Εκθέσεις των Ναζί στα τελευταία χρόνια της  κατοχής όπου αναγνωρίζεται από τους ίδιους ότι ο Ζέρβας κρατούσε ουδέτερη στάση στους Γερμανούς και έκανε στροφή υπό την πίεση των Άγγλων, ότι  ο ΕΔΕΣ Αθήνας συνεργαζόταν με τους Ναζί και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ:

“Ή ίδρυση των ταγμάτων ασφαλείας (τσολιάδων), η συγκρότηση ελληνικών εθελοντικών τμημάτων μονάδων στρατιωτικής αυτοάμυνας και η συνεργασία του ΕΔΕΣ Αθηνών με   τις γερμανικές υπηρεσίες αποδείχνουν ότι προς το παρόν κατέστη εδώ συνείδηση, ότι μοναδικός παράγοντας κατά τού κομμουνιστικού κινδύνου είναι ο γερμανικός στρατός.”
31-3-1944, 2η έκθεση , σ.23

“Οι εθνικιστικοί κύκλοι έχουν πλήρη συνείδηση τής σοβαρότητας της καταστάσεως, η όποια θ’ ανακύψει από τις αναπόφευκτες μελλοντικές συγκρούσεις με τούς κομμουνιστές. Ο αγώνας για την κατάκτηση της Αθήνας προετοιμάζεται και μέσα στη δική τους παράταξη. Πιστεύεται γενικά ότι τα τάγματα ασφαλείας των τσολιάδων, ενωμένα με τις εθνικιστικές ανταρτικές δυνάμεις, θα κατορθώσουν να εξουδετερώσουν την κομμουνιστική τρομοκρατία. Βαθμιαία σχηματίζεται ένα εθνικό μέτωπα άμυνας.”
1-5-1944, 3η έκθεση , σ.35

“Στη Δυτική Ελλάδα η συνεχιζόμενη ανακωχή μεταξύ ΕΔΕΣ. και ΕΛΑΣ, δεν είχε σαν αποτέλεσμα και την εξασθένιση των θέσεων τους. Απ’ το τέλος Μάρτη διεξάχτηκαν σκληρές μάχες κι απ’ τις δυο μεριές κυρίως στην περιοχή τής «Άρτας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ηγεσία του ΕΔΕΣ έχει ετοιμάσει σχέδιο για νέο αγώνα εναντίον τού ΕΛΑΣ τον οποίο θ’ αρχίσει σε δοσμένη στιγμή. «Εν τω μεταξύ δ Ζέρβας ακολουθώντας γραμμή ουδετερότητας απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις…”
1-5-1944, 3η έκθεση σ.37

“Όσο για τις σχέσεις των αντάρτικων δυνάμεων με τους συμμάχους αξιωματικούς -συνδέσμους-υπάρχουν γενικά αντιφατικές πληροφορίες. Σύμφωνα μ’ επανειλημμένες πληροφορίες πολιτών πέντε Άγγλοι αξιωματικοί δολοφονήθηκαν στην Πελοπόννησο.
Συνέπειες αυτού του εγχειρήματος δεν έγιναν ακόμα γνωστές. Σύμφωνα όμως μ’ εμπιστευτικές μας πληροφορίες, το «Ανώτερο Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης «Ανατολής ειδοποίησε πρόσφατα την εθνικιστική κίνηση «Αντιστάσεως τής Κρήτης ν’ αποσπαστεί βαθμιαία απ’ τον ΕΑΜ και να τερματίσει το συνασπισμό πού είχε συνάψει μ’ αυτόν.”

1-5-1944, 3η έκθεση σ.41

“Ο Ζέρβας απ’ τη μια προσπαθεί να διατηρήσει την καλύτερη δυνατή επαφή με την Αγγλία, προκειμένου να εφοδιάζεται με καλής ποιότητας πολεμικό υλικό, απ’ την άλλη όμως εξακολουθεί να τηρεί ουδέτερη στάση και απέναντι των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.
Με το πρόσχημα, ότι αγωνίζονται εναντίον των προδοτών του ελληνικού «Έθνους, οι κομμουνιστές αποδυναμώνουν τους αυριανούς εσωτερικούς αντιπάλους τους με δολοφονίες κι επιθέσεις κατά των παραπηγμάτων των Τσολιάδων και των σωμάτων ασφαλείας και κατά σταθμών τής Ελληνικής Χωροφυλακής. Πρέπει μάλιστα ν’ αναμένονται στο μέλλον εντονότερες επιθέσεις εναντίον των παραπάνω στοιχείων. «Άλλωστε θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις και οι πράξεις σαμποτάζ εναντίον και των δικών μας κέντρων ανεφοδιασμού.
Σε περίπτωση συμμαχικής αποβάσεως θα πραγματοποιηθεί αναμφισβήτητα «πανελλήνια εξέγερση» οπότε όμως κάθε πολιτική μερίδα θα προσπαθήσει να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Ζέρβας προτίθεται να μη σταθεί εμπόδιο ενώπιον των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ούτε να επιτεθεί εναντίον τους. Σκοπός του είναι, υποσκελίζοντας τον κομμουνιστικό κίνδυνο, να εξασφαλίσει με τη βοήθεια των εθνικών κύκλων μια υπεύθυνη θέση στη νέα «Ελλάδα.”

1-5-1944, 3η έκθεση , σ.43-44


“Στη Δυτική Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ είναι παρατεταγμένες κι έτοιμες για μάχη εναντίον των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στο μέτωπο του Αράχθου, ενώ εξακολουθούν να τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων.”
25-5-1944, 4η έκθεση σ.48

“Είναι εξακριβωμένο πια, ότι οι δυνάμεις του Ζέρβα ευνοούνται στην από μέρους των συμμάχων παροχή παντός είδους εφοδίων πολύ περισσότερο από τον ΕΛΑΣ. Οι μονάδες τού ΕΔΕΣ φαίνεται ότι έχουν τώρα εξασφαλιστεί αρκετά από άποψη εξοπλισμού κι εφοδίων γενικότερα.”
25-5-1944, 4η έκθεση σ.52

“Ο Ζέρβας ακολουθεί μια διπλή πολιτική: ουδετερότητα έναντι του γερμανικού στρατού απ’ τη μια πλευρά, κι απόλυτα φιλική συνεργασία με τους «Άγγλους απ’ την άλλη.”
25-5-1944, 4η έκθεση σ.54

“Στη δυτική Ελλάδα ο Ζέρβας συνεχίζει σταθερά να κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στους Γερμανούς.”
25-6-1944, 5η έκθεση σ.60

“Ή Πελοπόννησος με προκήρυξη ενός αρχηγού των ανταρτών ανακηρύχτηκε περί τα τέλη Ιουνίου σε σοβιετική δημοκρατία— αυτό ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε.”
25-6-1944,6η έκθεση σ.69

“Στην Κρήτη διάφορες τοπικές επιχειρήσεις πού διεξάχθηκαν πρόσφατα δεν έφεραν ουσιαστική αλλαγή τής καταστάσεως των εκεί αντάρτικων δυνάμεων. Επισημάνθηκαν μικρές κομμουνιστικές κι εθνικιστικές μονάδες ανταρτών νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά των Χανίων, στην περιοχή Ρεθύμνου, στην κατωφέρεια νοτίως τής οροσειράς τής Ίδης και στο βόρειο άκρο τής πεδιάδας τής Μεσσαράς. Συμμαχικές ενισχύσεις σε όπλα και προμήθειες δίνονται προς το παρόν μόνο στους εθνικιστές αντάρτες κι όχι στους κομμουνιστές, επειδή οι τελευταίοι δεν κράτησαν ορισμένες υποσχέσεις πού είχαν δώσει στους Άγγλους.”
22-7-1944, 6η έκθεση σ.73

“Αξιοσημείωτες επιτυχίες πετύχαμε όσες φορές ο εχθρός βρέθηκε εξ απήνης. Αντικομμουνιστικά τάγματα ασφαλείας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα σε παρόμοιες περιπτώσεις επειδή συνήθως γνωρίζουν καλά τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες.”
22-7-1944, 6η έκθεση σ.79

“Οι σύμμαχοι πέτυχαν να πείσουν το Ζέρβα να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση του έναντι των Γερμανών. Ή πολιτική τοποθέτηση του κινήματος του ΕΔΕΣ είναι τώρα πια ευθυγραμμισμένη με την πολιτική τής εξόριστης κυβερνήσεως Παπανδρέου. Ή Αγγλία, μετά απ’ αυτό, διαθέτει τώρα στον ελληνικό χώρο μια φιλική μερίδα ακόμα ή όποια συνέχεια αυξάνει σε όγκο.”
28-8-1944, 7η έκθεση σ.82

“Στην Πελοπόννησο, ή παρουσία του κομμουνιστή αρχηγού Άρη Βελουχιώτη οδηγεί σε παραπέρα ένταση τής δραστηριότητας των ανταρτών. Κάτω απ» την καθοδήγησή του διεξάχθηκαν πολλές επιθέσεις — πού στοίχησαν σοβαρές απώλειες στους αντάρτες — εναντίον δικών μας εμπροσθοφυλακών, συνεχείς ανατινάξεις πάνω στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή κι αιματηρές συμπλοκές με δικούς μας καταδιωκτικούς κομάντος και τάγματα ασφαλείας. Στην Κρήτη, οι εθνικιστές της οργανώσεως ΕΟΚ των περιοχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου προσχώρησαν μέσα στις εθνικιστικές αντάρτικες ομάδες. Μετά από μια προσωρινά ουδέτερη στάση και αφού άμφιταλαντεύθηκαν για ποια κατεύθυνση να πολεμήσουν: εναντίον του κομμουνισμού ή εναντίον τής κατέχουσας δυνάμεως, αποφάσισαν το δεύτερο παρασυρθέντες σ’ αυτό κι’ από πράκτορες των «Άγγλων”
28-8-1944,7η έκθεση σ.86

Η πηγή είναι από το βιβλίο «Οι Ναζί για την εθνική αντίσταση στην Ελλάδα» εκδ. εταιρεία διάσωσης ιστορικών αρχείων (1940-1974)

Πηγή: praxisreview.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το