ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή το άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας στις 8/2/2019 με τίτλο ¨Επιτέλους ο αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας είναι γεγονός¨, είμαστε υποχρεωμένοι ως Σύλλογος να πάρουμε θέση για την πραγματικότητα που, ασχέτως κινήτρων ή προθέσεων, αναδεικνύει και διαμορφώνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Τόσο το ζήτημα του Αξονικού Τομογράφου (Α.Τ.) όσο και αυτό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) που επίσης αναφέρεται στο άρθρο της Ικαριακής Ραδιοφωνίας, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Αναδείχθηκαν ως δίκαια αιτήματά μας μέσα από πολύχρονες διεκδικήσεις και επίμονους αγώνες που ως κέντρο τους είχαν την αυτονομία του Νοσοκομείου μας. Αγώνες που συσπείρωσαν την τοπική κοινωνία με τους φορείς της, την παροικία των Αθηνών και την ομογένεια, τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και Συλλ. Εκπ/κών ΠΕ Ικαρίας-Φούρνων) και τοπικούς συλλόγους, που συμπαρέσυραν και άλλες περιοχές της χώρας, που προκάλεσαν δύο πανυγειονομικές απεργίες και που οδήγησαν τελικά σε ανατροπή μνημονιακού νόμου με την αποσύνδεση του Νοσοκομείου μας από αυτό της Σάμου. Χωρίς αυτή την μικρή αλλά ουσιαστική νίκη, με συγχωνευμένο το Νοσοκομείο μας, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για καμία αναβάθμιση και επέκτασή του, όπως άλλωστε συνέβη με νοσοκομεία άλλων περιοχών που δεν κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα και μοιραία υποβαθμίστηκαν. Κεντρικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτούς τους αγώνες έπαιξαν τόσο ο Σύλλογός μας, ο Σ.Ε.Ν.Ι.,  όσο και η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία. Αυτή η πραγματικότητα, άγνωστο γιατί, αποσιωπάται από το δημοσίευμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κινητοποιηση ικαριωτών για την υγεία

Για τον Α.Τ. και την Μ.Τ.Ν., η αναγκαιότητα λειτουργίας τους προέκυψε μέσα από στοιχεία που συνέλεξε ο Σύλλογός μας από το 2011 και μετά και με την αμέριστη βοήθεια των αγροτικών γιατρών που υπηρετούσαν τον καιρό εκείνο στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας. Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου υγείας ήταν τότε ο χλευασμός και η υποβάθμιση των – όπως αποδείχτηκε τελικά – δίκαιων αιτημάτων μας. Έτσι, μέσα από επίπονους αγώνες, αμέτρητες επισκέψεις και συγκεντρώσεις στο υπουργείο υγείας όλα αυτά τα χρόνια, καταλήξαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κινητοποιηση ικαριωτών για την υγεία

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσα από τον αγώνα και την δράση μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά ο Α.Τ. και η Μ.Τ.Ν., δεδομένου ότι το υπάρχων ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των τωρινών αναγκών. Όπως θα κάνουμε και για το ανοιχτό ζήτημα της πλήρους αυτονόμησης του Νοσοκομείου μας, το οποίο οι νυν κυβερνώντες, παρόλο που το υποστήριζαν ως αντιπολίτευση, ακόμα να το υλοποιήσουν. Μόνο με κορδέλες, κανένας εξοπλισμός και κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για κινητοποιηση ικαριωτών για την υγεία

Δεν διεκδικούμε ούτε δάφνες ούτε την πατρότητα κάθε θετικής εξέλιξης που αφορά τα ζητήματα υγείας στα νησιά μας. Θα είμαστε όμως απέναντι σε κάθε λογική που υποτιμά τους εργαζόμενους, τον λαϊκό παράγοντα και τους αγώνες του. Που αναπαράγει σωτήρες, καλλιεργώντας την ανάθεση και ξεδοντιάζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, η μόνη διέξοδος στην δύσκολη εποχή που ζούμε δεν βρίσκεται στα υπουργικά γραφεία. Βρίσκεται στους αγώνες μας, όσο και αν αυτό ενοχλεί και πρέπει να αποσιωπηθεί με κάθε τρόπο.

 

 

Από το Δ.Σ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το