Αιτίες του κακού η χρόνια αδιοριστία και ο μεγάλος όγκος συνταξιοδοτήσεων

Πάνω από 1.000 είναι τα εκπαιδευτικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου σύμφωνα με τον Γιώργο Μακράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος”. Ο κ. Μακράκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη.”, υποστήριξε πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ηρακλείου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ως προς τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίες θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, έκρουσε το “καμπανάκι” του κινδύνου στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, όπως αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων ώστε να μην υπάρχουν πολυάριθμα τμήματα και προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας…


Το ρολόι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς μετράει αντίστροφα. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα μεταβούν στις σχολικές αίθουσες σε λίγες βδομάδες, και η μετάβαση αυτή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου Παιδείας, θα είναι ομαλή. Παρόλο, όμως, που η μαθητική κοινότητα αναμένει ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια τηλεκπαίδευσης την επιστροφή της στη διά ζώσης διαδικασία μάθησης, ωστόσο πάρα πολλά είναι τα εκπαιδευτικά κενά, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, που εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και, μπορεί το υπουργείο Παιδείας να πραγματοποίησε διορισμούς, πράγμα που σημαίνει πως το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας ανανεώθηκε σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο η χρόνια αδιοριστία σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνουν συνθήκες ώστε τα εκπαιδευτικά κενά για άλλη μια χρονιά να αποτελούν τροχοπέδη στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη.


Αυτό διαμηνύει και ο Γιώργος Μακράκης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” υποστήριξε πως τα εκπαιδευτικά κενά φέτος υπολογίζονται στα 1.000 σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου «Είχαμε 500 μόνιμες προσλήψεις που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές όμως ανάγκες είναι πολλές. Η χρόνια αδιοριστία και ο μεγάλος όγκος συνταξιοδοτήσεων αποτυπώνουν τη διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά. Για το σχολικό έτος που έρχεται, οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου θα ξεπεράσουν τα 1.000 κενά. Αυτά τα κενά θα αφορούν τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Μιλάμε για πάνω από 1.000 προσλήψεις μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών, και αφορούν προφανώς και τη γενική και την ειδική αγωγή. Βρισκόμαστε σε αναμονή της τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ενώ μάλιστα γύρω στις 25 με 27 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί στην πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Είμαστε σε αναμονή, λοιπόν, όσον αφορά τον αριθμό προσλήψεων για να δούμε πώς θα ξεκινήσουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.


Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως σε πρώτη φάση πρέπει να καλυφθούν τα βασικά εκπαιδευτικά κενά, ενώ έκρουσε το “καμπανάκι” στο υπουργείο Παιδείας κάνοντας σαφές πως πρέπει να λάβει περισσότερα και πιο άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως η πρόσληψη ικανού αριθμού καθαριστριών και η αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων που έχει το κάθε σχολείο ώστε το κάθε τμήμα να μην είναι αρκετά μεγάλο.


«Η θέση του συνδικάτου είναι πως η πρώτη φάση προσλήψεων πρέπει να καλύψει όλα τα κενά, δηλαδή να μην υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τα σχολεία υπολειτουργούσαν τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας του παρατεταμένου κλεισίματός τους και της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης. Συνεπώς δεν πρέπει να χάνονται οι διδακτικές ώρες. Χτυπάμε το “καμπανάκι” στο υπουργείο Παιδείας γιατί δεν έχει λάβει μέτρα ως προς το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά το προσωπικό της καθαριότητας. Η συζήτηση έχει μεταφερθεί μόνο στο κομμάτι του εμβολιασμού και δεν έχουν παρθεί μέτρα όπως αυτά της αραίωσης των τμημάτων και της αξιοποίησης των χώρων όσον αφορά τα τμήματα που είναι πληθωρικά. Εμείς επισημαίνουμε πως ο διαγνωστικός και ο προληπτικός έλεγχος για κορωνοϊό που ζητάει το υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να είναι δύο, και μάλιστα ο εκπαιδευτικός να πληρώνει με δικά του έξοδα. Εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να υπάρχει κρατική μέριμνα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, καθώς έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι και ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Τα σχολεία δεν μπορούν να είναι εστίες διασποράς του ιού, καθώς έτσι θα πάμε σε ένα νέο κλείσιμό τους. Και αυτό το κλείσιμο θα είναι καταστροφικό παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά για τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς “Η Φαιστός”, Γρηγόρης Γιαμαλάκης, υποστήριξε από την πλευρά του πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες ως προς τα νέα εκπαιδευτικά κενά όπως αυτά θα ανακοινωθούν. «Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά μέσα από τους μόνιμους διορισμούς και ύστερα θα δούμε τα νέα κενά. Σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα καλυφθούν. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει δεσμευτεί πως θα καλυφθούν τα κενά. Αλλά βέβαια και σίγουρα συμπεράσματα θα έχουμε από εβδομάδα. Θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νίκος Κοσμαδάκης

πηγή: neakriti.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το