Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Το εμβόλιο μετατρέπεται σε εργαλείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης


Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία) για το εμβόλιο, πιστοποιώντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το εμβόλιο δεν το θέλουν για τη σωτηρία του κόσμου αλλά το αξιοποιούν πρώτα και κύρια σαν εργαλείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό, προκειμένου να βγει ενισχυμένος ο ένας σε βάρος του άλλου από την πανδημία. Για το σκοπό αυτό δε διστάζουν να καταφύγουν σε βρώμικες επιθέσεις και χτυπήματα, σε αθέτηση συμφωνιών και αντίποινα, σε βρώμικες αλληλοκαταγγελίες.

Την αρχή έκανε η Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca η οποία αθέτησε τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την ΕΕ να παραδώσει 80.000.000 δόσεις μέχρι τέλος Μάρτη γιατί προφανώς έλαβε εντολή από τη βρετανική κυβέρνηση να κατευθυνθούν τα παραγόμενα εμβόλιά της πρώτα στη Μ. Βρετανία και ότι …περισσέψει στη συνέχεια να πάει στις χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία απάντησε με τις δυο βασικές της εφημερίδες την Handelsblatt όσο και η Bild που κάνουν λόγο ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca, ούτε λίγο ούτε πολύ είναι άχρηστο, αφού για τους ανθρώπους πάνω από 65 ετών το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι 8%. Τώρα πως παράγγειλε η ΕΕ εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια στην συγκεκριμένη εταιρεία πριν ένα μήνα και τώρα ισχυρίζονται πως το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του είναι λιγότερο από 10%, αυτό μόνο ο λυσσαλέος πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους μπορεί να το δικαιολογήσει. Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας αν καλλιεργούν την αμφιβολία και τη δυσπιστία στον κόσμο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.  Όμως δεν έμειναν τα προπαγανδιστικά επιτελεία της ΕΕ μόνο σε συκοφαντικές επιθέσεις για τα «αντίπαλα» εμβόλια. Απείλησαν να μπλοκάρει η ΕΕ την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς τη Μ. Βρετανία. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ -φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων προς τη Μ. Βρετανία.


Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού από τους σκληρούς ανταγωνισμούς που έχουν ξεσπάσει. Ακόμη και αν τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επάρκειά τους βγουν αληθινά, η προσδοκώμενη ανοσία (αν υπάρξει) δεν πρόκειται να υπάρξει πριν το φθινόπωρο του 2021. Με το ρυθμό εμβολιασμών που υπάρχει τώρα θα πάει ακόμα μακρύτερα. Οπότε, για την ελληνική κοινωνία που συνθλίβεται κάτω από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του δεύτερου lockdown, για ένα λαό που βρίσκεται σε έναν ασφυκτικό εγκλεισμό και βιώνει μια πρωτόγνωρη αντιλαϊκή πολιτική αστυνομοκρατίας, καταστολής και αυταρχισμού, φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Κανένα εμβόλιο δεν θα σημάνει την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί πολύ απλά, αυτή η πολιτική επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία και όχι για την αντιμετώπισή της.

Αυτή η πολιτική του ζόφου και της καταστολής, της αναστολής των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών με την απαγόρευση ξανά των «δημόσιων συναθροίσεων καθ άπασα την επικράτεια», η πολιτική της υποτέλειας, της φτώχειας και του εργασιακού μεσαίωνα επιχειρείται να εδραιωθεί. Μοναδικό φως σε αυτό το σκοτεινό τούνελ μπορεί να φέρει η ασίγαστη λαϊκή πάλη. Κάθε σκέψη, κάθε άλλοθι για την αναβολή αυτών των αναγκαίων αγώνων μετατρέπεται σε στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι επιτακτική ανάγκη και υπόθεση του σήμερα.

27-1-2021

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το