“Εχθροί του λαού, θα αγωνιστούμε για να νικήσουμε”

 

Ο Pablo Hasél την ώρα της σύλληψης μέσα στο πανεπιστήμιο της Γέιδα (AP Photo/Joan Mateu)

Eικόνες από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας διαδραματίστηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία, όπου με έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας, συνελήφθη ο ράπερ Πάμπλο Χασέλ. Ο καλλιτέχνης είχε καταδικαστεί σε εννέα μήνες φυλάκισης για “προσβολή της μοναρχίας”, “υποκίνηση σε βία” και “εξιδανίκευση της τρομοκρατίας”, με το τελεσίγραφο για την παράδοσή του να έχει λήξει από την Παρασκευή το βράδυ. Ο ίδιος είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να παραδοθεί και πως θα πρέπει να έρθουν να τον συλλάβουν, όπως κι έγινε.

Ο ράπερ τις τελευταίες ώρες είχε βρει καταφύγιο στο πανεπιστήμιο της Γέιδα, με υποστηρικτές του να στήνουν οδοφράγματα και να διακόπτουν την κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το ίδρυμα, φωνάζοντας “Πάμπλο Χασέλ, ελευθερία”.

Σήμερα το πρωί, οι αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κρέμασαν πανό με τη λέξη “ελευθερία” στην είσοδο του πανεπιστημίου, όπου εξακολουθούσε να βρίσκεται κλειδωμένος ο Χασέλ με υποστηρικτές του.

Τελικά η αστυνομία, με άδεια του πρύτανη του πανεπιστημίου, μετά από 24 περίπου ώρες εισέβαλε στο κτίριο, με κάποιους από τους διαδηλωτές να προσπαθούν να τους παρεμποδίσουν με χρήση πυροσβεστήρα.

Την ώρα της εισβολής, ο Χασέλ φώναξε: “Δε θα μας κλείσετε ποτέ, δε θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε. Εχθροί του λαού, θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε. Γενική αμνηστία, θάνατος στο φασιστικό κράτος”. Περνώντας μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, φώναξε επίσης “θα νικήσουμε, δε θα μας λυγίσουν με όλη την καταπίεση, ποτέ!”.

Εδώ και βδομάδες το κύμα συμπαράστασης στο διωκόμενο ράπερ είναι τεράστιο, με συνεχείς διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, ενώ 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ, έχουν συνυπογράψει κείμενο κατά της φυλάκισής του, με την ισπανική κυβέρνηση προς το παρόν να προαναγγέλλει αόριστα αλλαγές στον ποινικό κώδικα σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική έκφραση.

Η σύλληψη του Χασέλ αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου και της παρουσίας αστυνομικών με οποιαδήποτε μορφή στα πανεπιστήμια, με σκηνές που ίσως προεικονίζουν και το μέλλον στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

(φωτογραφίες από Associated Press)

πηγή: stirixipablohasel.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το