Έχουμε τονίσει και με άλλη ευκαιρία ότι η τηλεκπαίδευση διασύρει την εκπαιδευτική διαδικασία, βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες και καταδικάζει μια ολόκληρη γενιά στην αμορφωσιά και τη συναισθηματική ανασφάλεια.

Όπως, πολύ εύστοχα σημειώνουν τα σωματεία εκπαιδευτικών των Κυκλάδων, για κάθε παιδί η τηλεκπαίδευση καταντά μια βασανιστική , ατελέσφορη και αρκετές φορές ανεφάρμοστη διαδικασία ,που μόνο εκπαίδευση δεν είναι! Ιδιαίτερα τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, τα παιδιά που διαβιούν σε μη υποστηρικτικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον εξωθούνται στην ενσωμάτωση της σχολικής αποτυχίας και στον σχολικό αποκλεισμό!   

Η υπουργός της κάμερας, του παγουρίνου και της καταστολής δεν ντράπηκε να νομοθετήσει , ως παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης , την παρακολούθηση του τηλεμαθήματος από σταθερό τηλέφωνο(η οποία χρεώνεται  βέβαια αν κάποια τηλεφωνική σύνδεση δε διαθέτει απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά τηλέφωνα!) , χλευάζοντας μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, απαξιώνοντας την ίδια την εκπαίδευση ως λειτούργημα!

Ας δούμε τώρα ένα ακόμη επεισόδιο στο θέμα “τηλε-εκπαίδευση” που αποτελεί μόνο τμήμα του παζλ του διασυρμού του σχολείου από το ΥΠΑΙΘ.

Την ώρα που ο θόρυβος με το χωριό Πεύκη του δήμου Πύργου, την παροχή ίντερνετ και λάπτοπ για την τηλεκπαίδευση δεν έχει κοπάσει, ένα ακόμα χωριό στο δήμο Πύργου – και σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα – δηλώνει πως αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

Μάλιστα οι δηλώσεις του προέδρου και των κατοίκων της Ώλενας, τις οποίες δημοσιεύει το τοπικό μέσο ilialive.gr, αποδομούν το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, πως όλα είναι καλώς καμωμένα στην τηλεκπαίδευση. Σύνδεση ίντερνετ με χαμηλή ταχύτητα, ένα λάπτοπ ως παροχή από το σχολείο και μάθημα στο κοινοτικό κατάστημα… για λίγους.

Αν κάνουμε ρεπορτάζ και σε άλλα χωριά της Ηλείας, είναι σίγουρο πως τα ίδια θα ακούσουμε από τους προέδρους και τους κατοίκους… Είναι μια πραγματικότητα που όσο κι αν προσπαθήσει η Κυβέρνηση δεν ωραιοποιείται και δεν αλλάζει. Θα αλλάξει και μάλιστα άμεσα αν την αποδεχθεί και στηρίξει πραγματικά αυτούς που έχουν ανάγκη στο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στη δημόσια παιδεία…

Το σχολείο μας χορήγησε μόνο ένα λαπτοπ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ώλενας Λύσανδρος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr μας υποδέχθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού συμβουλίου. “Τώρα με το θέμα του κορονοϊού προσπαθούμε να προσαρμοστούμε κι εμείς στις απαιτήσεις των παιδιών, διότι τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε αυτή την μεγάλη αίθουσα ανέλαβα την πρωτοβουλία φυσικά και με λίγο κίνδυνο αλλά με όλα τα μέτρα προστασίας, να φιλοξενήσουμε το ανώτερο τέσσερα παιδιά, έχω δώσει και το γραφείο μου σε δύο παιδάκια αδελφάκια για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει με το θέμα του internet και των λαπτοπ. Το σχολείο μας παρέχει μόνο ένα λαπτοπ το οποίο το έχει ένα παιδάκι, και παρακαλούμε την πολιτεία, το υπουργείο Παιδείας, τον Δήμο, αν μπορεί να μας χορηγήσει και άλλα, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο internet και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

olena 7

Έχουμε ίντερνετ στο κοινοτικό γραφείο, αλλά όχι με μεγάλη ταχύτητα

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως “… ευτυχώς το κοινοτικό μας γραφείο έχει ίντερνετ εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο δεν έχει όμως τη δυνατότητα και την δυναμική που πρέπει να έχει, γιατί είναι πολύ χαμηλό και δεν εξυπηρετεί άμεσα τα παιδιά. Έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο παλαιότερα και μας υποσχέθηκε ότι το χωριό μας έχει μπει σε πρόγραμμα για να υπάρχει wifi στο χωριό και αυτό θα είναι το καλύτερο γιατί τα τιμολόγια του ΟΤΕ στο χωριό είναι δυσβάστακτα πληρώνουμε 80 € το δίμηνο για να έχουμε σταθερό τηλέφωνο και internet. Είναι ανεπίτρεπτο σε χωριά που υπάρχουν αγροτικές οικογένειες, που ζουν άνθρωποι που επιβιώνουν δύσκολα, να υπάρχουν αυτά τα τιμολόγια. Διότι δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες για να υπάρχει ανταγωνισμός, έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές και να έχουμε πραγματικά ένα ανθρώπινο τιμολόγιο στα θέματα της τηλεφωνίας” εξήγησε ο πρόεδρος της Ώλενας.

“Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο πάντα με μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε τα παιδιά να μη διατρέξουν κίνδυνο. Φυσικά έχω έρθει και σε επαφή με την δασκάλα στο σχολείο μας, η οποία με βοηθάει απεριόριστα, με το να έρχεται εδώ, να μπαίνουν τα παιδιά στις πλατφόρμες προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα. Θα κάνουμε το καλύτερο να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες” συμπλήρωσε. “Υπάρχουν και σπίτια γύρω από το κοινοτικό γραφείο, τα οποία φιλοξενούν παιδιά που δεν έρχονται εδώ για λόγους ασφαλείας. Είναι γύρω γύρω και πιάνουν ίντερνετ και κάθονται εκεί για να κάνουν το μάθημά τους. Μόνη λύση είναι να υπάρξει wifi στο χωριό, το οποίο θα πιάνουν όλοι για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του τιμολογίου” σχολίασε ο Λύσσανδρος Παπαδόπουλος.

Τα παιδιά μας πρέπει να μείνουν αγράμματα;

olena 8

Η Κωσταντίνα Μπινιέρη μιλώντας στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… ερχονται τα παιδιά στο κοινοτικό γραφείο να κάνουν μάθημα, γιατί δεν έχουν να πάρουν ταμπλετ ή λαπτοπ. Δεν είναι μία μέρα, αυτό γίνεται κάθε μέρα. Στο σπίτι δεν έχουμε ούτε τάμπλετ, ούτε υπολογιστή ούτε και ίντερνετ. Αν βάλω ίντερνετ θα πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα. Που να βρεθούν τα χρήματα να πληρώνω κάθε μήνα, έχω δύο παιδιά… Ο ένας ο μεγάλος πάει στην καφετέρια και κάνει μάθημα και ο άλλος έρχεται εδώ στο κοινοτικό γραφείο. Ζήτησα τη βοήθεια του προέδρου και μου έδωσε τα κλειδιά και ήρθε εδώ στο γραφείο να κάνει μάθημα. Είναι άλλο ένα παιδάκι που κάνουν μαζί μάθημα” είπε για τα παιδιά της η κα Μπινιέρη.

olena 9

Η Παρασκευή Ντέντη σημείωσε ότι “… εδώ υπάρχουν τα παιδάκια του χωριού και εγώ έχω ένα κοριτσάκι που πάει Β’ γυμνασίου και δεν έχουμε ούτε ίντερνετ ούτε υπολογιστές. Τα παιδάκια αυτά πρέπει να μείνουν αγράμματα; Θέλουμε κι εμείς μία βοήθεια. Είμαστε φτωχοί άνθρωποι και δεν μπορούμε να βάλουμε ίντερνετ στα σπίτια μας. Τα παιδιά εξυπηρετούνται στο κέντρο κοινότητας. Ζητάμε μία βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με αυτά τα παιδάκια. Πιστεύω ότι και μετά τις γιορτές θα έχουμε τα ίδια μέτρα, τότε τι θα κάνουμε;” αναρωτήθηκε.

olena 10

Η Ιωάννα Ντέντη, μητέρα τριών παιδιών μίλησε για τη δική της εμπειρία. “Έχω τρία παιδιά, ο μικρός πάει στην Πέμπτη δημοτικού και ζητάμε μία βοήθεια γιατί δεν έχουμε ίντερνετ στο σπίτι. Δεν έχουμε ούτε τάμπλετ, ούτε τηλέφωνο ούτε τίποτα. Τι θα γίνει, θα χάσει το παιδί τη χρονιά; Ζητάμε μια βοήθεια…” είπε.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το