Στην καρδιά αρχαιολογικών χώρων, σε ανοιχτά θέατρα, στην Αθήνα, την Επίδαυρο αλλά και αλλού, το ελληνικό θέατρο… είναι κι όμως ακόμα εδώ, κι αυτό το καλοκαίρι, σε πείσμα όλων. Κι αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε ήδη σημειώσει στις ατζέντες μας.

Εν αρχή ην το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Μπορεί να είναι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά, τις παραστάσεις της Επιδαύρου όμως δεν θα τις στερηθούμε. Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τον χορό με τους Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη στις 24-26 Ιουλίου, μετά 31 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου θα δούμε τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και στις 7-9 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει Επίδαυρο με τις Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Λεπτομέρειες εδώ.

Επίσης, θα δούμε θέατρο στους αρχαιολογικούς χώρους

– Στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει στις 19 και 20 Αυγούστου το μουσικοθεατρικό Ρεμπέτικο Αρχαιοελληνικό Συμπόσιο, βασισμένο στην Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

– Στο αρχαίο θέατρο Θορικού στο Λαύριο, το Ίδρυμα Κακογιάννη φέρνει στις 29/8 τις Βάκχες σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή.

– Στις 7 Αυγούστου, στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα δούμε το Αθηναίων Πολιτεία από το Εθνικό Θέατρο, μια δραματοποιημένη σύνθεση από ιστορικά κείμενα για την αθηναϊκή δημοκρατία, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Η ίδια παράσταση θα ανέβει στις 16 και στις 24 Σεπτεμβρίου και στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

– Στο Λύκειο του Αριστοτέλη η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει το Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού του Γιώργου Βέλτσου στις 30 και 31 Ιουλίου, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στον ίδιο χώρο το Θέατρο Τέχνης φέρνει στις 24 και 25 Ιουλίου την παράσταση Πλάθοντας τον Προμηθέα, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα και Νέστορα Κοψιδά.

– Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στις 10 Σεπτεμβρίου την παράσταση Σπουδαία ερείπια, βασισμένη στις αφηγήσεις ξένων περιηγητών για την Ελλάδα της οθωμανικής περιόδου. Σκηνοθετεί η Νατάσα Τριανταφύλλη.

– Στην Ακαδημία Πλάτωνος το Εθνικό Θέατρο φέρνει την 1η Σεπτεμβρίου μια αγγλόφωνη εκδοχή του έργου του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της μητρός μου, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου και Ρένας Κυπριώτη.

Και ακόμα…

– Δύο παραστάσεις ανεβαίνουν από τις 6 Ιουλίου στον κήπο του Χυτήριου, στην Ιερά Οδό, και οι δύο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά: Το Δάνειο του Τζόρντι Γκαλθεράν με τον Σωτήρη Χατζάκη και το Υπέροχό μου Διαζύγιο, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

– Άλλη μια παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, Ο Κήπος του Μπρους Γκουτς, με τους Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη, θα περιοδεύσει από τον Ιούλιο στα ανοιχτά θέατρα της χώρας.

– Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί έναν αλλιώτικο Οιδίποδα, βασισμένο αφενός στην τραγωδία του Σοφοκλή και αφετέρου στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία. Από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου, στο Βεάκειο, το Κατράκειο, την Πετρούπολη, του Παπάγου και τον Βύρωνα. Λεπτομέρειες εδώ

– Η πολυσυζητημένη Στέλλα Κοιμήσου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη με πρωταγωνιστές τους Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιάννη Νιάρρο και Στάθη Σταμουλακάτο θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

– Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί την Αντιγόνη του Σοφοκλή, με πρωταγωνιστές τους Ιωάννα Παπά, Γιώργο Χρυσοστόμου και Λουκία Μιχαλοπούλου. Η παράσταση ξεκινά την πανελλαδική της περιοδεία στις 15 Ιουλίου, από το Βεάκειο του Πειραιά.

– Ο Αντώνης Λουδάρος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με την Παυλίνα Χαρέλα στις μπεργκμανικές Σκηνές από Ένα Γάμο, που ανέβηκε τις δύο προηγούμενες σαιζόν στο Θέατρο Σοφούλη της Θεσσαλονίκης. Οι ημερομηνίες και οι σταθμοί της καλοκαιρινές περιοδείας θα ανακοινωθούν σύντομα.

– Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθετεί την Ελένη Ουζουνίδου στον μονόλογο του Κώστα Σωτηρίου Σταματία, το Γένος Αργυροπούλου. Ημερομηνίες αναμένουμε.

– Τρεις ακόμα παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου προγραμματίζεται να περιοδεύσουν φέτος το καλοκαίρι: Mute του Γιώργου Χρυσοστόμου, Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Πέτρες στις τσέπες του με Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου.

– Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Παγκάκι του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν. Ημερομηνίες της πανελλήνιας περιοδείας θα ανακοινωθούν σύντομα.

– Η Κατερίνα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στον σπαρακτικό μονόλογο της Κατερίνας του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη και μουσική του Λόλεκ. Αναμένουμε εναγωνίως ημερομηνίες και σταθμούς της καλοκαιρινής τους περιοδείας.

πηγή: lifo.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το