Σφοδρή επίθεση Σόρος στην Κίνα: Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ελευθερία

27 Ιανουαρίου 2019

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο

Για τον Σόρος, η προσπάθεια κοινωνικού ελέγχου με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οποία έχει αποδυθεί η Κίνα εγείρει «θανάσιμο κίνδυνο» για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Κοίτα ποιος μιλάει, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο είναι φανερό ότι ο Σόρος, ο μεγάλος παίκτης των αγορών, εκφράζει την αγωνία των ΗΠΑ για την αλματώδη ανάπτυξη της καπιταλιστικής Κίνας.

Ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις βασικές και ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές χώρες και η αναμενόμενη κλιμάκωσή της στον εμπορικό τομέα, είναι μια ακόμα έκφραση ενός αδυσώπητου μεταξύ τους ανταγωνισμού για την οικονομική ηγεμονία, είναι ένα ακόμα δείγμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που ειδικά μετά την ηγεσία στις κυβερνητικές ευθύνες των ΗΠΑ των πιο αντιδραστικών τμημάτων του αμερικάνικου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που εκφράζονται μέσα από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

Σφοδρή επίθεση Σόρος στην Κίνα: Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ελευθερία | in.gr

«Η Κίνα δεν είναι το μοναδικό αυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά είναι αναμφίβολα το πλουσιότερο, το ισχυρότερο και το πιο ανεπτυγμένο ως προς την τεχνητή νοημοσύνη», επισήμανε στην ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του δείπνου στο οποίο, όπως συνηθίζει, ήταν οικοδεσπότης ο Σόρος στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Αυτό κάνει τον Σι Τζινπίνγκ τον πιο επικίνδυνο εχθρό όσων πιστεύουν στις ελεύθερες κοινωνίες», συνέχισε ο Σόρος, με την ευκαιρία του ετήσιου ραντεβού στο γνωστό χιονοδρομικό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων.

Οι ομάδες του πολύ γρήγορα διένειμαν αντίγραφα του ομιλίας του στα κινεζικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τον Σόρος, η προσπάθεια κοινωνικού ελέγχου με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οποία έχει αποδυθεί η Κίνα εγείρει «θανάσιμο κίνδυνο» για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

«Εάν οι εταιρείες της κυριαρχήσουν στην αγορά 5G», των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, που είναι απαραίτητα για τα αυτόνομα οχήματα και άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα, «θα αποτελέσουν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια», υποστήριξε ο Σόρος.

Απευθυνόμενος σε κοινό δημοσιογράφων, οικονομολόγων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Σόρος προέτρεψε ακόμη τις ΗΠΑ να «πατάξουν» τους κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους Huawei και ZTE.

«Ως την περασμένη χρονιά, θεωρούσα ακόμη ότι η Κίνα έπρεπε να ενσωματωθεί περισσότερο στους θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά έκτοτε, η συμπεριφορά του Σι με έκανε να αλλάξω γνώμη», εξήγησε.

Ο Σόρος πάντως είχε ένα βέλος στη φαρέτρα του και για τη Μόσχα: «Επικεντρώνομαι στην Κίνα, αλλά οι ελεύθερες κοινωνίες έχουν κι άλλους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας του Πούτιν».

ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο σκληρός πόλεμος των μονοπωλίων, ιδιαίτερα αυτών τεχνολογίας αιχμής, βρίσκεται στην «καρδιά» της διαπάλης ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως φαίνεται και στον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας. Η «κούρσα» για το στήσιμο, τη λειτουργία και τον έλεγχο των ασύρματων δικτύων τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, 5G,που αναμένονται από το 2020 και θα καταστήσουν δυνατές ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, φαίνεται να λειτουργεί ως το βασικό υπόβαθρο πίσω από τη σύλληψη, την κράτηση και στη συνέχεια την υπό όρους αποφυλάκιση – με την καταβολή εγγύησης 10 εκατ. καναδικών δολαρίων – της 48χρονης οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών «Ηuawei», Μενγκ Ουάνγκζου, στο Βανκούβερ του Καναδά στις 12 Δεκέμβρη.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως η σύλληψη της Μενγκ έγινε την 1η Δεκέμβρη, όταν συναντιούνταν στο περιθώριο της Συνόδου G20 στο Μπουένος Αϊρες οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπου αποφάσισαν προσωρινή «ανακωχή» 90 ημερών στον σινο-αμερικανικό «εμπορικό πόλεμο». Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε πως τη στιγμή της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του αγνοούσε τη σύλληψη της Μέι στον Καναδά, μολονότι έγινε με βάση αμερικανικό ένταλμα που εκδόθηκε για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top