Τουλάχιστον 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τον προσφυγικό καταυλισμό, αφήνοντας πίσω τους ερείπια

Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχεται ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100 -20 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση- καθώς η μεγαλύτερη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Δεύτερη Ιντιφάντα του 2000-2005, μπαίνει στη δεύτερη μέρα της.

Υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναμένεται να παραμείνουν σήμερα Τρίτη κλειστά λόγω της γενικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επιχείρηση, την οποία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου ζουν περισσότεροι από 14.000 απόγονοι των Παλαιστινίων που στερήθηκαν τη γη και τα σπίτια τους όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, έχουν από χθες αναγκαστεί να φύγουν περίπου 3.000 άτομα, εγκαταλείποντας τις εστίες και τα υπάρχοντά τους στο έλεος της ισραηλινής θηριωδίας.

Κτίρια έχουν καταστραφεί, δρόμοι έχουν διαλυθεί μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό του οποίου η όψη έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Τζενίν εξακολουθούν και σήμερα να ακούγονται ήχοι εκρήξεων και σποραδικοί πυροβολισμοί, σε μια ένδειξη ότι η επιχείρηση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.

Παρόλα αυτά το Ισραήλ εκτιμά πως πλησιάζει στην ολοκλήρωση της επίθεσης. Η επιχείρηση «είναι κοντά στην ολοκλήρωση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί», δήλωσε ο ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανεμπί στο ραδιόφωνο Kan.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τις ζημιές στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, ενώ όπως ανακοίνωσε τα τέσσερα σχολεία και το κέντρο υγείας που διαθέτει στην περιοχή είναι εκτός λειτουργίας και αδυνατούν να στηρίξουν τον πληθυσμό.

Από την πλευρά τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε όσους χρειάζονται βοήθεια, καταγγέλλοντας ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον καταυλισμό έχουν αποκλειστεί και οι δρόμοι έχουν καταστραφεί από ισραηλινούς εκσκαφείς.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το