Στις 16/10 έλαβε χώρα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Η Προσωρινή Διοίκηση (που ελέγχεται βασικά από τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μισθωτών Δικηγόρων) είχε λάβει απόφαση μία ώρα πριν από την έναρξη της συνέλευσης να “κλείσει” το μητρώο, το οποίο μάλιστα είχε συνεννοηθεί με την δικαστική αντιπρόσωπο να έρθει και να το παραλάβει. Για το ανωτέρω σημαντικό ζήτημα δεν είχε σταλεί καμία ανακοίνωση στα e-mail των μελών του σωματείου (τα οποία κατά τα άλλα δέχονται ουκ ολίγες ανακοινώσεις), ενώ στην ιστοσελίδα του σωματείου, που είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των μελών, δεν υπήρχε σχετική διευκρίνηση, παρά μόνο την πολύ τελευταία στιγμή. Η δε Αγωνιστική Πρωτοβουλία ενημερώθηκε το προηγούμενο βράδυ (Παρασκευή 15/10) τηλεφωνικά σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Από αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική προφανώς συνάδελφοι που ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκλογές και να εγγραφούν στο σωματείο αποκλείστηκαν αδίκως, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας να γνωρίζει ότι “κλείνει το μητρώο” ούτε να μαντέψει ότι αυτό θα κλείσει αιφνιδίως χωρίς ανακοίνωση, ενώ προέκυψε και το απαράδεκτο σκηνικό συνάδελφοι που είχαν έρθει και στην εκλογοαπολογιστική ακριβώς με τον σκοπό να γραφτούν και να συμμετάσχουν στην συνέλευση και στις εκλογές, έμειναν επίσης εκτός.

Θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι κάτι που “καταλάθος ξέφυγε” στην Προσωρινή Διοίκηση, αλλά αντανακλά την αντίληψη με την οποία αντιλαμβάνεται την λειτουργία του σωματείου εν συνόλω, όπου  η ενημέρωση για τις διαδικασίες – κινητοποιήσεις του σωματείου είτε δεν γίνεται καθόλου, όπως εν προκειμένω, ή γίνεται πάντα τελευταία στιγμή.

Επί της ουσίας δε της απόφασης, τίθεται εύλογα δε το ερώτημα γιατί να κλείσει το μητρώο εγγραφών νέων μελών μία ολόκληρη εβδομάδα (από τις πιο ζωηρές μάλιστα εν τοις πράγμασι) πριν τις εκλογές, ενώ σε άλλα σωματεία αυτό γίνεται τρεις, δύο ή και την προηγούμενη των εκλογών μέρα; Και εν τέλει σε ένα νεαρό σωματείο στις πολύ πρώτες του εκλογές, το οποίο υποτίθεται θες να ενισχύσεις και να εμπλέξεις όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση;

Σημειώνεται δε ότι αντίστοιχη έλλειψη ανακοίνωσης υπήρξε και για το ζήτημα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, όπου τρίτος – μη μέλος παράταξης δεν θα μπορούσε να ενημερωθεί που, πως και πότε κατατίθενται.  Στα ανωτέρω δεν εκφράστηκαν δε ενστάσεις ούτε από την μεριά της “Αντίρρησης”, σχήματος που παρεμβαίνει με σημαντικές δυνάμεις στο σωματείο και κατείχε και έδρα στο Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχοντας εξασφαλίσει την ενημέρωση για τον εαυτό του δεν θεώρησε ότι υπάρχει κάποια σημαντικό ζήτημα εν προκειμένω.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων καταγγέλλει τις εν λόγω πρακτικές ως αντιδημοκρατικές, και θεωρεί ότι δεν βοηθούν πλατιά τους συναδέλφους να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση το σωματείο και να συσπειρωθούν σε αυτό. Παλεύουμε για σωματείο όπου και το τελευταίο μέρος και φυσικά και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις μικρές και μεγάλες θα ενημερώνονται έγκαιρα για τις διαδικασίες και ενέργειες του σωματείου.

Καλούμε τους συναδέλφους να μας στηρίξουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν 22/10 και 23/10 στα γραφεία του σωματείου (Πατησίων 4, 1ος όροφος).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το