Στη νοούμενη κλασική, πλέον, ταινία «η Έκτη Αίσθηση» (αμερικανικό ψυχολογικό θρίλερ, παραγωγής 1999) παρακολουθούμε την ιστορία ενός αγοριού που έχει την ικανότητα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανθρώπους που βαδίζουν στη γη, να βλέπει τους νεκρούς. Σύμφωνα με την υπόθεση, οι τεθνεώτες, για διάφορους λόγους, και βασικά όταν έχουν αφήσει «ανοιχτούς λογαριασμούς» πριν αποδημήσουν, κινούνται γύρω από τους ζωντανούς. Εν τέλει, ο μικρός ήρωας μαθαίνει να επικοινωνεί εποικοδομητικά με τους νεκρούς.

Την τελευταία 3ετία η ταινία έχει αναβιώσει και γνωρίζει ξανά μεγάλες δόξες, όχι πλέον στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά στον ίδιο τον Λευκό Οίκο, και στις δημόσιες εμφανίσεις του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, κάθε τόσο, μιλάει και σε έναν νεκρό, σε ζωντανή σύνδεση.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή δύο μήνες πριν αναλάβει το τιμόνι των ΗΠΑ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια, αφενός μπέρδεψε τις ίδιες τις εγγονές του, αφετέρου παρουσίασε στο κοινό τον γιο του Μπο, ο οποίος ωστόσο είχε πεθάνει από το 2015: «Ιδού ο γιος μου, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ. Ιδού η εγγονή μου, η Νάταλι» είπε, αγκαλιάζοντας μια άλλη εγγονή του, τη Φίνεγκαν.

Τον Σεπτέμβριο που μόλις παρήλθε και στη διάρκεια συνεδρίου του Λευκού Οίκου για την πείνα, την υγεία και τη διατροφή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε στη βουλευτή Τζάκυ Βαρλόφσκι της Ιντιάνα: «Τζάκυ είσαι εδώ; Πού είναι η Τζάκυ; Νόμιζα ότι δεν θα είναι εδώ – για να γίνει αυτό πραγματικότητα…». Στην πραγματικότητα η άτυχη γυναίκα είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Αύγουστο. Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, εξηγώντας ότι η βουλευτής «ήταν στο μυαλό του Μπάιντεν» επειδή υπήρχε σχεδιασμός να γίνει εκδήλωση στη μνήμη της.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, οι δημόσιες συνομιλίες του Μπάιντεν με νεκρούς ανθρώπους, δίνουν μοιραία «καύσιμο» στον Τραμπ, ο οποίος ήδη από το 2020 είχε παρατηρήσει λακωνικά για τον αντίπαλό του: «Αυτός ο τύπος δεν γνωρίζει ότι είναι ζωντανός»!
Οι κακές γλώσσες, και σίγουρα ο ίδιος ο Τραμπ, λογικά θα θεωρούν ότι αυτή η ανάπτυξη της επικοινωνίας με τους νεκρούς, είναι η φυσιολογική εξέλιξη του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο λίγο πολύ επιτρέπει σε νεκρούς να ψηφίζουν. Μπορούμε εδώ να θυμίσουμε ότι, αν και τελικά αποδείχτηκαν …μόνο τέσσερις (4), ο Τραμπ στις εκλογές του 2020 είχε καταγγείλει ότι ψήφισαν πέντε χιλιάδες (5.000) νεκροί. Εν πάση περιπτώσει, όλο και κάποιος νεκρός πέρασε από τις κάλπες.

Όμως οι νεκροί Αμερικανοί μπορούν όχι μόνο να ψηφίζουν, αλλά και να εκλέγονται.
Έχοντας μπροστά μας τις αμερικανικές Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου 2022, αξίζει χαρακτηριστικά να θυμίσουμε ότι στις αμέσως προηγούμενες αντίστοιχες κάλπες (της 6ης Νοεμβρίου 2018), ο στηριζόμενος από τους ρεπουμπλικανούς, ιδιοκτήτης οίκων ανοχής, Ντένις Χοφ, κατέκτησε μια σαρωτική νίκη στο κοινοβούλιο της Νεβάδας, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του ποσοστό 68% και κατατροπώνοντας τη Δημοκρατική αντίπαλό του, εκπαιδευτικό Λίζια Ρομάνοφ. Αυτό που έκανε ακόμα πιο μεγάλη την επιτυχία του Ντένις Χοφ, υπήρξε το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν …νεκρός ήδη από τις 16 Οκτωβρίου 2018. Αυτό θα πει «ο νεκρός δεδικαίωται».

Μπορεί να φταίνε οι παραξενιές της αμερικανικής δικαιοσύνης, και ο εκλογικός νόμος της πολιτείας της Νεβάδας, ο οποίος επιβάλλει τη διατήρηση της υποψηφιότητας κάποιου ακόμη και μετά τον θάνατό του. Μπορεί να φταίνε οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι στην περίπτωση του Χοφ καλούσαν τον κόσμο να τον ψηφίσει έστω και …νεκρό, με στόχο να περιοριστούν-συγκρατηθούν οι ψήφοι των αντιπάλων τους και να μην πέσει στα χέρια των Δημοκρατικών η πλέον χηρεύουσα (κυριολεκτικώς) έδρα. Μπορεί να φταίει και ο ίδιος ο Μπάιντεν. Πάντως, γενικά μιλώντας, αν μέχρι τώρα δεν σας έχει μιλήσει ο Μπάιντεν, δεν είναι κακό σημάδι. Και καλύτερα να συνεχίσετε έτσι.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το