Το ζήτημα των «εγγυήσεων» από τις ΗΠΑ έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ιρανός Πρόεδρος Ραΐσι, στο πλαίσιο των παζαριών για την επίτευξη μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη θέση εκείνης του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018. Ο Ραΐσι επιβεβαίωσε την απαίτηση για «γραπτές εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ ότι δεν θα υπαναχωρήσουν ξανά από μια ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Αν είναι μια καλή και δίκαιη συμφωνία θα επιδιώξουμε σοβαρά την επίτευξή της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα πρέπει να διαρκέσει» και ότι «αν υπάρχουν εγγυήσεις, τότε οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να αποσυρθούν από αυτή».

Υπενθυμίζοντας τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του 2015, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς, λόγω της συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς». Δήλωσε ότι η χώρα του μιλάει σοβαρά για την αναβίωση μιας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά αμφισβήτησε εάν μπορούσε να εμπιστευτεί τη δέσμευση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία. Η συμφωνία του 2015 που έγινε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει λάβει ποτέ. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν μειώσει δραματικά τα αποθέματα του Ιράν και επιδείνωσαν τον πληθωρισμό στη χώρα, ο οποίος έφτασε το 40% πέρυσι. Το καλοκαίρι, το νόμισμα του Ιράν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Κατήγγειλε επίσης μονόπλευρο έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, ενώ τα πυρηνικά προγράμματα άλλων εθνών παραμένουν μυστικά, κάνοντας μια αναφορά στο Ισραήλ.

Ο Ραΐσι είπε επίσης ότι το Ιράν θέλει να έχει «εκτεταμένες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας» – μια προφανής αναφορά στην εχθρική Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από απευθείας συνομιλίες από τότε που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ των δύο. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν πρόσφατα ξανά την πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και έστειλαν έναν πρεσβευτή εκεί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το