Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στη Λιβύη, με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να απευθύνει έκκληση στα αντίπαλα στρατόπεδα να συμφωνήσουν έως τα μέσα Ιουνίου για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη του 2023. Ο Σενεγαλέζος Αμπντουλαγέ Μπατιλί, επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να αρθεί το γενικό αδιέξοδο στη Λιβύη.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και η άλλη στη Σύρτη, διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Το ανατολικό τμήμα και ένα μέρος του νότου ελέγχονται ντε φάκτο από τον στρατάρχη Χάφταρ. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω επίμονων διαφορών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη νομική βάση των εκλογών και τους κανονισμούς για τους υποψηφίους. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, που συγκροτήθηκε στις αρχές του 2021 μετά από ένα ειρηνευτικό σχέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόνο μέχρι τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και η νομιμότητα της κυβέρνησης αυτής τίθεται επίσης σε αμφισβήτηση.
Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ, που χαίρει της υποστήριξης των δυτικών χωρών, δεν πέτυχε συναίνεση στη Λιβύη. Ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης της Τρίπολης τελικά την αποδέχθηκαν, το ανατολικό στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ την επέκρινε, όπως και η Ρωσία. Η διοργάνωση των προεδρικών εκλογών προσκρούει ιδιαίτερα στην άρνηση του δυτικού στρατοπέδου να έχει δικαίωμα ένας στρατιωτικός και ένας με διπλή υπηκοότητα να κατεβεί υποψήφιος, στην προκειμένη περίπτωση ο στρατάρχης Χάφταρ, που φέρει εκτός από τη λιβυκή και την αμερικανική υπηκοότητα.
Τα παραπάνω έχουν άμεση αντανάκλαση και σε διάφορα διεθνή φόρουμ για το ζήτημα της Λιβύης, όπως στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, απείχε από τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι προεδρεύει σε αυτή η Λίβυα ομόλογός του, Νάτζλα Μανγκούς, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, την οποία η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει. Ο Σούκρι, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβρη, προτίμησε να απουσιάζει, καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση θεωρεί πως έχει λήξει από το 2021 η θητεία του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά. Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι αναγνωρίζει, αντίθετα, την παράλληλη κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Φάθι Μπασάγα, που διορίστηκε στις αρχές του 2022 από το Κοινοβούλιο, μετά την αποτυχία του Ντμπεϊμπά να πραγματοποιήσει τον Δεκέμβρη του 2021 τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το