Οι ΗΠΑ πασχίζουν να συγκροτήσουν παγκόσμιο μέτωπο ενάντια σε Κίνα-Ρωσία

Θα έλεγε κανείς πως οι παγκόσμιοι ταγοί (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ην. Βασίλειο ) που συγκεντρώθηκαν στην Κορνουάλη της Βρετανίας λόγω της συνόδου του G7 (11/06 με 13/06), πέρα από τις ιησουίτικες αναφορές στην «προστασία» του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, έχουν σαν στόχο τη στήριξη της «ανάπτυξης» μετά την πανδημία του κορονοϊού, με μοναδικό τάχα γνώμονα τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους πολύπαθους λαούς που δοκιμάζονται, εδώ και μία δωδεκαετία, από την οικονομική και πρόσφατα από την υγειονομική κρίση. Έτσι, υποδέχθηκαν τον «ειλικρινή και συνεργάσιμο» Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, μαζί με το «ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών». Άξονας του σχεδίου είναι η ενίσχυση και αναζωογόνηση των οικονομιών του G7 με σχέδια 12 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές (κάπου αναφέρεται και η Υγεία!), καινοτομία κ.ά., κυρίως της «πράσινης» και «ψηφιακής» τεχνολογίας. Το κείμενο συμπερασμάτων κάνει λόγο για «μελλοντική ευημερία», για «δικαιότερο εμπόριο, σε ένα μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα», για «δικαιότερο διεθνές φορολογικό σύστημα», που βεβαίως αφορούν στον κόσμο του κεφαλαίου. Παράλληλα, κατέληξαν σε μία «δέσμευση» που προσδιορίζει τον «ελάχιστο εταιρικό φόρο» των πολυεθνικών εταιρειών στο 15% επί των κερδών (η τελική απόφαση θα παρθεί τον Ιούλη στη Σύνοδο του G20), ώστε να δοθεί η δυνατότητα αφενός ενίσχυσης των κρατικών πόρων και αφετέρου προώθησης ενός μεγαλύτερου πλήθους εταιρειών που θα μοιραστεί όλα αυτά τα έργα που βρίσκονται προ των πυλών, με ανάλογες προσλήψεις προσωπικού από τις ατελείωτες στρατιές ανέργων.

Υποκριτικό το ενδιαφέρον, εν μέσω εργασιακού Μεσαίωνα…

Ο δήθεν έλεγχος των κερδών των πολυεθνικών γίνεται σε μία περίοδο ραγδαίων διεθνών ανατιμήσεων των πρώτων υλών στις οποίες πρωτοστατούν τα μονοπώλια. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία παραπλανητική απόφαση που λαμβάνεται ενόψει των τεραστίων διαστάσεων αναθέσεων των «πράσινων» και «ψηφιακών» έργων στα πλανητικά μεγαθήρια και στις εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- θυγατρικές τους, που αποτελούν το «πλήθος» των εταιρειών που θα μοιραστούν τα έργα. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, σε καμία περίπτωση δεν ελέγχεται ούτε η «δημιουργική λογιστική» που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη απόκρυψη και διαρροή κερδών και κεφαλαίων σε φορολογικούς «Παραδείσους», ούτε η βεβαία διαπλοκή -ακόμα και η επιβολή κυβερνητικών αποφάσεων- των κορυφαίων στελεχών των πολυεθνικών με υπουργούς ή και πρωθυπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων. Να προσθέσουμε πως θα είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι η όποια φορολογία των δυτικών μονοπωλίων δεν θα φορτωθεί -μέσω της αύξησης των τιμών- στους καταναλωτές.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η «κοσμοϊστορική» αυτή απόφαση του G7 πάρθηκε στις ΗΠΑ, με την πλήρη αποδοχή και των ίδιων των πλανητικών κολοσσών, με εμφανή στόχο τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό τους κυρίως με την Κίνα, η οποία ήδη ξεκινά το ψηφιακό πρόγραμμα εφαρμογής του 6G. Παράλληλα, οι Κινέζοι έχουν αναλάβει την τεράστια επενδυτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του «δρόμου του μεταξιού», που αφορά στις υποδομές των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, μεταλλευτικής βιομηχανίας και Ενέργειας σε δεκάδες χώρες, σε όλο τον Πλανήτη. Θυμίζουμε, έναν από τους φραγμούς που έβαλαν πρόσφατα οι δυτικοί, και αφορά στο ναυτιλιακό ναύλο από την Κίνα που αυξήθηκε κατά 256%, έτσι που ένα κοντέινερ για να φθάσει από την Κίνα στην Ευρώπη στοιχίζει σήμερα 10.000 € από 2.000 € που είχε πριν δύο μήνες! Επομένως, είναι αναμενόμενο σε αμέσως επόμενο χρόνο να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις προς τα κινέζικα (και ρωσικά) μονοπώλια του είδους, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις «διεθνείς» δήθεν αποφάσεις για φορολόγηση των κερδών.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο στρατόπεδο των δυτικών. Οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαμήλωσαν τους επιθετικούς τόνους, καθώς εξακολουθούν να διατηρούν μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες τόσο με την Κίνα, όσο και με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, ξεκαθάρισε ότι: «…ζούμε σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας και επομένως η ΕΕ πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την κυριαρχία της, ώστε να μη γίνει παιχνίδι στα χέρια οποιασδήποτε πλευράς…». Προς το παρόν οι «G7» απεύθυναν «αυστηρή προειδοποίηση» προς το Πεκίνο, τόσο για τη «σταθερότητα» στο Στενό της Ταϊβάν και την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, όσο και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των Ουιγούρων καθώς και το σεβασμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ! Η απάντηση του Πεκίνου ήταν χαρακτηριστική της σκληρής διαπάλης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: «Οι ημέρες κατά τις οποίες οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή κλίκα χωρών έχουν παρέλθει(…). Κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, η φήμη της Κίνας δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται και τα συμφέροντά της να παραβιάζονται(…). Η παραποίηση των γεγονότων αποκαλύπτει τις μοχθηρές προθέσεις μερικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ(…). Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική μας κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα και θα αντισταθούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε αδικία και παραβίαση εις βάρος της Κίνας».

Στο περιθώριο της Συνόδου οξύνθηκαν και οι ενδοευρωπαϊκές αντιπαραθέσεις όπως αυτή μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το ζήτημα της ροής εμπορευμάτων μεταξύ της Ιρλανδίας (χώρα ΕΕ), της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ην. Βασιλείου) και του υπόλοιπου Ην. Βασιλείου. Ο Μπ. Τζόνσον ισχυριζόμενος πως το Ην. Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία είναι μία «ενιαία χώρα» (sic) απείλησε με ενεργοποίηση του άρθρου 16 της συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ, που δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη να παύσουν ορισμένες διατάξεις της. Οι τόνοι υψώθηκαν και μεταξύ των Τζόνσον και Μακρόν για το ψάρεμα των Γάλλων ψαράδων στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Ιρλανδίας και του νησιού Τζέρσεϊ, όπου πριν ένα μήνα παρενέβησαν και φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών.

Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε τη γύμνια των παγκόσμιων συστημάτων δημόσιας Υγείας, που στοίχισε εκατομμύρια νεκρούς. Τώρα, οι επτά ηγέτες θυμήθηκαν αφενός να «δωρίσουν» ένα δισεκατομμύριο εμβόλια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και αφετέρου να ξεκινήσουν εκτεταμένα «προγράμματα Υγείας, για να φρενάρουν τη διείσδυση της Κίνας σε δεκάδες χώρες στην Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική».

Τέλος, για τα μάτια του κόσμου, οι «G7» κάνουν εκτεταμένες αναφορές για στήριξη των αναπτυσσομένων χωρών με 100 δισ. δολάρια το χρόνο, από «ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς». Πρόκειται για προσπάθεια προσεταιρισμού συμμάχων, απέναντι στη ραγδαία ανερχόμενη Κίνα και τις «αθέμιτες» πρακτικές ανταγωνισμού που αυτή χρησιμοποιεί! Για τον ίδιο λόγο, στις εργασίες της Συνόδου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης των συμμαχιών απέναντι στο Πεκίνο. Σημειώνουμε, πως η Κίνα έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως «οικονομία εκτός αγοράς» και επομένως οι δυτικοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να χαρακτηρίζουν τις εξαγωγές της Κίνας σαν «αθέμιτες» και άρα να επιβάλλουν αυθαίρετα πρόσθετους δασμούς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το