Ένας 28χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος στο Χαρτούμ, σύμφωνα με σουδανική ιατρική ομάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την Κυριακή στο Χαρτούμ. Αντιμετώπισαν σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών αναγνώρισε το θύμα ως τον 28χρονο Muhammad Majzoub Muhammad Ahmad σε μια ανάρτηση στο Twitter τη Δευτέρα. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό της οργάνωσης.

Η ομάδα κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και έκλεψαν προσωπικά τους αντικείμενα. Είπε επίσης ότι περικύκλωσαν τα νοσοκομεία και έριξαν δακρυγόνα στις εισόδους.

«Οι πραξικοπηματίες διέπραξαν αποτρόπαιες παραβιάσεις κατά του λαού μας», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν.

Διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις νότιες πύλες του προεδρικού μεγάρου, για να συμμετάσχουν σε μια προγραμματισμένη καθιστική διαμαρτυρία μετά τη δύση του ηλίου, αλλά αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.

Περίπου 123 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Σουδάν, στο Χαρτούμ, τις δίδυμες πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν και την ανατολική πόλη Κασσάλα.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής ήταν η ένατη μεγάλη διαδήλωση από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στις 25 Οκτωβρίου.

Σηματοδότησε την επέτειο της πυρπόλησης του κτιρίου του κυβερνώντος κόμματος το 2018 που πυροδότησε μια λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του μακροχρόνιου προέδρου Omar al-Bashir.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την επαναφορά του πρωθυπουργού Abdulla Hamdok τον περασμένο μήνα, με τους διαδηλωτές να ζητούν να μην υπάρχει καμία άλλη στρατιωτική ανάμειξη στην κυβέρνηση σε μια μετάβαση προς τις ελεύθερες εκλογές.

Τα στρατιωτικά και πολιτικά κόμματα, γνωστά ως Συνασπισμός Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής (FFC), είχαν κοινή εξουσία μετά την απομάκρυνση του αλ Μπασίρ. Η συμφωνία για την αποκατάσταση του Hamdok εξόργισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον είχαν δει ως σύμβολο αντίστασης στη στρατιωτική κυριαρχία και εξέλαβαν την επαναφορά του ως προδοσία.

Τα πολιτικά κόμματα και οι επιτροπές αντίστασης της γειτονιάς έχουν οργανώσει πολλές ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις για να απαιτήσουν πλήρη πολιτική διακυβέρνηση, υπό το σύνθημα «όχι διαπραγμάτευση, καμία εταιρική σχέση, δε δίνουμε καμία νομιμοποίηση».

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το