Αποβράσματα της κοινωνίας όσοι μπαίνουν τσάμπα στο Μετρό σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή – Απλά τζαμπατζήδες, λέει ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρουμε αν το θυμάστε, αλλά υπάρχει και Κώστας Καραμανλής ο Γ΄μετά τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον  Κώστα Καραμανλή τον Β΄. Αυτό που διαφοροποιεί τον συγκεκριμένο Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Σερρών, είναι πως παρά το βαρύτατο βιογραφικό που είναι το επώνυμό του μόλις τώρα έπιασε μια ταπεινή θέση υπουργού – αν και σίγουρα ελπίζει πως θα ξεπεράσει τον πατέρα του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ο νέος Κώστας Καραμανλής έχει πάρει ζεστά τα νέα του καθήκοντα και έσπευσε να μιλήσει γι’αυτά στον πάντοτε αξιαγάπητο Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ . Η συζήτηση πήγε αρκετά νωρίς στο μείζον ζήτημα του κόσμου που δεν πληρώνει εισιτήριο και ως γνωστόν φέρνει τα μνημόνια στη χώρα μαζί με όσους αγοράζουν τυρόπιτα χωρίς απόδειξη.

Όπως είπε: “Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική, είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους τζαμπατζήδες. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο υπουργός ανασκεύασε χθες, λέγοντας ότι ήταν «μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι “απόβρασμα”, ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι».

Προφανώς καθένας έχει δικαίωμα να υποπέσει σε κάποιο λεκτικό ατόπημα (γλώσσα λανθάνουσα;), όμως ένας υπουργός οφείλει να προσέχει διπλά όταν σηκώνει το δάχτυλο. Πόσο μάλλον κάποιος ο οποίος πρόσφατα αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιεί ειδικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του ώστε να αποφεύγει τη χρήση ζώνης ασφαλείας, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα lifo.gr, γεγονός που ο ίδιος παραδέχτηκε ζητώντας συγγνώμη. Βάσει του κώδικα κυκλοφορίας, για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας το πρόστιμο φτάνει τα 350 ευρώ με ταυτόχρονη αφαίρεση άδειας 10 ημερών. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως πιθανότατα ο κ. Καραμανλής, το πρόστιμο θα ήταν από 700 έως 1.050 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε περίπου 750 εισιτήρια «τζαμπατζήδων» στο μετρό.

Ωστόσο το θέμα ξεπερνά την προσωπική ηθική στάση ενός υπουργού, καθώς εντάσσεται στη συνολική αντίληψη μιας κυβέρνησης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν, τους ασθενέστερους, αλλά και τους φτωχοδιαβόλους μικροπαραβάτες. Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και οι σχεδιασμοί της ΕΛ.ΑΣ. για την είσοδο στο μετρό ένστολων και βαριά οπλισμένων αστυνομικών που θα έχουν την κωδική ονομασία… «Μαύροι Πάνθηρες». Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση δεν αρκεί η εντατικοποίηση των ελέγχων σε μια περίοδο μάλιστα μείωσης της συχνότητας δρομολογίων ούτε και η συνολική αύξηση της αστυνομικής καταστολής, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να στοχοποιηθούν όλοι οι παραβάτες, ανεξαιρέτως συνθηκών, να απαξιωθούν κοινωνικά ως ο εσωτερικός εχθρός που απειλεί τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Με τον στίχο του Γιάννη Αγγελάκα «η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει» απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας: «αυτή η στοχοποίηση είναι από μόνη της εξοργιστική. Οταν όμως διεξάγεται από έναν πολιτικό φορέα που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, τότε πραγματικά αδυνατώ να βρω λέξη να το περιγράψω. Ο λόγος όμως πάντα παράγει συγκεκριμένα αποτέλεσμα μέσα στην καθημερινότητά μας. Είναι η χρήση της γλώσσας “που σπάει κόκαλα”. Τότε που μέσα σε ένα τρόλεϊ ένας ελεγκτής θεώρησε ότι η ανθρώπινη ζωή ενός μικρού παιδιού έχει μικρότερη αξία από ένα εισιτήριο. Το όνομα αυτού του παιδιού δεν το ξεχνάμε, λεγόταν Θανάσης Καναούτης».

Για να μην αδικούμε τον πρίγκιπα κ. Καραμανλή τον 3ο, δεν είπε ακριβώς «είναι απόβρασμα όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο στο μετρό». Για την ακρίβεια είπε «ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τζάμπα στο μετρό».

Δηλαδή, δεν μιλάμε απλώς για μια κοινωνικη κατηγοριοποίηση «απόβρασμα» που πιθανότατα να ταιριάζει στην ευγένεια, τον πολιτισμό και την αξιολογική κλίμακα του κ. Καραμανλή στην οποία βάζει τα «κοινωνικά αποβράσματα» στο μηδέν (με άριστα το δέκα, με το οποίο βαθμολογεί τον εαυτό του και το λοιπό υπουργικό συμβούλιο), αλλά για κάτι παραπάνω που δείχνει πόσο κυνικό και κρίσιμο γίνεται το πράγμα.

Το κάτι παραπάνω κρύβεται στο «ο ίδιος». Δηλαδή, «ο ίδιος» ο φτωχός, ο νέος χωρίς χαρτζιλίκι, ο άνεργος, «ο ίδιος από μόνος του» πρέπει να υιοθετήσει την κατηγοριοποίηση του κ. Καραμανλή και να αυτοκαταταχθεί στο μηδέν της κοινωνικής κλίμακας. Να αποδεχθεί, επιτέλους, ότι ανήκει στην κατηγορία του κοινωνικού σκουπιδαριού.

ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ

Έρχεται και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης να μιλήσει για «τζαμπατζήδες» από τις Βρυξέλλες. Μα το πρόβλημα του «τζαμπατζή» είναι γνωστό και μελετημένο. Τζαμπατζήδες είναι πολλοί που ξέρω, που πάνε στις δουλειές τους, που χτυπάνε την κάρτα τους και… μαζεύουν πεταλούδες. Τζαμπατζήδες είναι επίσης πολλοί που είναι σίγουροι ότι «κάποιοι άλλοι θα κάνουν τη δουλειά, θα κάνουν την εργασία» και θα περάσουν το μάθημα.

Τζαμπατζήδες είναι πολλοί που βρίσκονται στις περιζήτητες και διπλοκαλοπληρωμένες θέσεις της Ε.Ε. και των θεσμικών της οργάνων και περιφέρονται (με όλα τα έξοδα πληρωμένα) και ντελαλίζουν «Τhe future is Europe» ή «Εven closer Union», ενώ οι λαοί της Ενωσης έχουν φαγούρα εδώ και χρόνια.

Ας διαλέξουμε δεξιά……Αυτή του Καραμανλή που αποκαλεί όσους δεν αντέχουν οικονομικά να πληρώνουν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Παπαδημούλη που τους αποκαλεί απλά…τσαμπατζήδες…

Πηγές: Αρθρογραφία στον Τύπο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (Θανάσης Βασιλείου – Κώστας Ζαφειρόπουλος)

Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το