Τεταμένη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, μετά την απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επικαλούμενος αυτήν τη στάση, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, αποφάσισε τη ματαίωση των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 22ας Μάη, που επρόκειτο να είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια. Η απόφαση αυτή απερρίφθη από τον ηγέτη της ισλαμικής «Χαμάς», Ι. Χανίγια, που δήλωσε πως ο Αμπάς δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «κανονικά» στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό όξυνσης της έντασης, επικαλούμενος την έξαρση της πανδημίας ο Αμπάς υπέγραψε νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επιβάλλει «κατάσταση εκτάκτου ανά­γκης» και νέα σκληρή καραντίνα για 30 μέρες.

Το ενδεχόμενο αναβολής των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στις 22 Μάη είχαν επαναφέρει από μέρες στελέχη της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής, προετοιμάζοντας το «κλίμα», αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα την αίσθηση πολιτικής αδυναμίας της Φατάχ έναντι της Χαμάς που είναι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι, επισκέφτηκε χώρες της Ευρώπης προκειμένου αυτές να ασκήσουν πίεση στις ισραηλινές κατοχικές αρχές και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει τρεις υποψήφιους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του Μάη.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το κυνήγι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά Παλαιστινίων που πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των εκλογών στις 22 Μάη. Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, συμπε­ριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερου­σαλήμ, και την εκεί ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το