Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε θεατές ενός δυσάρεστου στρατιωτικοπολιτικού πολεμικού «έργου» που διαδραματίζεται στο διεθνές σκηνικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται, η απόπειρα γενοκτονίας του ηρωικού παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη, τα γεγονότα που συντελούνται καθημερινά στην Ερυθρά Θάλασσα την έχουν μετατρέψει σε «εύφλεκτο υγρό»… Ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι πιθανό να πυροδοτηθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, συνοδευόμενοι από τους Ευρωπαίους «εταίρους» τους, εμπλέκονται άμεσα ή κινούν τα νήματα σ’ αυτό το σκηνικό συγκρούσεων, με τις πολύτιμες υπηρεσίες θλιβερών κομπάρσων όπως είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία χρόνια αλλά και με την άψογη συνεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ του «διαβολικά καλού Τραμπ», έχει επισφραγιστεί και με τη βούλα το καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας της χώρας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθεστώς που έρχεται από παλιά και επιχειρείται από την άρχουσα τάξη να διαιωνιστεί… Τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές ουκ ολίγα.
Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, από την έναρξη του οποίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να δίνει τα διαπιστευτήριά της ως πειθήνιο όργανο των Αμερικάνων. Αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, παράδοση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για πολεμικό ανεφοδιασμό, ολόπλευρη στήριξη του ανδρεικέλου Ζελένσκι, πρόσκληση των φασιστών των αζοφικών ταγμάτων στην ελληνική Βουλή, απελάσεις Ρώσων διπλωματών, φαιδρότητες με αποκλεισμό πολιτιστικών δρώμενων ρωσικής κουλτούρας… Μακρύς ο κατάλογος των ενεργειών που, κατά τον πρωθυπουργό, τοποθετούν την Ελλάδα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Δύο χρόνια μετά, η στήριξη αυτή ανανεώνεται και επισφραγίζεται δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Ν. Δένδια, στην υπό αμερικανική καθοδήγηση συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας», ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της (σ.σ. της Ουκρανίας)». Και βέβαια, δια στόματος του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, μετά την «επεισοδιακή» επίσκεψη στην Οδησσό και τη ρωσική επίθεση εκεί, δήλωσε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας».
Παρακάτω, μια σειρά συμφωνιών με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε συμμέτοχο σε πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο για λογαριασμό των εν λόγω δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζει και επεκτείνει το δίκτυο των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, όπου η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, το Άκτιο, η Ανδραβίδα, ο Άραξος, η Σούδα έχουν κανονικότατα παραδοθεί στους αμερικανονατοϊκούς για τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. Οι ελληνοαμερικανικές συμφωνίες που βαφτίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας», βαθαίνουν στην πράξη το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στη χώρα μας. Την μετατρέπουν σε γεωπολιτικό «μεντεσέ» για τα συμφέροντα των αμερικανονατοϊκών. Την ίδια ακριβώς πολιτική υπηρέτησε με θέρμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με την περιβόητη «στρατηγική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, ξεπλένοντας και εξωραΐζοντας το πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Αντίστοιχα, η κατάπτυστη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, με το πρόσχημα πως ο γαλλικός ιμπεριαλισμός στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, δεν αποτελεί κανενός είδους αναβάθμιση. Καμία εθνική κυριαρχία δεν υπερασπίζει αυτή η συμφωνία, αντίθετα ανοίγει το δρόμο για να εμπλακεί η Ελλάδα στα τυχοδιωκτικά συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού, με την αποστολή εκστρατευτικών σωμάτων στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική όταν το απαιτήσουν οι Γάλλοι. Το τίμημα του σφιχταγκαλιάσματος με τον γαλλικό ιμπεριαλισμό το πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός μας με τα εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις ευρώ που συνόδευαν τη συμφωνία.
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα εν λόγω προγράμματα, όπως η αγορά των Rafale και των φρεγατών Belhara, αλλά και η αναβάθμιση των F-16 και η αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ, καμία σχέση δεν έχουν με την περιφρούρηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας όπως διατυμπανίζει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέχονται ή και στηρίζουν τέτοιες συμφωνίες. Αντίθετα, συνιστούν διαιώνιση και ενίσχυση της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.
Η σφαγή του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό φασισμό και η ενεργός εμπλοκή των ΗΠΑ απειλεί με ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το σκηνικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε από την αρχή να ταχθεί στο πλευρό του φασίστα Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Στη διάρκεια αυτών των μηνών, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ρεσιτάλ εθελοδουλίας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το «καλό παιδί των Αμερικάνων» ή καλύτερα… το «παιδί για τα θελήματα»! Έτσι, παραχωρεί τη Σούδα και την Ελευσίνα στις ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό της Υεμένης, στέλνει τη φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, εμπλέκει ευθέως την Ελλάδα στις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι με τη συμμετοχή της στον αμερικανοβρετανικό «Φύλακα Ευημερίας», αναλαμβάνει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδες» παραχωρώντας το Στρατηγείο της Λάρισας για το συντονισμό της. Πρόκειται για μια τυχοδιωκτική και άκρως επικίνδυνα για τον λαό μας πολιτική καθότι τοποθετεί τη χώρα στο πλευρό των επιθετιστών.
Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η ψήφιση από την ελληνική Βουλή των μνημονίων συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ στα μέσα του Μαρτίου, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • τους όρους και τις προϋποθέσεις «μέσω των οποίων το Ελληνικό Προσωπικό Άμυνας θα δύναται να τοποθετηθεί σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών»
  • «Προσωπικό Άμυνας της Ελληνικής Κυβέρνησης δύναται να τοποθετείται στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την εκπλήρωση επιχειρησιακών απαιτήσεων της ΔΕΕ – ΗΠΑ» ενώ το εν λόγω προσωπικό «θα αποκτήσει επιχειρησιακή εμπειρία και τεχνικές γνώσεις, ενώ παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στη ΔΕΕ – ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πράξη τη ρήση «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας», εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με την αποστολή στρατιωτικών στελεχών προς υπηρέτηση πόστων των Αμερικανών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου απαιτηθεί παγκοσμίως υπό τις διαταγές τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε πείσμα των γεγονότων και της πραγματικότητας, δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, με προεξάρχον το ΚΚΕ αλλά και διάφορες δυνάμεις του λεγόμενου αντικαπιταλιστικού χώρου πέριξ και εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξακολουθούν να αρνούνται τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αγώνα κάτω από ξένη σημαία (σ.σ. της ελληνικής αστικής τάξης) ενώ τοποθετούν την Ελλάδα στο κάδρο των… ιμπεριαλιστικών χωρών! Με αυτόν τον τρόπο, οι δυνάμεις αυτές αθωώνουν την αστική τάξη, μη αναγνωρίζοντας το καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας ενώ αποπροσανατολίζουν τον λαό θέτοντας λανθασμένους στόχους πάλης.
Στις σημερινές συνθήκες, που τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν δυνατά και ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και μαζικό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα την πάλη για μην εμπλακεί η χώρα μας στα επικίνδυνα και πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Για την απαλλαγή από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα για την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Πολιτική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καθώς και τα πατριδοκάπηλα ακροδεξιά μορφώματα σαν τη «ΝΙΚΗ», τους «Σπαρτιάτες» και την «Ελληνική Λύση». Αυτός ο προσανατολισμός του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος περνά μέσα από την κριτική και την αντιπαράθεση με τις λαθεμένες θέσεις του ΚΚΕ και του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας(!) που δεν «κατανοούν» πως η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας συνδέεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Μυρτώ Σ.

πηγή: περιοδικό “Πορεία”, τ. 58

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το