Πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά σκαφών με πρόσφυγες που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Ρόδο. • Τι λένε η ελληνική και η τουρκική ακτοφυλακή • Μαρτυρία-σοκ ιερέα και κατοίκων για συμπλοκές κατά την αποβίβαση παράνομων μεταναστών στην ακτή και άγριο κυνηγητό από ακραίους.

Την αναβάθμιση των παράνομων μεθόδων αποτροπής, με τη χρήση όπλων και με τη συνέργεια ακραίων ρατσιστικών κύκλων που περιμένουν με άγριες διαθέσεις τους πρόσφυγες στην ακτή, αποκαλύπτει η νέα υπόθεση αποβίβασης προσφύγων στη Ρόδο, οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και άλλοι πριν από αυτούς.

Είχαν προηγηθεί καταδίωξη, πυροβολισμοί, τραυματισμοί. Ενα ολόκληρο χωριό, οι Φανές Ρόδου, κάνει λόγο για αποβίβαση προσφύγων προτού σημειωθούν όλα τα παραπάνω!

Η ελληνική ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι έριξε προειδοποιητικές βολές σε σκάφος που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα, στις 3.30 τα ξημερώματα της Τρίτης έξω από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προειδοποιητικές βολές στόχευαν σε ασφαλές τμήμα του σκάφους. «Το σκάφος στη συνέχεια επιβράδυνε και επέστρεψε στην Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση. Και σημειώνει την παρουσία τριών σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που συνόδευσαν το σκάφος κατά την επιστροφή του. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται σε αποτροπή άλλων τριών φουσκωτών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Ρόδο.

Η τουρκική ακτοφυλακή από την πλευρά της αναφέρει ότι οι τρεις άνδρες στο πρώτο σκάφος, δύο Τούρκοι και ένας Σύρος, τραυματίστηκαν από σφαίρες, ο ένας Τούρκος σοβαρά. Το σκάφος ήταν τόσο κατεστραμμένο που βυθίστηκε κατά τη διαδικασία της ρυμούλκησης από την τουρκική ακτοφυλακή. Εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, τότε προκύπτει ότι ίσως το ελληνικό Λιμενικό έριξε κάτι παραπάνω από προειδοποιητικές βολές.

Τα γεγονότα φαίνεται πάντως να διαψεύδουν το ελληνικό Λιμενικό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος που πυροβολήθηκε δεν προσπαθούσε να φτάσει στη Ρόδο, αλλά να επιστρέψει στην Τουρκία.

Οι τρεις άνθρωποι στη βάρκα κατά τα φαινόμενα ήταν διακινητές οι οποίοι είχαν αφήσει λίγο νωρίτερα 30 ανθρώπους στην ακτή των Φανών. Οι ντόπιοι της περιοχής σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς προερχόμενους από τη θάλασσα.

«Στην περιοχή αποβιβάστηκαν στις 3.30 περίπου 30 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων συνελήφθησαν μόνο τα 17 άτομα και οι υπόλοιποι αναζητούνται», δήλωσε στην ιστοσελίδα Sky Ρόδου ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φανών, Βασίλης Νικολίτσης.

Σημείωσε ότι για περισσότερο από μία ώρα ακούγονταν οι πυροβολισμοί, προφανώς στην προσπάθεια της θαλαμηγού να αποβιβάσει τους μετανάστες στην ακτή, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν με τρία φουσκωτά που πιθανότατα κατέβηκαν στη θάλασσα από το μεγάλο σκάφος. Δήλωση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα αναφέρει επισήμως το Λιμενικό στην ανακοίνωσή του και η οποία δεν κάνει καμία αναφορά σε αποβίβαση παρά μόνο για αποτροπή.

Στην ακτή, σύμφωνα με μαρτυρίες αλληλέγγυων της Ρόδου αλλά και με αναρτήσεις ακροδεξιών κύκλων προσκείμενων κυρίως στο κόμμα Βελόπουλου και πρώην μελών της Χ.Α., τους περίμεναν αγανακτισμένοι πολίτες με στόχο να τους επιτεθούν.

«Είναι συχνό το φαινόμενο τελευταία να δημοσιεύονται καλέσματα σε ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» αλληλέγγυος. Υπογράμμισε ότι και παλαιότερα είχαν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, με πιο πρόσφατο την αποβίβαση των προσφύγων στην παραλία Κρητικών που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Και εκεί είχαν συγκεντρωθεί ακροδεξιοί που επιτέθηκαν σε ορισμένους από αυτούς προτού επέμβει η Αστυνομία που συνέλαβε τους πρόσφυγες.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση ιερέα της Ρόδου που περιγράφει λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στη βόρεια ακτή του νησιού.

«Πλοιάρια με λαθρομετανάστες πλησίασαν τις ακτές του Δ.Δ. Φανών Ρόδου με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών και σκάφη του Λιμεναρχείου ή του Πολεμικού με συνεχείς πυροβολισμούς εμποδίζουν την αποβίβασή τους. Επί μία ώρα μεγάλη σύρραξη. Αναστάτωση σε μεγάλο βαθμό για όλους μας. Πολλοί κάτοικοι κατέβηκαν στα παράλια για κάθε ενδεχόμενο. 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται οι συμπλοκές, 2.40 τελικά αποβιβάστηκαν και συνεχίζεται το κυνήγι και στη στεριά και ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Ρόδου», σημειώνει.

Οπως μάλιστα διευκρινίζει, στη συνέχεια «τους μάζεψαν στο εκκλησάκι του Σωτήρα» προσδιορίζοντας την ώρα στις 3.35 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Τώρα και αυτών η τύχη αγνοείται, ενώ το Λιμενικό αρνείται την αποβίβασή τους. Καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριών εκδίδει το ενημερωτικό σημείωμα για τις προσφυγικές ροές με μία μέρα καθυστέρηση, σήμερα αναμένεται να διαπιστωθεί και επίσημα αν η συγκεκριμένη άφιξη έχει καταγραφεί ή και αυτοί είχαν την τύχη των προηγούμενων που βρέθηκαν από τη Ρόδο να πλέουν ακυβέρνητοι στα τουρκικά νερά βόρεια της Σύμης.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το