαν κάτι το «απρόβλεπτο», κάτι σαν «θεομηνία», προκειμένου το κοινοτικό ιερατείο με την ιδεολογική τρομοκρατία, αφενός να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και αφετέρου να περάσει ως αναπόφευκτα τα νέα αντεργατικά μέτρα σπρώχνοντας την εργατική τάξη στο σκοτεινό Μεσαίωνα.

Ενόψει αυτής της τηλεδιάσκεψης, οι πρωθυπουργοί Β. Ορμπάν και Μ. Μοραβιέτσκι, βρήκαν ευκαιρία να δηλώσουν ότι θα προβάλουν βέτο, τόσο στον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό 2021-2027, όσο και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης (Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. € που συμφωνήθηκε τον Ιούλη του 2020), αν δεν αρθεί άμεσα η παραπάνω ρήτρα που θίγει(;) τις χώρες τους. Κι επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει πώς και πώς την τελική κατανομή των κονδυλίων των έως 19,3 δισ. € που αναλογούν στη χώρα μας από επιδοτήσεις και 12,4 δισ. € από δυνητικά δάνεια, προκειμένου να στηρίξει τη ντόπια ολιγαρχία, ένα βέτο της Ουγγαρίας και Πολωνίας θα έριχνε την ΕΕ σε κρίση αφήνοντας τα 27 κράτη-μέλη χωρίς Προϋπολογισμό αλλά και χωρίς το πακέτο ανάκαμψης. Γίνονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από Γερμανία-Γαλλία, προκειμένου Βουδαπέστη και Βαρσοβία ν’ ανακαλέσουν την απόφασή τους.

***

Στο μεταξύ το ελληνικό έλλειμμα που προκύπτει στο ισοζύγιο του κρατικού Προϋπολογισμού έφθασε τα 13,442 δισ. €, έναντι στόχου για έλλειμμα 987 εκατ. €, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020! Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ροκανίζει τα 37,8 δισ. € του «μαξιλαριού ασφαλείας» των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων» του ΣΥΡΙΖΑ, διασπαθίζοντάς τα σε ψευτοεπιδόματα και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (20 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση.

Από την άλλη πλευρά η πανδημία καλπάζει, με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων σε Υγεία, Παιδεία, ΜΜΜεταφοράς, ενώ ο παρατεταμένος -και μετά το Νοέμβρη- εγκλεισμός, δεν φαίνεται να αποδίδει. Αντίθετα, δυναμώνει η καταστολή, η αστυνόμευση και τα υπέρογκα πρόστιμα, εκτοξεύονται τα αντεργατικά μέτρα, αυξάνεται η ανεργία, αντικαθίστανται οι μισθοί με ψευτοεπιδόματα, καταργούνται ουσιαστικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

***

Οι αυταπάτες που έσπερνε πριν λίγους μήνες η Δεξιά, παραχώρησαν τη θέση τους στην τραγική κατάσταση στην οποία προσπαθεί να επιβιώσει ο λαός μας.

Θυμίζουμε την έπαρση Μητσοτάκη για το «πρόγραμμα επενδύσεων» που σχετίζονταν με την «πράσινη ανάπτυξη» (κυρίως ηλεκτροκίνηση), την ψηφιακή τεχνολογία, την έρευνα-καινοτομία, τα «ισχυρά κίνητρα» για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και τη διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας, για την «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ, για τη δήθεν προστασία των ανέργων, για τα εξειδικευμένα τμήματα των Δικαστηρίων για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών (fast truck) έως την απόφαση, για τα φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες στο Χρηματιστήριο, για την ενίσχυση της βασικής Έρευνας κλπ, κλπ. Κι όλ’ αυτά με προφανή στόχο την ανελέητη εφαρμογή του «εθνικού σχεδίου ανάπτυξης» που πέφτει σαν ολετήρας πάνω στις επικουρικές συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας, τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, τις δαπάνες για την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Πρόνοια, την Παιδεία κλπ, πάνω σε ένα λαό που έχει υπομείνει τα πάνδεινα, για πάνω από μία δεκαετία, από μία πλειάδα αστικών κυβερνήσεων!

***

Βλέποντας την κυβέρνησή του να παραπατά μπροστά στην υγειονομική και οικονομική κρίση, το δίλημμα του Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το: ή το εμβόλιο ή το Ταμείο Ανάκαμψης…

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το