Στον μακρύ κατάλογο προστέθηκε η περίπτωση του Τζέηκομπ Μπλέικ, Αφροαμερικάνου οικογενειάρχη από την πόλη Κενόσα στην πολιτεία Γουισκόνσιν στις 23 Αυγούστου. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 29χρονος Τζέηκομπ Μπλέικ πυροβολείται πισώπλατα εφτά φορές εξ επαφής ενώ μπαίνει στο αυτοκίνητό του, με τους τρεις γιους του να βρίσκονται στα πίσω καθίσματα. Η δικαιολογία για το φριχτό έγκλημα αυτή τη φορά είναι ότι αντιστάθηκε σε σύλληψη, καθώς αγνόησε τις εντολές των αστυνομικών. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Μπλέικ είχε ένταλμα σε βάρος του από τον Ιούλιο και εκείνη την ώρα είχε εμπλακεί σε αντιπαράθεση με την πρώην σύντροφό του που είχε καλέσει και την αστυνομία. Πάντως στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι ο Μπλέικ δεν έχει βίαιη συμπεριφορά και απλώς προσπαθεί να αποχωρήσει ειρηνικά. Το θύμα έχει προς το παρόν αποφύγει το θάνατο, αλλά θεωρείται βέβαιο πως αν συνεχίσει τη ζωή του, θα είναι με εκτεταμένες αναπηρίες.
Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό στην πόλη Κενόσα ξέσπασαν έντονες μαζικές διαμαρτυρίες τόσο ειρηνικές όσο και βίαιες. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία, βανδαλισμοί και εμπρησμοί, από τους οποίους δε γλύτωσε και το τοπικό δικαστήριο. Η Κενόσα τέθηκε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις 24 Αυγούστου και αναπτύχθηκε τμήμα Εθνοφρουράς δύναμης 200 ανθρώπων. Την επόμενη μέρα και ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν, έκαναν την εμφάνισή τους και οπλισμένα μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα νέο δολοφονικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον 17χρονο ακροδεξιό Κάιλ Ρίτενχαους.
Οπαδός του Τραμπ, μέλος πολιτοφυλακής και έχοντας υπάρξει και δόκιμος αστυνομικός, το λευκό του δέρμα του επέτρεψε να κυκλοφορεί για ώρα στους δρόμους της πόλης ανενόχλητος όπως και φαίνεται σε σχετικό βίντεο, φέροντας βαρύ οπλισμό, προτού να αποφασίσει να βάλει εναντίον των διαδηλωτών σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας βαριά έναν. Δεν είναι από την Κενόσα και οδήγησε 20 μίλια για να φτάσει εκεί και να κάνει ό,τι έκανε. Τα θύματα είναι ο 26χρονος Άντονι Χούμπερ και ο 36χρονος Τζόσεφ Ρόσενμπαουμ και οι δύο λευκοί. Ο 17χρονος κρατείται και του έχουν αποδοθεί κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού εκ προθέσεως.
Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς έκανε λόγο για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και κάλεσε το νομοθετικό σώμα της πολιτείας να επεξεργαστεί νόμο που να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας. Χρειάστηκαν όλα αυτά ώστε ο συγκεκριμένος κυβερνήτης, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση; Πρόκειται ασφαλώς για προεκλογικό ελιγμό. Ο ίδιος και ο δήμαρχος της Κενόσα Τζον Ανταράμιαν προσπάθησαν μάταια να αποτρέψουν τον Τραμπ από το να επισκεφθεί την περιοχή. Το Ουισκόνσιν όμως ανήκει στα λεγόμενα swing states, δηλαδή σε πολιτείες που αλλάζουν χέρια μεταξύ των κομμάτων και εν πολλοίς κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ εφαρμόζει μια τακτική, να εμφανίζει τις περιοχές που έχουν άρχοντες από το Δημοκρατικό κόμμα ως περιοχές ανομίας και αναρχίας στις οποίες αυτός θα παράσχει τάξη και ασφάλεια και οικονομική βοήθεια. Κατά την επίσκεψή του, αφού ευχαρίστησε τα όργανα της τάξης για τη «θαυμάσια δουλειά που έκαναν», όπως στην περίπτωση Ρίτενχαους, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αντιαμερικάνικες. Είναι άραγε σύμφωνα με τον Τραμπ ο ρατσισμός τόσο αμερικάνικος, ώστε όταν διαμαρτύρεται κανείς εναντίον του, να διαμαρτύρεται συνολικά ενάντια στην Αμερική;
Προτού όμως ησυχάσουν τα πράγματα στην Κενόσα νέο δολοφονικό περιστατικό συνέβη σε συνοικία του Λος Άντζελες. Θύμα αυτή τη φορά είναι ο 29χρονος Αφροαμερικάνος Ντιζόν Κίζι, ο οποίος πυροβολήθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει σύλληψης με αφορμή την παραβίαση του οδικού κώδικα με το ποδήλατό του. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι έφερε ημιαυτόματο όπλο, το οποίο όμως είχε παρατήσει μαζί με το ποδήλατο ενώ έτρεχε να διαφύγει σύμφωνα με το δικηγόρο του.


Ανησυχία των Δημοκρατικών για τις επιδόσεις του Μπάιντεν
Αναμφίβολα το κόμμα των Δημοκρατικών ελπίζει να εισπράξει εκλογικά από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώνεται λόγω της υποστήριξης που δείχνει προκλητικά η διοίκηση Τραμπ στην αστυνομία και στο πιο αντιδραστικό και ρατσιστικό τμήμα της κοινωνίας των ΗΠΑ, όλο το διάστημα των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων. Το ίδιο ελπίζει και όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, στα πλαίσια της οποίας θεωρείται ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις διακόσιες χιλιάδες, καταδεικνύοντας την ανυπαρξία δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία.
Αν κατά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν μια εικόνα άνετης νίκης του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, τα πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν να ανατρέπεται αυτή η κατάσταση. Παρόμοια είχαν εξελιχθεί και τα πράγματα στις προηγούμενες εκλογές με τη Χίλαρυ Κλίντον στο τιμόνι των Δημοκρατικών. Ήδη από τα μέσα του Αυγούστου, σε δημοσκόπηση του CNN η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων φαίνεται να έχει περιοριστεί στο 4 τοις εκατό, που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει καλύψει μια απόσταση δέκα μονάδων σε ένα μόλις μήνα. Ενώ στις αμφίρροπες πολιτείες συνολικά, αυτές που εναλλάσσονται μεταξύ των δύο κομμάτων και συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα, τα πράγματα φαίνονται ακόμη δυσμενέστερα, με τον Μπάιντεν να προηγείται με μόλις μια μονάδα.
Στα πλαίσια της πανδημίας, έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα θέσπισης Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, όμως ο Τζο Μπάιντεν έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο σε συνεντεύξεις του. Το ίδιο αποφασίστηκε και στο Πανεθνικό Συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο σημείωσε και αρνητικό ρεκόρ τηλεθέασης, με εκατομμύρια λιγότερους τηλεθεατές αυτή τη φορά, ένα ακόμη ανησυχητικό δείγμα. Πρόσφατα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ανέφερε ότι 25 εκατομμύρια Αμερικάνοι αναμένεται να χάσουν την ιατρική κάλυψή τους εν μέσω πανδημίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το θέμα είναι ψηλά στην προεκλογική αντιπαράθεση, ενώ σύμφωνα με έρευνες, το 87 τοις εκατό των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στηρίζει το αίτημα για Δημόσιο Σύστημα Υγείας που απορρίπτει ο μηχανισμός του κόμματος.
Στις 30 Αυγούστου δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση από το Political Polls σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ προηγείται με δύο μονάδες στην πολιτεία του Μίσιγκαν, η οποία είχε παίξει και σημαντικό ρόλο στην ήττα της Χίλαρυ Κλίντον από τον Τραμπ. Παράλληλα σε μια σειρά διαφιλονικούμενων πολιτειών, ο Μπάιντεν διατηρεί πολύ μικρότερο προβάδισμα από αυτό που διατηρούσε η Κλίντον την ίδια εποχή. Ενώ σε νέα πάλι συγκεντρωτική δημοσκόπηση του CNN που αφορά τις πολιτείες αυτές επιβεβαιώνεται και πάλι η ισχνή διαφορά της μιας μονάδας.
Σύμφωνα με το Real Clear Politics ακόμη και οι στοιχηματικές εταιρείες βλέπουν πλέον ντέρμπι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.


Πολιτικές σοφίες από Κούλογλου…
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Στέλιος Κούλογλου μέσω του tvxs να γράψει ένα άρθρο με τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ: Κάντο όπως το Δημοκρατικό Κόμμα» Αφού επιχαίρει το Δημοκρατικό Κόμμα για την πρωτοβουλία του να οργανώσει το συνέδριό του διαδικτυακά, μετά λέει ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται εκεί, αλλά πρέπει να πάει και στην πολιτική ουσία: Όπως ο Μπέρνι Σάντερς στηρίζει τον Μπάιντεν, έτσι και η πιο «αριστερή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει να έχει ενστάσεις στη διεύρυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα επιχείρηση πλήρους ΠΑΣΟΚοποίησής του. Ποιο είναι όμως το φοβερό πολιτικό επιχείρημα από το οποίο συγκλονίστηκε ο Κούλογλου; Μια φράση του Λίντον Τζόνσον που χρησιμοποίησε ο Σάντερς στο συνέδριο: «Καλύτερα να έχεις κάποιον μέσα στη σκηνή και να κατουράει έξω, παρά έξω από τη σκηνή και να κατουράει μέσα».
Δεν ξέρουμε αν ο Κούλογλου είναι άσκεπτος ή απλά αφελής κουτοπόνηρος, αλλά μάλλον υπήρξε αποκαλυπτικός και για την ουσία της πρότασης που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το