Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανταλλαγής αιχμαλώτων, το Ισραήλ συνέλαβε 133 Παλαιστίνιους ενώ άφησε ελεύθερους 150

Ραμάλα, κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Το Ισραήλ συνεχίζει να συλλαμβάνει δεκάδες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς πραγματοποιεί απελευθέρωση κρατουμένων. Συγκεκριμένα, τις πρώτες τέσσερις ημέρες της συνεχιζόμενης εκεχειρίας το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 117 παιδιά και 33 γυναίκες. Αντίστοιχα, η Χαμάς απελευθέρωσε 69 αιχμαλώτους – 51 Ισραηλινούς και 18 άτομα από άλλα έθνη. Τις ίδιες τέσσερις ημέρες, το Ισραήλ συνέλαβε τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ενώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Όσο υπάρχει κατοχή, οι συλλήψεις δεν θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό γιατί αυτή είναι μια κεντρική πολιτική κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων και για τον περιορισμό κάθε είδους αντίστασης», δήλωσε στο Al Jazeera η Amany Sarahneh, εκπρόσωπος της Εταιρείας Παλαιστινίων Κρατουμένων. «Αυτή είναι μια καθημερινή πρακτική – όχι μόνο μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε. «Πραγματικά περιμέναμε να συλληφθούν περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών».

Τη Δευτέρα, η αρχική τετραήμερη εκεχειρία παρατάθηκε για άλλες δύο ημέρες, κατά την οποία αναμένεται να απελευθερωθούν επιπλέον 60 Παλαιστίνιοι και 20 αιχμάλωτοι.

Κάτω από την 56χρονη στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια Παλαιστινίων, συλλαμβάνοντας 15 έως 20 άτομα σε «ήρεμες» ημέρες.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ διπλασίασε τον αριθμό των Παλαιστινίων υπό κράτηση από 5.200 σε περισσότερους από 10.000. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε 4.000 εργάτες από τη Γάζα που δούλευαν στο Ισραήλ και κρατήθηκαν πριν απελευθερωθούν αργότερα στη Γάζα. Παλαιστίνιοι δικηγόροι κρατουμένων και ομάδες παρακολούθησης έχουν καταγράψει 3.290 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις 7 Οκτωβρίου.

«Καμία εγγύηση με την κατοχή»

Από την έναρξη της εκεχειρίας, οι δρόμοι της Ραμάλα έχουν πλημμυρίσει από κόσμο που υποδέχεται τους απελευθερωμένους κρατούμενους. Αλλά η ανησυχία για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους δεν τελειώνει μετά την αποφυλάκισή τους. Η πλειοψηφία των απελευθερωθέντων συνήθως συλλαμβάνονται εκ νέου από τις ισραηλινές δυνάμεις τις ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους. Δεκάδες από όσους συνελήφθησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ-Χαμάς το 2011 συνελήφθησαν εκ νέου και αποκαταστάθηκαν οι ποινές τους.

Η Sarahneh είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν το Ισραήλ έχει παράσχει εγγυήσεις ότι δεν θα συλλάβει εκ νέου όσους αφέθηκαν ελεύθεροι. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις με την κατοχή. Αυτά τα άτομα ενδέχεται να συλληφθούν εκ νέου ανά πάσα στιγμή. Η κατοχή συλλαμβάνει πάντα ανθρώπους που έχουν απελευθερωθεί», είπε. «Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ξανασυλληφθούν είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που κρατούνται τώρα είναι απελευθερωμένοι κρατούμενοι», πρόσθεσε.

Σοβαρή χειροτέρευση των συνθηκών κράτησης

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι συνθήκες κράτησης ή προσωρινής κράτησης των Παλαιστινίων έχουν χειροτερεύσει σοβαρά. Πολλοί έχουν παραπονεθεί για σκληρούς ξυλοδαρμούς, ενώ έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση. Πολλές από τις γυναίκες και τα παιδιά που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας έχουν καταθέσει την κακοποίηση που βίωσαν στις ισραηλινές φυλακές.

Αρκετά βίντεο έχουν επίσης εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με Ισραηλινούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν, να πατούν, να κακοποιούν και να εξευτελίζουν κρατούμενους Παλαιστίνιους που τους έχουν δεμένα τα μάτια, τις χειροπέδες και τους έχουν απογυμνώσει μερικώς ή εξ ολοκλήρου. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι οι σκηνές έφεραν μνήμες από τις τακτικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ το 2003.

Εκτός από τους σκληρούς ξυλοδαρμούς, οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές διέκοψαν την ιατρική φροντίδα για Παλαιστίνιους κρατούμενους για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα μετά τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν ξυλοκοπηθεί, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα. Οι οικογενειακές επισκέψεις καθώς και οι συνήθεις επισκέψεις δικηγόρων σταμάτησαν, ανέφεραν οι ομάδες.

Οι κρατούμενοι είχαν προηγουμένως δικαίωμα για τρεις έως τέσσερις ώρες έξω από τα κελιά τους στην αυλή, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί σε λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Τα υπερπληθυσμένα κελιά φιλοξενούν τώρα συχνά διπλάσιο αριθμό κρατουμένων για τους οποίους είχαν χτιστεί με πολλούς να κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς στρώματα, είπαν. Οι αρχές των ισραηλινών φυλακών έκοψαν επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα και το ζεστό νερό, έκαναν έρευνες σε κελιά, αφαίρεσαν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, πλάκες μαγειρέματος και βραστήρες, και έκλεισαν την καντίνα, την οποία οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν για να αγοράσουν τρόφιμα και βασικές προμήθειες όπως οδοντόκρεμα.

Πηγή : Al Jazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το