Σκληρό προμηνύεται το παζάρι ΗΠΑ – Ιράν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο. Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Μαχμούτ Αλαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες πως, εάν δεν άρουν άμεσα τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, τότε θα δρομολογηθούν προσπάθειες για αλλαγή κατεύθυνσης του ειρηνικού πυρηνικού της προγράμματος με στόχο τη δημιουργία πυρηνικού όπλου. «Το πυρηνικό μας πρόγραμμα είναι ειρηνικό και η απόφαση του ανώτατου ηγέτη έχει απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα. Όμως εάν σπρώξουν το Ιράν προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε δεν θα είναι το λάθος του Ιράν αλλά δικό τους», ανέφερε ο Αλαβί.

Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν τη συνέχιση της άκαμπτης σκληρής πίεσης των ΗΠΑ και επί Μπάιντεν, που επί του παρόντος διατηρεί απαράλλακτες τις ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με το δήθεν «επιχείρημα» ότι θα πρέπει πρώτα να επιστρέψει πλήρως στη διεθνή συμφωνία του 2015, ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτή.
Ο Αλαβί έκανε και μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη σε σχέση με τον Ιρανό στρατιωτικό και φυσικό επιστήμονα, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του πυρηνικού προγράμματος, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 27 Νοέμβρη 2020, όπως όλα δείχνουν από το Ισραήλ. Ο υπουργός λοιπόν είπε πως συνεργός σε αυτήν τη δολοφονία ήταν αξιωματούχος του ιρανικού στρατού. «Το πρόσωπο που έκανε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των ιρανικών Ενό­πλων Δυνάμεων», είπε αποφεύγοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η κίνηση του Κατάρ να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ στην Τεχεράνη έγινε με φόντο τη συνέχιση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, παρά τις δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί «επιστροφής» των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων συνοδεύει αυτή την «επαναφορά» με απαιτήσεις και όρους που φανερώνουν διάθεση ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρό­γραμμα, αλλά και τον περιφερειακό γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν, οι συμμαχίες του οποίου με Ρωσία και Κίνα έχουν «μπει στο μάτι» της Ουάσιγκτον.

Πριν από λίγες μέρες πάντως δυνάμεις από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν και της Ρωσίας ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια Maritime Security Belt 2021 («Ναυτιλιακή Ζώνη Ασφαλείας 2021») στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Η περιοχή της άσκησης εκτείνεται σε 17.000 τ.χλμ. Είναι η δεύτερη κοινή άσκηση Ρωσίας – Ιράν στον Ινδικό από το 2019.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το