Την αποτροπή της «κατάρρευσης» της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε χθες το βράδυ πως θέλει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απαίτησε ωστόσο σειρά δεσμεύσεων σε αντάλλαγμα.

Αφού ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο δεξιά από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει σειρά κυρώσεων σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να «πληρώσει το τίμημα» για το αίτημά της να εξεταστεί στον ΟΗΕ το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης υιοθέτησε πρόταση του πρωθυπουργού η οποία προβλέπει ενέργειες για «την αποτροπή της κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής», χωρίς όμως να αποκηρύσσει την απαίτηση να βάλει τέλος στις «ενέργειές της εναντίον του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή».

Η ανακοίνωση περιέχει κι άλλους όρους, όπως τον τερματισμό «της υποκίνησης μίσους στα μέσα ενημέρωσης και στο εκπαιδευτικό σύστημα», τον τερματισμό «των επιδομάτων σε οικογένειες τρομοκρατών» και τον τερματισμό «της οικοδομικής δραστηριότητας» στην περιοχή C (υπό ισραηλινό έλεγχο) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το Ισραήλ αποφάσισε να κατασχέσει κεφάλαια από φόρους προοριζόμενα για την Παλαιστινιακή Αρχή ως το ύψος του ποσού που καταβλήθηκε το 2022 «σε τρομοκράτες και στις οικογένειές τους».

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει κάθε μήνα επιδόματα σε οικογένειες παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ που κατηγορούνται για αντιισραηλινές επιθέσεις και όσων χαρακτηρίζει «μάρτυρες», δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αντιισραηλινές ενέργειες ή σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ αποφάσισε επίσης στις αρχές της χρονιάς να παγώσει κάθε παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητα σε συγκεκριμένους τομείς του παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει ο ισραηλινός στρατός από το 1967.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κατήγγειλε τότε πως οι κυρώσεις αποτελούσαν προσπάθεια να εξωθηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή «στο χείλος του οικονομικού γκρεμού».

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το είδος των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνησή του για να αποτραπεί η κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί τις -περιορισμένες- εξουσίες της χονδρικά στο 40% της Δυτικής Όχθης.

Από την πλευρά τους, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών για τους Παλαιστίνιους στην περιοχή C και άλλα μέτρα που θα ευνοήσουν την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.

Η απόφαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοινώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα μετά την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός υπαξιωματικός.

Πηγή: ΑΠΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το