Η 15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η σημαντικότερη μέχρι την επόμενη, ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24/8, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με τη φυσική παρουσία τεσσάρων εκ των πέντε ηγετών των χωρών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν θα συμμετάσχει διαδικτυακά λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς η Πρετόρια θα έπρεπε να τον συλλάβει εκπληρώνοντας τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Θα τον εκπροσωπήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Είναι η πρώτη διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής των BRICS μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19.

Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου είναι η διεύρυνση του σχήματος, καθώς Κίνα και Ρωσία επιδιώκουν να το καταστήσουν το αντίπαλο δέος στη Δύση, αν και η Ινδία εμφανίζεται συγκρατημένη για το εγχείρημα.

Είκοσι τρεις χώρες έχουν υποβάλει επίσημα αίτημα για να περάσουν το κατώφλι των BRICS, συμπεριλαμβανομένων Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ινδονησίας, Αργεντινής, Αιγύπτου, Αιθιοπίας κλπ.

Προσκλήσεις έχουν σταλεί σε 67 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία και Καραϊβική για τη διευρυμένη διάσκεψη των «Φίλων των BRICS» με την οποία θα πέσει η αυλαία της συνόδου, ενώ στο Γιοχάνεσμπουργκ θα βρίσκεται και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Αν και η δημιουργία κοινού νομίσματος των BRICS, δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, η συζήτηση για την αποδολαριοποίηση των εμπορικών συναλλαγών έχει ανοίξει, καθώς αυξάνονται οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μεταξύ των κρατών μελών. Μια τάση που έχει επιταχυνθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία με όπλο το δολάριο.

Μάλιστα, το κρατικά ελεγχόμενο κινέζικο ειδησεογραφικό μέσο Global Times, θεωρεί ότι η τάση της αποδολαροποίησης είναι «μη αναστρέψιμη».

Από το Κέιπ Τάουν ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας κ. Jaishankar αναφέρθηκε στη «συγκέντρωση» της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης που «αφήνει πάρα πολλά έθνη στο έλεος πολύ λίγων».

Η άποψη αυτή ακούγεται όλο και περισσότερο, καθώς η οικονομία των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει αυξηθεί και σήμερα αντιπροσωπεύει το 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 8% το 2001. Απ’ την άλλη, η οικονομία της G7 είχε αντίστροφη πορεία την ίδια περίοδο. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι 65% το 2001.

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σ. Ραμαφόσα τόνισε ότι η Σύνοδος είναι «ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις, που θα καθορίσουν την πορεία των διεθνών γεγονότων τα επόμενα χρόνια». Ξεκαθάρισε πως δεν ενδίδει στις πιέσεις να διαλέξει «στρατόπεδο» καθώς προτιμά ένα «ανοιχτό διεθνές σύστημα».

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το