Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Μπακού απαιτώντας την κήρυξη πολέμου στην Αρμενία, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Κρατώντας σημαίες, πολλοί διαδηλωτές φώναζαν πως «το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν» και καλούσαν σε σύρραξη για την κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κατά τη διαδήλωση κάποιοι κατάφεραν να μπουν στο κτίριο όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο. Τότε ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε συλλήψεις και αστυνομικούς να χτυπάνε διαδηλωτές με κλομπ.

Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Αζερμπαϊτζάν. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι σε αυτή τη φάση απαγορευμένες στη χώρα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορονοϊό.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα υποχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης και η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σούσαν Στεπανιάν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στα σύνορα ήταν «ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Στη διαμάχη πήρε χθες θέση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι «δεν θα διστάσουμε να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις κατά των εδαφικών δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν» και ήδη όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ έδωσε εντολή να σταλούν μη επανδρωμένα Bayraktar TB2 στα σύνορα με την Αρμενία.

Οι δύο χώρες βρίσκονται καιρό σε διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμένικο θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990. Ο πόλεμος τελείωσε το 1994 με μια εκεχειρία που σε τακτά διαστήματα παραβιάζεται. Οι πρόσφατες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την περιοχή Ταβούς που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της Αρμενίας.

Μέχρι στιγμής απ’ τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή στη μεθοριακή Ταβούς, αρκετά μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 Αζέροι στρατιώτες και ένας πολίτης, ενώ η Αρμενία ανέφερε πως σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες της.

Το πλούσιο Αζερμπαϊτζάν, του οποίου οι αμυντικές δαπάνες υπερβαίνουν ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό της Αρμενίας, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πάρει στρατιωτικά τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής που έχει κηρύξει ανεξαρτησία.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το