ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Όταν αποσύρθηκε ο νεοναζιστικός σουγιάς, έχοντας ως ένα σημείο επιτελέσει το στόχο του, το σύστημα, ή όπως έλεγε ο Μάικλ Μουρ, η “Εταιρία”, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, μεθόδευσε ένα καινούργιο εργαλείο. Δεν εφευρέθηκε ακριβώς αλλά είναι τόσο βολικό που μοιάζει σα να είχε εφευρεθεί. Ένα πολυεργαλείο. Με απλές κινήσεις κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε στις κοινωνικές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες και τους εργασιακούς όρους και φτιάχνει ένα νέο, τρομακτικό κατασκεύασμα, πάνω στα ερείπια ενός ολόκληρου κόσμου. Σαν ένας μεγάλος, γενικευμένος πόλεμος.

Το εργαλείο αυτό, με μια δισυπόστατη φύση, ιολογική και κοινωνική, προκαλεί ένα παγκόσμιο φόβο, αντάξιο του Αρμαγεδώνα. Ήταν το κλειδί για όλα όσα “η Εταιρία” ονειρευόταν και δύσκολα ή τουλάχιστον σταδιακά κατάφερνε.

– ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ κάθε απορίας και διερώτησης, με μια σχεδόν μεσαιωνική αντιστοίχηση. Κάθε διαφορετική άποψη στο γενικό πανδημικό κεφάλαιο ή στις επιμέρους ενότητες, καίγεται στην πυρά της συνομωσιολογίας.

– Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αντικατέστησε τις υποχρεώσεις της συγκροτημένης πολιτείας, μετατρέποντας αυτόματα κάθε άτομο σε αποδιοπομπαίο τράγο, διογκώνοντας έναν εκούσιο, ατομικό κατασταλτατικό μηχανισμό και μια αυτοενοχοποίηση στα όρια της ψυχοπαθολογίας.

– Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΦΟΒΟΥ, μετέτρεψε τα ΜΜΕ, ως διαχειριστικά της όργανα, σε παντοδύναμους μηχανισμούς, που με το αζημίωτο και ατιμωρητί διακινούν αναγνωρισμένα χαλκευμένη ειδησεογραφία και παραλυτικές εικόνες τρόμου.

– Η ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ έγινε καθημερινότητα, ενδεδυμένη μάλιστα τη λεοντή της κοινωνικής προστασίας. Αυτά που έκανε σε νυχτερινά πογκρόμ ο νεοναζιστικός σουγιάς, τα συνεχίζει στο φως της μέρας, ο επίσημος κατασταλτικός μηχανισμός. Μπουκάρει στο “οικογενειακό άσυλο”, ταϊζει σε πολύ κόσμο τα δόντια του και ξεβρακώνει γυναίκες και παιδιά στη μέση του δρόμου. Στην Αυστραλία οι χωρίς μάσκα φυλακίζονται και στις Φιλιππίνες πυροβολούνται στο κεφάλι.

– ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, βιώνει στο δημόσιο κομμάτι του, πρωτοφανή αδιέξοδα, υποχρηματοδότηση και αποψίλωση, παρότι εκδιώχθηκαν οι καρκινοπαθείς και λοιποί χρόνια νοσούντες για να πεθάνουν ήσυχα στο σπίτι τους. Στην ιδιωτική έκφρασή του, επιδοτείται αδρά και πριμοδοτείται με νομικά τερτίπια (διπλασιασμός των επιδοτημένων ιδιωτικών ΜΕΘ με το μισό προσωπικό, πανάκριβα τα αναξιόπιστα τεστ και μια βιομηχανία μασκών πολλών ερωτηματικών. Επιπλέον οι κλινικάρχες δέχτηκαν στην καλοπληρωμένη αγκαλιά τους όλους σε όσους έκανε έξωση το δημόσιο σύστημα.

– ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ δέχτηκαν πρωτοφανείς ακρωτηριασμούς από το πολυεργαλείο. Η εργασία φασόν απ’ το σπίτι γενικεύτηκε, οι μισθοί κατρακύλησαν στα βουλγαρικά επίπεδα των 300 ευρώ, η ασφάλιση επιβάρυνε τον άρρωστο κρατικό προϋπολογισμό. Η ΑΝΕΡΓΙΑ εξακοντίστηκε και όση μεσαία επιχείρηση είχε απομείνει, εξαφανίστηκε.

– Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ έγινε πεδίο δοκιμών, όπως η έρημος Νεβάδα. Κάμερες, παρακολούθησης, “αξιολόγηση”-συμμόρφωση και εξ αποστάσεως μαϊμού εκπαίδευση, που μέλλει να υποκαταστήσει το σχολείο στο απομακρυσμένο χωριό και το δυσπρόσιτο νησί.

– Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ, έγινε μέσο και στόχος. Ο συγχρωτισμός των ανθρώπων στο χώρο της δουλειάς, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο και η ανταλλαγή ιδεών έγιναν απόμακρη σχέση και μεγάλη μοναξιά. To physical distancing που ίσχυε στα λοιμωδών ή σε προγενέστερες πανδημίες, έγινε social distancing. Μέσα σ’ αυτή την κοινωνική αποστασιοποίηση μεγαλώνουν παιδιά που θα αποτελέσουν ένα νέο είδος ανθρώπου, δυσλειτουργικού, φοβικού και κοινωνικά αυτιστικού.

– Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, νομιμοποιήθηκε, με ισοπέδωση των Natura και ξεπούλημα των βουνών, μέσα στη μεγάλη νύχτα του lockdown.

– ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ, σε όλα τα επιμέρους των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν παραβιάστηκαν απλά, έγιναν κουρελόχαρτα και πατσαβούρια.

Κανένας δεν έχει ίσως την απαίτηση, η κινηματική Αριστερά να τοποθετηθεί στο ιολογικό μέρος του “Εργαλείου”. Η απαίτηση βρίσκεται στην κοινωνιολογική ανάλυση αυτής της άρρωστης εργαλειοποίησης. Όπως απαίτηση είναι πια και σε ατομικό επίπεδο, οι άνθρωποι με διαλεκτική σκέψη και πολιτικό υπόβαθρο να σταματήσουν, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να διαχέουν το φόβο σα μικροεξαρτήματα ενός τρομακτικού εργαλείου για την κοινωνική ισοπέδωση.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο που ακολουθεί. Αξίζει με το παραπάνω το χρόνο που θα διαθέσετε

https://youtu.be/Ulds4L-y2A4?t=5

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία