Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και τη Συρία, όπου δύο ισχυροί σεισμοί και δεκάδες μετασεισμοί σήμερα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, προκάλεσαν την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων.

Ο αρχικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στις 4:17π.μ. τοπική ώρα και έγινε αισθητός στην Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Ένας δεύτερος, ξεχωριστός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία περίπου εννέα ώρες αργότερα. 

Στη Συρία, τουλάχιστον 810 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 430 κυρίως στις περιοχές του Χαλεπιού, της Χάμα, της Λαττάκειας και της Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο ανέφερε επίσης 1.284 τραυματίες.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.100 ενώ πάνω από 7.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD).

Οι προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών είναι δυσοίωνες, αφού χιλιάδες είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε ξημερώματα, όταν ο κόσμος κοιμόταν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η AFAD έκανε λόγο για περίπου 3.000 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Οι απολογισμοί λοιπόν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενεργοποίησε το δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον σεισμό. «Οι ομάδες θα παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη για τους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Νέο σεισμός – γίγας

Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι, καταγράφηκε νέα ισχυρότατη δόνηση μεγέθους πάνω από 7 Ρίχτερ.

Το CNN Turk μετέδωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ ενώ το Reuters 7,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδας στην κεντρική Τουρκία – 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς – με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια από τον νέο σεισμό.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το