H Αμάλ Φάτχι τόλμησε να αναρτήσει βίντεο στο facebook καταγγέλλοντας τη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους δρόμους του Καΐρου και την αποτυχία των αιγυπτιακών αρχών να προστατεύσουν τις γυναίκες. Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Χριστίνας Πάντζου στην efsyn.gr, η τόλμη της θεωρήθηκε έγκλημα και από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται στη φυλακή γιατί μίλησε για μια πραγματικότητα τόσο ορατή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών Γυναίκες, το 99% των Αιγύπτιων γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και το 50% δηλώνει πως την υφίσταται καθημερινά, έτσι που δεν είναι παράδοξο πως το 82% δεν νιώθει ασφαλές στους δρόμους και ένα 43% αποφεύγει να κυκλοφορεί αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.

Εκείνη τη χρονιά, έπειτα από κτηνώδη επίθεση που υπέστη 19χρονη από ομάδα ανδρών στη διάρκεια συγκέντρωσης πολιτών που γιόρταζαν την εκλογική νίκη του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η χώρα υιοθέτησε νόμο που ποινικοποιούσε μεν τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την απόδειξή της.

Το θύμα έπρεπε να συλλάβει τον άντρα που την παρενόχλησε, να τον πάει στο Τμήμα και να έχει και δύο μάρτυρες, λέει η Χαλά Μουσταφά, πρόεδρος της οργάνωσης Shuft Taharrust (Είδες την παρενόχληση), εξηγώντας πως η συνακόλουθη ατιμωρησία διαιώνισε το φαινόμενο.

Το 2017, έπειτα από νέες εκστρατείες και κινητοποιήσεις, ο νόμος τροποποιήθηκε ενώ αυξήθηκαν οι ποινές σε έναν χρόνο φυλακή (από έξι μήνες) και σε πρόστιμο 500 ευρώ (αντί 250) για τους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης: αδίκημα που περιλαμβάνει όχι μόνο το άγγιγμα αλλά και χειρονομίες και λεκτικά πειράγματα με σεξουαλικό περιεχόμενο.

Ομως ελάχιστοι έχουν καταδικαστεί και συχνά στη φυλακή καταλήγουν τα θύματα αντί για τους δράστες, όπως έγινε με την Αμάλ Φάτχι. Η μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού και σύζυγος του Μοχάμεντ Λόφτι, συνιδρυτή της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, συνελήφθη στις 11 Μαΐου, έπειτα από επιδρομή στο σπίτι της μελών των δυνάμεων ασφαλείας που την πήραν χωρίς να επιδείξουν ένταλμα σύλληψης. Παρέμεινε προφυλακισμένη και τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» και «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας».

Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και μια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή της από τη Διεθνή Αμνηστία. Οργάνωση που την περιέλαβε ανάμεσα στις 11 ακτιβίστριες για τις οποίες διοργανώνεται ο φετινός Μαραθώνιος Γραμμάτων με στόχο χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη να τους στείλουν γράμματα συμπαράστασης και να απαιτήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το