ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με λουκέτο στο Μαντούδι  Εύβοιας και απολύσεις γίνεται η επιστροφή στην ‘κανονικότητα’

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/5/2020 στις 08:30, στα κεντρικά γραφεία της ΤΕΡΝΑ, Μεσογείων 85 (με την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας)

Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πανηγυρίζει στον τύπο για αύξηση των κερδών το 2019 και για την ανάληψη σειράς νέων έργων (πχ βλέπε ομιλία Περιστέρη στη γενική συνέλευση μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Απρίλης 2020), η θυγατρική ‘ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι’ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο του λατομείου στο Μαντούδι, επικαλούμενη μείωση των κερδών και πτώση των πωλήσεων. Προχωρά σε απολύσεις 160 εργαζομένων, χρησιμοποιώντας και τη λεγόμενη «οικειοθελή αποχώρηση» και επιπλέον άλλοι 120 εργολαβικοί εργαζόμενοι οδηγούνται επίσης στην απόλυση.  Αυτές δεν είναι οι μόνες απολύσεις στον όμιλο την περίοδο αυτή, ενώ ήδη πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων επικρέμεται η απειλή μείωσης μισθών.

Σε μια περίοδο που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας έχει ενταθεί και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου ιού, η εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ δεν έχασε καθόλου καιρό ώστε να εκμεταλλευτεί τη νέα κατάσταση. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία.  Σήμερα είναι η ναυαρχίδα του κατασκευαστικού κλάδου και η εμπειρία δείχνει πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στις μεγάλες εταιρείες, σύντομα διαδίδονται σε όλον τον κλάδο, αν δεν υπάρχει αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων. Τα έσοδά του αυξάνονται και νέα έργα προστίθενται στο ανεκτέλεστό του. Έργα όπως το καζίνο Ελληνικού, η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ (κοινοπραξία SIEMENS-TERNA), η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ είναι μερικά μόνο παραδείγματα των επικείμενων δραστηριοτήτων του ομίλου. Μάλιστα παρά την υγειονομική κρίση, δεν υπήρξε περιστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τέτοια που να συμβάλει σε μείωση κερδών και πτώση των οικονομικών της μεγεθών. Είναι γνωστό ότι η ΤΕΡΝΑ έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, εξάλλου στηρίζεται όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστικοί όμιλοι από κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου. Ήδη δρομολογούνται επιπλέον ‘σκανδαλώδη’ δωράκια με τη μορφή αποζημιώσεων που παίρνουνε οι εταιρείες από το κράτος ως παραχωρησιούχοι αυτοκινητόδρομων.

Η εταιρεία επιχειρεί να ρίξει όλο το βάρος της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, με λουκέτο και απολύσεις. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα, αυτό είναι και το πραγματικό ζητούμενο και η αγωνία για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύεται  με τις αντιδημοκρατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε περικοπές μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων, αποδιοργάνωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού για να μπορεί να δρα  ανενόχλητη η εργοδοσία. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την θωράκιση των επιχειρήσεων και όχι για το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ παράλληλα μετράμε δεκάδες χιλιάδες ανέργους.

Παλεύουμε για να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Σε αυτές τις συνθήκες, το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων. Οι αγώνες μας πρέπει να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας, κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα δεν είναι μόνος ή μόνη. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις και τις αυθαιρεσίες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δε συναινούμε σε καμία απόλυση ή χειροτέρευση των όρων εργασίας στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία, μισθό και ασφάλιση. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο άμεσα κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις από την εργοδοσία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
  • Άμεση επαναλειτουργία του λατομείου, με πλήρεις αποδοχές για τους συναδέλφους.
  • Καμία σκέψη για μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας στα γραφεία και στα εργοτάξια.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά το κεφάλαιο:

  • Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.
  • Καμία σκέψη για μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας και μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ από δημόσιους φορείς
  • Να καταργηθεί το νέο αντισφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον κατώτερο μισθό.
  • Οι διακοπές μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Δωρεάν, καθολικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το