Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν αργά χθες τη νύχτα οι δύο επιφανείς κι εμβληματικές προσωπικότητες της Παλαιστινιακής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής, ο Σουχέλ Χούρι και η σύζυγος του Ράνια Ιλιάς Χούρι, που είχαν συλληφθεί από την ισραηλινή κατοχική αστυνομία στην Ιερουσαλήμ.

Η σύλληψη τους και η εισβολή των δυνάμεων κατοχής στα γραφεία τους χθες, έγινε με πρόσχημα την έρευνα για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»!!!…

Η Ισραηλινή τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Την Τρίτη 22 Ιούλη

Συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ο Σουχέλ Χούρι και η σύζυγος του Ράνια Χούρι, δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Παλαιστίνη.

Ο Σουχέλ Χούρι είναι ο δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Εντουάρντ Σαίντ, που είναι η κορυφαία σχολή μουσικής στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, με παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σουχέλ Χούρι είναι επίσης ο δημιουργός της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης (Palestine Youth Orchestra) που είχε δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 Νοέμβρη 2010, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης Με Τον Παλαιστινιακό Λαό.

Η Ράνια Χούρι είναι η δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος Yabous, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το ετήσιο Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ, με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, και από την Ελλάδα.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν σήμερα στα γραφεία του ιδρύματος Yabous και κατέσχεσαν έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και το μουσικό αρχείο του ιδρύματος.

Απευθύνουμε έκκληση στους Έλληνες καλλιτέχνες, δημιουργούς και ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, να υψώσουν τη φωνή τους για την άμεση απελευθέρωση του Suheil Khoury και της Rania Elias Khoury.

نناشد الفنانين والمثقفين اليونانيين رفع صوتهم للمطالبة باطلاق سراح الأخ سهيل خوري وزوجته الأخت رانيا الياس خوري، وهما من أهم أعمدة الحياة الفنية والثقافية الفلسطينية الوطنية، حيث اعتقلتهما اليوم قوات الاحتلال في القدس، بعد مداهمة مقر مؤسسة يبوس الثقافية.

الأخ سهيل خوري هو مؤسس ومدير معهد ادوارد سعيد للموسيقى، وهو أيضاً مؤسس اوركسترا فلسطين للشباب التي قدمت حفلة مميزة في قصر الموسيقى “ميغارون” في العاصمة اليونانية أثينا، في 28 نوفمبر 2010، بمناسبة يوم التضامن العالمي مع الشعب الفلسطيني.

والأخت رانيا الياس خوري هي مؤسسة مركز يبوس الثقافي الذي ينظم مهرجان يبوس السنوي في القدس المحتلة في السنوات الاخيرة، بمشاركة فنانين من مختلف دول العالم بمن فيها اليونان.

Palestinian community in Greece – Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το