Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με όλες τις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού με την κυβέρνηση να την εκμεταλλεύεται για μία ακόμα φορά προκειμένου να εφαρμόσει αντεργατικές διατάξεις και, όπως γράφει η «Εφ.Συν.» («Στους μισθωτούς ξανά τα βάρη της πανδημίας») εξαντλεί την «εργαλειοθήκη» της στον μηχανισμό «Συν-εργασία».

Τα σχέδια νόμου, που περιλαμβάνουν «μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας», θα επεξεργαστούν η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τρίτη, και θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τότε αναμένεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση την απλήρωτη εργασία για όσους αναγκάστηκαν να μην δουλέψουν λόγω καραντίνας ή μη δυνατότητας τηλεργασίας, και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ο εργαζόμενος απαιτείται να απασχοληθεί πέραν του ημερήσιου ωραρίου του για 1 ώρα, σε άλλες εργάσιμες, μέχρι τη συμπλήρωση του 50% των ωρών που έλειψε. Η ώρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται αλλά, ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, αλλά ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζομένου με σύμβαση μερικής απασχόλησης. 

Η Νέα Δημοκρατία βάζει επίσης «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων, καθώς για το διάστημα αναστολής της σύμβασης, στην οποία μπήκαν χιλιάδες πολίτες, το ποσό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογίζεται με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μηνιαίο μισθό. 

Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2020 η δυνατότητα να πραγματοποιεί τηλεργασία ο εργαζόμενος, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σε ό,τι αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 (για το έτος 2020) για το επίδομα ανεργίας, ενώ έχουν τη δυνατότητα της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, όπως επίσης, για δύο μήνες, οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως τις 15.10.2020 στο Μητρώο καλλιτεχνών του υπουργείου Εργασίας, πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού, τουριστικοί συνοδοί και απόφοιτοι της διετούς φοίτησης Σχολή Ξεναγών εντός του 2019 με ξεναγική ταυτότητα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν εκ νέου ή για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου για το μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και, πάντως, όχι πέραν της 31ης.10.2020.

Άλλα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

  • Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις–εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 σχετικά με τη μείωση του τζίρου. 
  • Παρατείνεται μέχρι 31.12.2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων–εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης.
  • Δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 10-14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γονείς εργαζόμενοι. 
  • Επιβάλλεται υποχρέωση στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες, για όσο χρόνο κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.10.2020, να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας, καθώς και να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της εν λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
  • Καταβάλλεται σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30.9.2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ.
  • Παρατείνεται έως τις 31.12.2020 (αντί έως τις 30.9.2020) η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, εφόσον λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
  • Παρέχεται δυνατότητα σύστασης συλλογικών οργάνων, με σκοπό την προστασία από τον κορονοϊό των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τέλος, σημειώνεται ότι προβλέπεται νέα μετάθεση στη διαδικασία διαβούλευσης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται τέλη Μαρτίου του 2021

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το