Η «Μαύρη Μαρία» του Τόμας Έντισον

Την 1η Φεβρουαρίου του 1893, ο Τόμας Έντισον δημιουργεί το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο, με το όνομα «Μαύρη Μαρία» (Black Maria) στο Νιού Τζέρσεϊ κι υπάρχει ακόμα!

Ονομάστηκε έτσι επειδή έμοιαζε με τις «Black Maria», τα λεωφορεία που μετέφεραν, τότε, τους κρατούμενους, από τη μια φυλακή στην άλλη. Το στούντιο ήταν μονωμένο, εξωτερικά με πισσόχαρτα, είχε αποσπώμενη οροφή, ώστε ν’ ανοίγει όποτε το απαιτούσαν οι ανάγκες του γυρίσματος και στηριζόταν ολόκληρο σε μια τροχήλατη βάση, ώστε να περιστρέφεται για να ακολουθεί το φως του ήλιου. Αποτελούνταν από ένα μόνο δωμάτιο με έναν κινητογράφο πάνω σε ράγες, για να τροφοδοτεί με ταινίες τα κινητοσκόπια.

Αυτό του το εγχείρημα του κόστισε σημερινές τιμές, περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια. Με την πρωτότυπη μηχανή του, τον κινησιοφωνογράφο, που απαθανάτιζε σκηνές της καθημερινότητας, «γύρισε» πολλά μικρά φιλμ με ήρωες μεταξύ άλλων σιδεράδες, μασίστες, μποξέρ ή χορευτές. Διένειμε τις ταινίες που κατασκευάζονταν εκεί σε θέατρα βαριετέ, σε στοές προβολών και εκθεσιακούς χώρους. 

Η «Μαύρη Μαρία», τότε και τώρα

Για να τιμήσουν τον Τόμας Έντισον δημιουργήθηκε το 1981 το Φεστιβάλ Black Maria, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην τέχνη της κινούμενης εικόνας. Το φεστιβάλ καλωσορίζει όλα τα είδη ταινιών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και άλλα), ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το