Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας κατευθύνεται στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει πιθανές ποινικές διώξεις σε βάρος του

Για τις ΗΠΑ αναχώρησε απόψε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου, 48 ώρες πριν την ορκωμοσία του διαδόχου του, Λούις Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά από συμβουλές των δικηγόρων του μπροστά στο ενδεχόμενο ποινικών διώξεων σε βάρος του.

Λίγο προτού μεταβεί στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου αρκέστηκε να δηλώσει σιβυλλικά πως «έχασε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο». Απέφυγε να ξεκαθαρίσει πού ακριβώς πηγαίνει, ωστόσο τα στοιχεία κίνησης του αεροσκάφους που τον μετέφερε δείχνουν πως κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, εκεί δηλαδή που έχει την έπαυλή του ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Em última live como presidente, Bolsonaro chora, condena atos terroristas e  fala sobre governo Lula | Política | O Globo

Με τον τρόπο αυτό ο Μπολσονάρου δείχνει πως δεν θα παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον Λούλα, διακόπτοντας μία δημοκρατική παράδοση που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις στη χώρα μετά το τέλος μακρών και οδυνηρών δικτατορικών καθεστώτων.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1985 που ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει στον διάδοχό του τα σύμβολα της προεδρίας. Εκείνη τη χρονιά, ο τελευταίος πρόεδρος της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85), ο στρατηγός Ζοάο Φιγκουεϊρέντο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ορκωμοσία του διαδόχου του, του Ζοζέ Σάρνεϊ. Μετά τη νίκη του Λούλα στις εκλογές, τον οποίο ουδέποτε συνεχάρη, ο Μπολσονάρο απομονώθηκε στην Μπραζίλια και απέφευγε τις δηλώσεις.

Για δύο μέρες χρέη «προέδρου» θα έχει ο Αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράου αλλά ούτε και αυτός σκοπεύει να εμφανιστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου Λούλα.

Η άτακτη φυγή του στις ΗΠΑ απογοήτευσε κάποιους από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του που δυσαρεστήθηκαν έντονα από τον τρόπο που επέλεξε να βάλει επίλογο ο Μπολσονάρου στην προεδρική του θητεία.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το