Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ,  διατάχθηκαν να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. 

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αναμένει από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να αποφασίσει το τρόπο της δικής του αντίδρασης, πριν αποφασίσει για τις (πολεμικές) κινήσεις των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και πηγές που έχουν λάβει γνώση για το σκεπτικό που υπάρχει κι αναπτύσσεται στην Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, είναι μία επιλογή.

Δύο Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πεντάγωνο διατάχθηκε να να καταρτίσει ένα «σχέδιο» αντίδρασης στην διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν έγινε μία λεπτομερής παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αίσθηση πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, καθώς αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά του Ιράν. Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί συνάντηση στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή» όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια μέχρι την επιστροφή του Πομπέο στην Ουάσινγκτον και την πραγματοποίηση σύσκεψης της ομάδας εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ. «Όχι αυθόρμητες αντιδράσεις σε αυτό. [Οι κινήσεις] είναι προγραμματισμένες, ώστε να αποφευχθεί μία ανόητη ενέργεια», τόνισε η ίδια πηγή. Η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ προκαλεί (ήδη) την άσκησης κριτικής.

Οι αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης, ότι η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο αίτημα για την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ δεν έχουν γίνει κάποιες αναπροσαρμογές στο ανθρώπινο δυναμικό της αμερικανικής πολεμικής μηχανής που επιτηρεί την Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, είναι μία επιλογή. «Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σας υπόσχομαι ότι είμαστε έτοιμοι. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο με κανένα, αλλά οι ΗΠΑ είναι ετοιμοπόλεμες», τόνισε ο Πενς εμφανίζοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως «τις καλύτερα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και τεχνολογικά προηγμένες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πηγή: tovima

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το