Σχολεία: Αυτοδιαγνωστικά τεστ,  αδιάθετα εμβόλια, και διαγωνισμός κρουσμάτων

Παρά τη διαρκή προσπάθεια αναστροφής της πραγματικότητας, παρά την αισχρή επιχείρηση βιασμού της κοινής λογικής και της αλήθειας, η συντριπτική και καταθλιπτική προπαγάνδα που εξαπολύουν τα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ δεν αρκεί πλέον για να ξεπλύνει τα κυβερνητικά εγκλήματα. Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα γεγονότα, πεισματάρικα και επίμονα πάντα, αποκαλύπτουν τον όλεθρο στον οποίο βυθίζει τη χώρα μια ακραία αυταρχική, εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική. Ένα χρόνο μετά, οι μεγάλες αλήθειες προβάλλουν καθαρά. Η πολιτική της ΝΔ συνιστά μια εγκληματική επίθεση στην υγεία, την παιδεία, την οικονομία και στα δημοκρατικά δικαιώματα ενός λαού που ένα χρόνο τώρα βιώνει ένα από τα πιο σκληρά και παρατεταμένα λοκντάουν.

Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η κατάρρευση και η αποσύνθεση φωτογραφίζει τις «επιτυχίες» και τα αποτελέσματα της πολιτικής του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Ένα κύμα αμφισβήτησης της πολιτικής τους και μιας οργής που πηγάζει από τα υγειονομικά και οικονομικά ερείπια απλώνεται διαρκώς στην κοινωνία. Τα νέα αλλοπρόσαλλα και αντιφατικά μέτρα που ανακοινώνονται, όσο και αν επιχειρούν οι κυβερνητικοί παπαγάλοι να τα εμφανίζουν ως την «αρχή του τέλους» της πανδημίας και του λοκντάουν, είναι φανερό ότι το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι η συνέχεια της παρούσας κατάστασης. Κάτω από τις ογκούμενες διαμαρτυρίες, αλλά και τις ανάγκες του ανοίγματος του τουρισμού, η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα πρόγραμμα «χαλάρωσης των μέτρων», που -όπως και τον προηγούμενο Μάη- επί της ουσίας συνιστούν τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής στη θερινή της εκδοχή.

Το μόνο αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό και έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης. Από τη μια πλευρά τα νοσοκομεία αγκομαχούν, τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά. Από την από την άλλη πλευρά η πολιτική της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα είναι ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ για τις δημόσιες ανάγκες.

Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο χλευασμός απέναντι στο αίτημα για αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ με στόχο τον περιορισμό του συνωστισμού των ανθρώπων της εργατικής τάξης που τρέχει για το μεροκάματο του τρόμου, με την απαράδεκτη δήλωση ότι «δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία», η κάλυψη της ασυδοσίας των εργοδοτών που δεν υποχρεώνονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως μέσα υγειονομικής προστασίας, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με αύξηση βαρδιών για λιγότερο συνωστισμό, επαναλαμβανόμενα, τακτικά τεστ διάγνωσης, κλπ, το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, η πολιτική επιλογή της διάλυσης του ΕΣΥ, και η εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε γιατρούς της πρώτης γραμμής που αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν την πολιτική αυτή, η εγκατάλειψη των δημοσίων αγαθών μας, συνθέτουν το δυστοπικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται ο λαός. Μόνη τους έγνοια είναι πώς θα χρηματοδοτήσουν το μεγάλο κεφάλαιο (σε πολλές περιπτώσεις με απευθείας αναθέσεις και με σκανδαλώδεις συμβάσεις) και πώς θα ενισχύσουν οικονομικά τα φιλικά τους ΜΜΕ για να τους λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ, αδιαφορώντας και περικόπτοντας τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνία.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια για όλους! Πάρτε μέτρα τώρα για όλα τα σχολεία!

Η επιλογή της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ήταν να κρατήσει κλειστά για πέντε ολόκληρους συνεχόμενους μήνες τα σχολεία με μοναδικό μέσο την αμαρτωλή  τηλεκπαίδευση περιφρονώντας τις μορφωτικές, ψυχικές, παιδαγωγικές, κοινωνικές ανάγκες της νεολαίας και καταδικάζοντας μια ολόκληρη γενιά παιδιών στον εγκλεισμό, την απομόνωση, την αποκοινωνικοποίηση, την απραξία και την αμάθεια!

Τώρα αναγγέλλει την επανέναρξη των Λυκείων στις 12 Απρίλη και  των Δημοτικών και των Γυμνασίων μετά το Πάσχα. Αφού με αλαζονεία και ψεύδη αντιμετώπισαν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τα αιτήματά της, τώρα παίζουν με την αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών για το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ακριβώς και στη Δημόσια Υγεία έτσι για τα Δημόσια Σχολεία, η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα του παρατεταμένου λουκέτου,  αφού κράτησε τους μαθητές στα σκοτάδια της τηλεκπαίδευσης, δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους. Με τον ίδιο ανάλγητο τρόπο επιμένει να μην αραιώνει τις αίθουσες, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών με ανώτατο όριο τα 15 παιδιά ανά τμήμα, να μην προσλαμβάνει – διορίζει άμεσα εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις ανάγκες, να μην στελεχώνει τα σχολεία με προσωπικό στην καθαριότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων – Κινήσεων Εκπαιδευτικών ΔΕ, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, με την οποία καλούσε τάχα τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αιτήσεις για εμβολιασμό, σαν κακόγουστο ανέκδοτο και επικοινωνιακή φάρσα ακούγεται αφού καμία μέριμνα δεν υπάρχει επί της ουσίας. Αντί να εξασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δίνει ψίχουλα από τα λεγόμενα αδιάθετα όσων δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό τους. Αντί να στείλει κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία για να διενεργούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πανάκεια τα πολυδιαφημιζόμενα «self-test». Πίσω όμως από τις επικοινωνιακές φιέστες για τη λεγόμενη αυτοδιάγνωση μαθητών και εκπαιδευτικών κρύβεται ξανά η ατομική ευθύνη!

Να το ξαναπούμε: Ακόμη και στο θέμα των τεστ, αποθεώνοντας το κυβερνητικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης», παρουσιάζουν τα self test ως το νέο μεγάλο όπλο κατά του κορονοϊού. Είναι το νέο αφήγημα μιας ακόμη επιτυχημένης εξόδου, μετά το φιάσκο του «σχεδίου ελευθερία» και των εμβολιασμών, που -όσο περνάει ο καιρός- καταδεικνύεται και σε αυτό το ζήτημα το μέγεθος των ευθυνών μιας εξαρτημένης πολιτικής που το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολείται είναι «η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». Τα ατομικά τεστ -που η προμήθεια και η πραγματοποίησή τους θα γίνονται με ευθύνη των πολιτών- δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διασφαλίσουν έγκυρα αποτελέσματα και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συμβάλουν στη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Οι Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις Εκπαιδευτικών ΔΕ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση με ύπουλο τρόπο μετατοπίζει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές ακόμα και στους γονείς, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να υπογράφουν και «υπεύθυνες δηλώσεις» για τα παιδιά τους, ώστε να απαλλαχθεί η ίδια από τις δικές της. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαμηνύει στους εκπαιδευτικούς ότι επαναφέρει το μέτρο της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος για όσους μαθητές δεν θα παρευρίσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για το μέτρο που επέστρεψαν πίσω ως απαράδεκτο οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους πέρυσι το καλοκαίρι και είναι σίγουρο ότι δεν θα ανεχθούν την επαναφορά του από την πίσω πόρτα σήμερα!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το