Επιστήμονες δοκιμάζουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο, όπως ελπίζουν, μπορεί να διαγνώσει την άνοια με ένα απλό σκανάρισμα του εγκεφάλου.

Ενδεχομένως μπορεί επίσης να προβλέψει εάν η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη για πολλά χρόνια, εάν θα επιδεινωθεί γρήγορα ή θα χρειαστεί άμεση θεραπεία.

Σήμερα, απαιτούνται πολλές σαρώσεις και δοκιμές, για να διαγνωστεί η άνοια.

Οι εμπλεκόμενοι ερευνητές λένε ότι οι παλαιότερες διαγνώσεις με το σύστημά τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών.

Προσδιορίζοντας μοτίβα

«Εάν παρέμβουμε νωρίς, οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ταυτόχρονα να αποφύγουν μεγαλύτερες ζημιές» δήλωσε η καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και μέλος του εθνικού κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων στο Ινστιτούτο Alan  Turing.  «Και είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν πολύ αργότερα στη ζωή ή μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ» πρόσθεσε.  Το σύστημα της καθηγήτριας Κουρτζή συγκρίνει σαρώσεις εγκεφάλου όσων ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν άνοια με εκείνες χιλιάδων ασθενών με άνοια και τα σχετικά ιατρικά τους αρχεία. Ο αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει μοτίβα στις σαρώσεις, τα οποία ακόμη και ειδικοί νευρολόγοι δεν μπορούν να τα δουν και να τα ταιριάξουν με τα αποτελέσματα των ασθενών στη βάση δεδομένων του. Σε προκλινικές δοκιμές, μπόρεσε να διαγνώσει άνοια, χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια βλάβης στην σάρωση του εγκεφάλου.

Κλινικές μνήμης

Σε προκλινικές δοκιμές, μπόρεσε να διαγνώσει άνοια, χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια βλάβης στην σάρωση του εγκεφάλου. Η δοκιμή, στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s και σε άλλες κλινικές μνήμης σε όλη τη χώρα, θα δοκιμάσει αν λειτουργεί σε κλινικό περιβάλλον, παράλληλα με τους συμβατικούς τρόπους διάγνωσης της άνοιας. Τον πρώτο χρόνο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 500 ασθενείς. Τα αποτελέσματά τους θα πάνε στους γιατρούς τους, οι οποίοι μπορούν, εάν είναι απαραίτητο, να συμβουλεύσουν για την πορεία της θεραπείας.

Ο σύμβουλος νευρολόγος καθηγητής Τιμ Ρίτμαν,  ο οποίος ηγείται της μελέτης, με νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, χαρακτήρισε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «φανταστική εξέλιξη». «Αυτές οι ασθένειες είναι πραγματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους», είπε. «Έτσι, όταν παραδίδω αυτές τις πληροφορίες σε έναν ασθενή, ό, τι μπορώ να κάνω για να είμαι πιο σίγουρος για τη διάγνωση, για να του δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της νόσου για να τους βοηθήσω να προγραμματίσουν τη ζωή τους είναι ένα σπουδαίο πράγμα που είμαι σε θέση να κάνω». 

Πηγή:BBC / efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το