Η κυβέρνηση τη ΝΔ δεν είναι η πρώτη που ξεπουλάει δημόσια περιουσία, είναι όμως αυτή που το ξεπούλημα το έχει μετατρέψει σε τέχνη. Μάλιστα, όπως λέει και ο λαός, κατά τη ΝΔ, η χώρα πωλείται όπως είναι επιπλωμένη. Δεν υπάρχει δημόσιο αγαθό που η κυβέρνηση να μην έχει ήδη είτε πουλήσει είτε να ετοιμάζει άμεσα να πουλήσει.

Και ξεκινάμε από τα βασικά αγαθά. Φως, νερό τηλέφωνο. Επί ημερών της ΝΔ, ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο ΑΔΜΕΗ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ακόμα η ίδια η ΔΕΗ είτε το πλειοψηφικό πακέτο είτε εξολοκλήρου, πωλούνται. Για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Συστήμα (ΕΥΣ) της Αττικής έχε ήδη βρει αγοραστή, ενώ την τηλεφωνία, δυστυχώς για την κυβέρνηση, είχε προλάβει να την ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την τελευταία κακοκαιρία το Γενάρη του 2022 έγινε συνείδηση ότι όλοι οι αυτοκινητόδρομοι και η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ναι μεν ανήκουν στο κράτος, αλλά η εκμετάλλευσή τους και κατά συνέπεια η ευθύνη συντήρησης ανήκουν σε ιδιώτες, και το ίδιο ισχύει και για λιμάνια και αεροδρόμια. Εξολοκλήρου δε ανήκουν σε ιδιώτες τα τρένα. Ενώ σε προηγούμενη θητεία της, η ΝΔ είχε πουλήσει και την Ολυμπιακή.

Θα ήταν παράληψη να μην κάνουμε μια ξεχωριστή μνεία στη ΛΑΡΚΟ. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση να ξεπουλήσει μια δημόσια εταιρεία που θα μπορούσε να παρέχει τεράστια κέρδη τον Ελληνικό λαό. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση για να πουλήσει την εταιρεία φροντίζει πρώτα να απολύσει και να ξεσπιτώσει 1.800 οικογένειες που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ ώστε να τη βρει ο νέος ιδιοκτήτης χωρίς βάρη και υποχρεώσεις.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που η κυβέρνηση ξεπουλάει, στο κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μπει και οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στον λαό. Με τις υπηρεσίας του ΕΦΚΑ τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνταξιούχους να ετοιμάζονται είτε ακόμα και να έχουν περάσει σε ιδιώτες. Ενώ για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, δρομολογούν εκποιήσεις με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, δεν είναι Ελληνική πατέντα. Μιας και όλος ο δυτικός κόσμος, με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ κινείται εδώ και δεκαετίες σε αυτή την τροχιά. Ακόμα και η «Ευρώπη των λαών» απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να προβούν στις ιδιωτικοποιήσεις όλων των δημόσιων αγαθών. Το ίδιο βέβαια έχει πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια, στον έναν ή τον άλλο βαθμό και ο σκληρός πυρήνας της, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία.

Άρα και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όλες οι κυβερνήσεις, μηδεμιάς εξαιρούμενης κάνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς έχει βαθιά ριζωμένη την έννοια του φιλελευθερισμού στην ψυχή της, προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς καμία ενοχή, κανένα προκάλυμμα, χωρίς δικαιολογίες. Μιας και το πρώτο και κύριο μέλημά της είναι η παραχώρηση κάθε δημόσιου αγαθού στον ιδιώτη με το λιγότερο κόστος για αυτόν. Αυτό ταυτόχρονα δεν σημαίνει μόνο αυτή καθαυτή την πώληση, σημαίνει και το ότι παίρνονται μια σειρά από μέτρα για τη διευκόλυνση του αγοραστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει φοροελαφρύνσεις στους «επενδυτές», αλλαγές εργασιακών συνθηκών που να βολεύουν καλύτερα τους εργοδότες ή ακόμα και απολύσεις για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης πια να ορίσει κατά τον καλύτερο κατά αυτόν τρόπο τις νέες σχέσεις εργασίας, όπως γίνεται στα πετρέλαια Καβάλας.

Οφείλουμε να προσπαθούμε για ένα μαζικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό λαϊκό κίνημα, που να ζητά το σταμάτημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του λαού μας, που να απαιτεί καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Ορθώνοντας αντιστάσεις στο ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού, ταυτόχρονα να απαιτήσει να σταματήσει η ευθύνη του κράτος να περιορίζεται στην …αποστολή ενός μηνύματος, του 112, χωρίς ουσία. Όπως περίτρανα απέδειξαν (και) οι πυρκαγιές του 2021 και ο χιονιάς το Γενάρη, οι κυβερνητικές επιλογές έχουν συχνά τραγικές επιπτώσεις σε βάρος του ελληνικού λαού.

Φανή Μ.

Από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το