Ο ΕΟΔΥ είναι, σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος οργανισμός για την έκδοση οδηγιών και κανόνων υγειονομικής φύσης αρκέστηκε να δηλώσει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1), σχολιάζοντας την απόφαση δημάρχων σε νησιά να επιβάλουν καραντίνα σε εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν για να αναλάβουν υπηρεσία.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να είναι μια τοπική απόφαση», συμπλήρωσε τονίζοντας πως τον λόγο έχουν οι ειδικοί και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης αναφέρθηκε και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, κάνοντας αρχικά λόγο για «ρατσιστικές επιθέσεις» που δέχονται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιωτικές μονάδες και καλούνται σε τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών από τους δημάρχους.

Οι καθηγητές στοχοποιούνται στην τοπική κοινωνία ενώ σε κάθε περίπτωση η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την επιβολή τέτοιου μέτρου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις κινητοποιήθηκε και η τοπική αστυνομία, η οποία «παρέλαβε» τους εκπαιδευτικούς από το λιμάνι και τους έθεσε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:

Δεν είναι αρμοδιότητα των Δημάρχων να “επιβάλουν” καραντίνα σε εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες.Ακούμε τις τελευταίες μέρες, έκπληκτοι, ότι σε κάποια νησιά των Κυκλάδων, οι Δήμαρχοι ζητάνε από τα σχολεία ονόματα εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν εκτός του νησιού και αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να μπούνε σε απομόνωση – καραντίνα 14 ημερών από την ημέρα που θα έρθουν στο νησί, πριν εκτελέσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.Καταρχάς ξεκαθαρίζουμε το εξής: Κανένας Δήμαρχος δεν έχει τη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα να ζητάει στοιχεία και ονόματα εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Μια τέτοια ενέργεια είναι αυθαίρετη και αντιδεοντολογική και σε καμιά περίπτωση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά δεύτερον δεν προκύπτει από πουθενά και από καμία νομοθεσία, ότι όσοι συνάδελφοι και γενικότερα όσοι πολίτες επιστρέφουν στα νησιά υποχρεούνται να μπούνε σε προσωπική απομόνωση ή καραντίνα.Σαφώς και οφείλουμε όλοι να προσέχουμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία γνωρίζουμε ύστερα από την προσαρμογή σε όλη αυτή τη δύσκολη και μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης και καραντίνας. Εξάλλου για όλους μας συνεχίζουν να υπάρχουν και να εφαρμόζονται κανόνες και μέτρα ασφαλείας στους τόπους που διαμένουμε, που εργαζόμαστε, στα μέσα με τα οποία μετακινούμαστε κλπ.Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης τα τηρούμε και θα συνεχίσουμε φυσικά να τα τηρούμε, όπως θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Εξάλλου θεωρούμε ότι ένα πιθανό άνοιγμα των σχολείων κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ύστερα απο εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, θα συνεπάγεται ότι στα σχολεία μας θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ευθύνη της πολιτείας και των Δημοτικών Αρχών (μάσκες, αντισηπτικά, τεστ, μέτρα προστασίας μέσα στις σχολικές τάξεις κλπ).Η πανδημία και οι δύσκολες συνθήκες που περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε όλοι, να μη γίνουν αφορμή για αυθαίρετες και αντιδεοντολογικές ενέργειες εις βάρος των συναδέλφων και βέβαια όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.Σε περίπτωση που συνεχιστούν τέτοιες πιέσεις και αναφορές προς εκπαιδευτικούς θα προχωρήσουμε σε καταγγελίες συγκεκριμένες.Για το Δ.Σ.Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το