Με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και το νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άρχισε την περασμένη Πέμπτη (12/12) η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο θέμα της Συνόδου, η διαβόητη κλιματική αλλαγή, για την οποία εγκρίθηκε με αστερίσκους ο στόχος της Ε.Ε. για «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι το 2050, που συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2017. Θυμίζουμε πως στις προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές (CO2) βάσει της «πράσινης συμφωνίας», δηλαδή στη «μη ρυπογόνο ενέργεια». Ήδη, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) έχουν υιοθετήσει τη σύσταση ειδικού Ταμείου για τις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα με τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις επενδυτικές αποφάσεις. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος συναντά την αντίθεση των χωρών της Αν. Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Εσθονία), των οποίων η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με τη χρήση άνθρακα, εξ ου και οι αστερίσκοι.

★★★

Σαν δεύτερο θέμα, μπήκε εμβόλιμα η δήλωση-καταγγελία της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από την Ε.Ε. μετά από προσφυγή της κυβέρνησης της ΝΔ. Μετά την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και τη γραμμή της «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» όλων των κομμάτων του αστικού τόξου, ο Μητσοτάκης προσφεύγει άρον-άρον τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στις αρχές Γενάρη στον Τραμπ για να εκλιπαρήσει τη λεκτική στήριξη. Πάγια τακτική της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, από τη μια οι υποχωρήσεις εμπρός στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας και από την άλλη οι «στρατηγικές συμφωνίες» με τα αντιδραστικά καθεστώτα Ισραήλ και Αιγύπτου, μέσω των αμερικανοευρωπαϊκών ενεργειακών, κ.α. μονοπωλίων, εμπλέκοντας έτσι τη χώρα και το λαό μας, στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Η κίνηση της τουρκικής αστικής τάξης δημιουργεί όλες της προϋποθέσεις είτε για να παζαρέψει –με τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις- το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, είτε για να κλιμακώσει την ένταση με κάποιο θερμό επεισόδιο, που να δημιουργεί τετελεσμένα, τύπου Β. Συρίας, αυξάνοντας την αντιπαλότητα μεταξύ λαών που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση της Δεξιάς, ακολουθώντας την πολιτική εθνικής υποτέλειας, σπεύδει στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους, αλλά και πριν λίγες ημέρες στο ΝΑΤΟ, αναζητώντας στήριξη, προστασία και δικαίωση!

★★★

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη διάρκεια «δείπνου» των ηγετών, ήταν ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Αν και δεν υπήρξε απόφαση, ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να υπάρχει απόφαση την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Φινλανδικής προεδρίας είναι ο στόχος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό να κατέβει στο 1,07% του ΑΕΠ, έναντι 1,114% του ΑΕΠ που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Η Σύνοδος συνεχίστηκε και την Παρασκευή (13/12) με συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, παρουσία της νέας Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Προέδρου του Eurogroup, Μ.Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το Brexit και το Άρθρο 50 της Συνθήκης, παρουσία του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον είχε ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, λόγω των εκλογών. Κατά συνέπεια, δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των ηγετών σε βάθος. Η Ε.Ε. ωστόσο επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά την αποχώρησή του.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το