Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων κλάδων.

Στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των δημοσίων υπηρεσιών, των πυρηνικών αντιδραστήρων και επιπλέον στους σιδηροδρόμους, παντού πραγματοποιούνται απεργίες.
Οι ουρές στα βενζινάδικα συνεχίζονται, κυρίως σε αυτά της «Total Energie», αφού το 28% αυτών έχουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους.

Το αριστερό συνδικάτο CGT επέμεινε άλλωστες για συνέχιση της απεργίας για τέταρτη εβδομάδα, παρότι την Παρασκευή η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με άλλα πιο μετριοπαθή συνδικάτα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση 7% και παροχή μπόνους.

Πλέον υπάρχουν προβλήματα στα τρένα και τον προαστιακό, ενώ την Παρασκευή ξεκινούν και οι σχολικές εκδρομές.

Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του ενεργειακού τομέα, περιλαμβανομένου του κολοσσού της πυρηνικής ενέργειας EDF, όπου θα καθυστερήσουν τα έργα συντήρησης, τα οποία είναι κρίσιμα για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης.

Οι απεργίες σημειώνονται σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπως δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το