Με έναν έπαινο προς τους ντόπιους υποτακτικούς του και την πολιτική υποτέλειας που με ενθουσιασμό υπηρετούν, επέλεξε να απολογίσει την πενταετή θητεία του ο αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα. Ξεχωριστή η μνεία προς τον εκλεκτό των ΗΠΑ Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου ο Πάιατ δηλώνει οπαδός (huge fan!).

Εμφανίστηκε εκστασιασμένος με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον «τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεταμόρφωσε τη λειτουργία του κράτους με τη χρήση νέων τεχνολογιών και πέτυχε στην πανδημία»! Ίσως σε αυτό το σημείο να υπερέβαλε λίγο ο αμερικάνος πρέσβης, θεωρώντας ότι η επιχειρούμενη -από την κυρίαρχη προπαγάνδα- λοβοτομή στον ελληνικό λαό έχει πετύχει. Εκτός και αν με αυτό εννοεί ότι «πέτυχε» στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αμερικάνικων φαρμακευτικών.

Εξήρε ιδιαίτερα και τον υπ. εξ. Ν. Δένδια για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στο θέμα της Ουκρανίας. Και υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα έχει και θα έχει ρόλο στην Ουκρανία και όχι μόνο, με  «όσα κάνουμε μαζί στην Αλεξανδρούπολη και αλλού»! Υπήρξε ενθουσιώδης σε ό,τι αφορά την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συνεργασία, η οποία «στέκει αυτοτελώς, ενώ είναι αγκυρωμένη σε μια κοινή στρατηγική αντίληψη για το τι θέλουμε στα Δυτικά Βαλκάνια ή την Βόρεια Αφρική»! Τι «θέλουμε» αλήθεια …στη Β. Αφρική;

Αναφέρθηκε στις νέες διαστάσεις που έχει πάρει η «στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών και στις σχέσεις εμπιστοσύνης, που οικοδομήθηκαν ακόμα περισσότερο με τη σημερινή κυβέρνηση, «τόσο των Ελλήνων προς τον εαυτό τους μετά την εμπειρία της οικονομικής κρίσης(!), όσο και των Αμερικανών ιθυνόντων, αλλά και των επενδυτών προς τη χώρα μας». Δεν έκανε τη χάρη στους τρίδουλους του ελληνικού προτεκτοράτου να πάρει κάποια θέση για τα ελληνοτουρκικά ή -έστω- να αφήσει ελπίδες για τον πολυδιαφημισμένο από την ελληνική κυβέρνηση East Med. Μόνο αμερικάνικο LNG θα υπάρχει το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα του Κυριάκου, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα του απερχόμενου πρέσβη.

Η κορύφωση της τραγωδίας που παίχτηκε στους Δελφούς (Διεθνές Φόρουμ) ήρθε όταν ο Πάιατ, αναφερόμενος στον Μητσοτάκη, είπε ότι επισκεπτόμενοι τη χώρα μας Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν μετά τη γνωριμία τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πώς να τον προσλάβουμε να δουλέψει για εμάς;»!

Φράσεις που μερικά χρόνια πριν θα προκαλούσαν οργή και θα βάραιναν με θλιβερή καταισχύνη τον αποδέκτη τους… τώρα η άθλια συντριπτική προπαγάνδα τους τις παρουσιάζει σαν επαίνους.  

Αν δεν τον έχετε «προσλάβει» ήδη, δεν χρειάζεται καν να μπείτε στον κόπο και τα έξοδα να «προσλάβετε» τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Δουλεύει για εσάς, προσφέρει κάθε υπηρεσία που του ζητάτε και πληρώνεται από τον ίδιο λαό που ξεζουμίζετε εδώ και πολλές δεκαετίες… «εξοχότατε».

Βασίλης Πετράκης, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το