O κύριος Jumbo, Απόστολος Βακάκης, εν μέσω πανδημίας, προτείνει απασχόληση των εργαζομένων 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα… ασταμάτητα. 

Σε συνέντευξη του, αφού στέλνει μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση («η παρούσα διακυβέρνηση, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για όλους τους Έλληνες, αδύνατους και ισχυρούς. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να εισπράττει. Οτιδήποτε άλλο είναι αγνωμοσύνη»!) ρίχνει στο τραπέζι τη λεγόμενη απελευθέρωση ωραίου και το 7ημερο. 

Το αφεντικό των Jumbo υποστηρίζει: 

  • «Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα.
  • Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ. Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ».

Η «απελευθέρωση» του ωραρίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επιχειρηματικών ομίλων

Δουλειά και τις 7 μέρες της βδομάδας, σε καταστήματα που θα λειτουργούν 12ώρες, φέρνει στους εργαζόμενους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο του Εμπορίου η «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία που φαίνεται να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης-μεγάλου κεφαλαίου.

Ενώ οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν «νυχθημερόν» στα καταστήματα, για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου και του «click away», σε συνθήκες που θέτουν την υγεία και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο, ενώ στα σούπερ μάρκετ η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ μεγάλο μέρος εργαζομένων του κλάδου παραμένουν σε καθεστώς αναστολής και πασχίζουν να επιβιώσουν με επιδόματα – ψίχουλα, οι “μεγάλοι” του κλάδου προετοιμάζουν νέα επίθεση στους όρους εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο… φιλόσοφος της αγοράς, κύριος Jumbo, είναι αυτός που είχε μπει μπροστά για να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Το είχε ανακοινώσει για τα τα καταστήματα σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Είχε, δε, μάλιστα και το εργοδοτικό θράσος να πουλήσει και πνεύμα, τότε, μόλις έναν χρόνο πριν: «Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το