Η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα ταχυδακτυλουργικό τρόπο κατάφερε να εισπράξει τα 431 εκατ. ευρώ από τα 1,3 δισ. ευρώ των αναδρομικών που αναγκάστηκε να καταβάλει το προηγούμενο διάστημα σε συνταξιούχους. Πρόκειται για τα αναδρομικά που προκύπτουν για το 11μηνο από 6/2015 έως 5/2016 και αφορούν στις περικοπές που η ίδια η ΝΔ είχε κάνει το 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Μια σειρά συνταξιούχοι, θα κληθούν να επιστρέψουν ένα τεράστιο τμήμα των χρημάτων που πήραν ως αναδρομικά! Και για να μπορέσει κανείς να καταλάβει την κλοπή που γίνεται στα αναδρομικά τους πρέπει να δει την υπόθεση στην ολότητά της. Το 2020, πέντε χρόνια μετά τις περικοπές, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει μόνο τα ποσά που αφορούσαν την κύρια σύνταξη της περιόδου αυτής και να αφήσει απέξω τις περικοπές που έγιναν σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και στην επικουρική σύνταξη. Τα αναδρομικά δόθηκαν άτοκα στους δικαιούχους, χωρίς δηλαδή το επιπλέον 6% ανά έτος καθυστέρησης. Ποσοστό το οποίο προκύπτει μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

Και αφού έγινε άλλη μια περικοπή των αναδρομικών που επιστρέφονται στους συνταξιούχους, στη συνέχεια έρχεται η κυβέρνηση και φορολογεί, τα ήδη μειωμένα αυτά ποσά. Ταυτόχρονα εν κρυπτώ και εν μέσω πρότασης δυσπιστίας πέρασε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διάταξη για την πληρωμή του φόρου σε δόσεις μεν, αλλά με επιτόκιο. Γεγονός που τελικά επιφέρει μια ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιδείξει φιλολαϊκό πρόσωπο στους συνταξιούχους προτάσσει το ότι έκανε «ρύθμιση» 48 δόσεων για να εξοφλήσουν το υποτιθέμενο χρέος τους προς την εφορία επιδιώκοντας να κρύψει ότι με κάλυμμα αυτήν την ρύθμιση χαρατσώνει προκλητικά τους συνταξιούχους με τόκο 6% ανά έτος, τόκο τεράστιο αν δει κάνεις και το μηδενικό επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις.

Ας δούμε λοιπόν και με νούμερα τι απομένει στους συνταξιούχους από τα αναδρομικά τους: το 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά (6% επί 5 χρόνια), αν προστεθεί ένα μεσοσταθμικο 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης (6% επί 4 χρόνια) για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι χάνεται το 79% των αναδρομικών!

Αυτό σε χρήματα σημαίνει, όπως υπολόγισαν συνταξιούχοι, τα εξής: «Το 2020 έλαβαν 1,197 δισ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1,307 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016, να καταβάλλει τα ποσά αυτά, με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ».

Η κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, φτώχειας και ανέχειας του λαού μας επιλέγει να επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι σε μια ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού. Κλέβοντας απροκάλυπτα δεδουλευμένα και κόπους μιας ζωής από τους συνταξιούχους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το