Με την έναρξη της διαδικασίας της τηλε-Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δόθηκε εντολή από την Κομισιόν για την άμεση έκδοση του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού». Πρόκειται για καταχρηστικό έγγραφο που καταπατά βάναυσα δημοκρατικά δικαιώματα, αφού είναι βέβαιο ότι η χρήση του θα επεκταθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα δημοκρατικών ελευθεριών (μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, κ.ά.). Προς το παρόν, η αποδοχή του έγινε κάτω από την πίεση των χωρών τουριστικού προορισμού και των μονοπωλίων του τουρισμού (αεροπορικές -έχουν ήδη επιδοτηθεί με 225 δισ. €-, τράπεζες, ταξιδιωτικοί-τουριστικοί όμιλοι μονοπωλίων, πρακτορεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής), ούτως ώστε να βεβαιώνει ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί ή έχει πρόσφατο εγκεκριμένο τεστ ή έχει αναρρώσει από την Covid-19, για να μεταβεί από χώρα σε χώρα.

Στο βασικότερο θέμα της Συνόδου, αυτό της πανδημίας, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους ένθεν κακείθεν εκβιασμούς και απειλές μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών μονοπωλίων, προσπερνώντας τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας που εξελίχθηκε σε πανωλεθρία με χιλιάδες αναίτιους θανάτους.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού τα κράτη-μέλη χαλάρωσαν τους περιορισμούς με άμεση συνέπεια οι αλυσίδες μετάδοσης του κορονοϊού να επιμηκυνθούν και να πολλαπλασιαστούν, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και τους θανάτους. Παρά τον εγκλεισμό των λαών στα σπίτια του, με τα αλλεπάλληλα βασανιστικά lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει αυξητικά σε σύγκριση με τους θανάτους που καταγράφονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με το πρόσχημα της «ατομικής ευθύνης», οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετακύλησαν τις δικές τους ευθύνες για τη διάλυση των δημόσιων τους Συστημάτων Υγείας (σε όφελος των ιδιωτικών κλινικών) στα λαϊκά στρώματα, αφήνοντας παράλληλα απροστάτευτους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους στο έλεος του κορονοϊού. Η όλη τους έγνοια έμεινε προσανατολισμένη στην οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις γνωστές σημερινές τραγικές συνέπειες σε βάρος των λαών.

Το νέο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα χαλάρωση των μέτρων προστασίας, τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στους διαγνωστικούς ελέγχους ή ακόμα και στην παραπέρα αποδιοργάνωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, αν κρίνουμε από τα περσινά αποτελέσματα.

Το θέμα των εμβολίων μετατράπηκε σε ένα ξέφρενο ανταγωνισμό των φαρμακευτικών μονοπωλίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ενώ τόσο στην Κίνα και Ν.Α. Ασία όσο και στη Ρωσία η πανδημία δείχνει να ελέγχεται, στις καπιταλιστικές μητροπόλεις ΕΕ και ΗΠΑ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ακριβώς λόγω των αλλεπάλληλων αντιφατικών πολιτικών και του ανταγωνισμού των φαρμακευτικών μονοπωλίων παραγωγής και διάθεσης εμβολίων. Πάνω στο ζήτημα αυτό, οι τραγικές αστοχίες της ΕΕ οφείλονται είτε στην επιλογή, την παραγωγή, την προμήθεια και την αποτελεσματικότητα, είτε στην τιμή, τη μεταφορά, τα προγράμματα εμβολιασμών και την ανεπάρκεια της γνώσης τού κατά πόσο οι εμβολιασμένοι παύουν να μεταδίδουν την COVID-19. Τόσο η Κομισιόν όσο και τα φαρμακευτικά μονοπώλια ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το αλαλούμ που επικρατεί και το οποίο μεταφράζεται σε χιλιάδες νεκρούς. Τελικά, η Σύνοδος -προσπερνώντας τις αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις και αστοχίες- κατηγορεί τη Βρετανία για παραβίαση της αμοιβαιότητας, γιατί ενώ η ΕΕ στέλνει εμβόλια σε άλλες χώρες (και στη Βρετανία), ωστόσο η βρετανοσουηδική εταιρεία «AstraZeneca» τροφοδότησε από τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της με 10 εκατ. δόσεις τη Βρετανία, περικόπτοντας τις ευρωπαϊκές παραγγελίες που πρόκειται να παραδοθούν σε χώρες της ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιούνη κατά 200 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, παρότι παρατηρούνται καθυστερήσεις από την εταιρεία, εκατομμύρια εμβόλια παραμένουν στις αποθήκες εξαιτίας τής καχυποψίας των Ευρωπαίων για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά την προληπτική και προσωρινή αναστολή της χορήγησής του από δεκάδες χώρες, κυρίως της ΕΕ!

Σαν συμπέρασμα, οι θανάσιμες γκάφες αντανακλούν εκτός των άλλων την πλήρη αποτυχία των Ευρωπαϊκών οργάνων και της γραφειοκρατικής τους ακαμψίας. Η αμφιταλάντευση στο ζήτημα της επιλογής των εμβολίων, η αρνητική αντιμετώπιση των ρωσικών και κινέζικων προϊόντων, οι εκβιασμοί των πολυεθνικών, η εκτεταμένη διαφθορά είχαν σαν αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας το ένα εκατ. θύματα και παρά την προηγμένη τεχνολογία τα Δημόσια Συστήματα Υγείας της ΕΕ, που κι αυτά αποδείχθηκαν τελείως ανεπαρκή για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το